EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La potabilitzadora d’Osona Nord entrarà en funcionament el mes d’abril

S’ha executat per portar cabals complementaris a 6 municipis de la comarca.

El 9 Nou
30/03/2016

Parteix de la captació d’aigua al riu Ter, a la resclosa de Conanglell, que alimenta a l’ETAP situada just davant dels terrenys de l’EDAR de la Vall del Ges, la qual té una capacitat de 6000 m3/dia i beneficiarà 25.422 habitants. La longitud de la xarxa de canonades serà de més de 18 km un cop estigui executada en la seva totalitat.

Al setembre de 2013 es van començar les obres de construcció de l’Estació de tractament d’aigua potable (ETAP) Osona Nord i Voltreganès situada al terme municipal de Les Masies de Voltregà, i que amb l’obra de la xarxa de canonades ha de donar servei als municipis de Les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Torelló, Orís, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló abastint una població de més de 25.000 habitants.

De manera molt breu podem resumir la instal·lació que aquest abril de 2016 entrarà en funcionament com una planta que capta l’aigua del riu Ter, a la resclosa de Conangell, es condueix cap a la planta de tractament on rep el tractament de potabilització (una sèrie de processos físics i químics per aconseguir que l’aigua sigui apta per al consum humà) i l’emmagatzema per la posterior distribució als dipòsits municipals de Torelló, Orís, les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà, actualment. Es preveu que un cop executades els obres de la resta de canonades arribi a Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló.

Aquesta obra feia molt temps que estava planificada, ja al juny de 2005 l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell Comarcal d’Osona van signar un conveni per iniciar-ne l’execució, però la manca de finançament per part de l’ACA va fer que el projecte no es portés a terme.

Malgrat la suspensió del compromís per part de l’ACA, els 6 ajuntaments integrants del projecte, uns anys més tard, van acordar seguir endavant amb els projectes.

Entre febrer de 2009 i novembre de 2011 els 6 ajuntaments van aprovar els convenis de delegació, obres i gestió, i s’establia el finançament.

No disposar del finançament per part de l’ACA va fer redimensionar el projecte i replantejar la seva capacitat i disseny de l’ETAP, amb la finalitat de reduir la inversió per tal de que els ajuntaments poguessin finançar-ho. Al tractar-se d’una gran inversió el projecte inicial s’ha hagut de redissenyar i executar per fases.

S’ha construït una 1a fase de l’ETAP amb una capacitat inicial de fins a 6.000 m3/dia, i en la qual no es preveu tractament dels fangs ni filtres de carbó actiu.

Pel que fa a la capacitat de tractament, malgrat les necessitats dels ajuntaments, s’avaluen en 10.000 m3/dia, es construeix una ETAP amb capacitat de tractament per 6.000 m3/dia, i amb la previsió que la captació i dipòsit d’aigua tractada ja s’executen per la capacitat total de la 2a fase.

Des del Consell Comarcal i des dels ajuntaments es veu necessària l’execució de la 2a fase de l’ETAP per poder realitzar a l’aigua el tractament necessari per resoldre la provisionalitat en la gestió dels fangs i per tenir assegurats els cabals necessaris pels municipis en cas de sequera i mancança dels recursos propis.

La inversió de l’ETAP i la xarxa de canonades és de gairebé 8 milions d’euros, els quals els han aportat els ajuntaments afectats i amb l’ajuda del Consell Comarcal d’Osona a través de la Diputació de Barcelona.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 65 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't