EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La reducció de plantilles a l’escola pública d’Osona s’acostarà al 7%

De la concertada no hi ha dades, però es preveu, inicialment, una incidència menor de la retallades, almenys aquest curs. L’increment d’alumnes per aula fixat per al curs que ve fa que tant a la pública com a la concertada siguin els centres més grans els que més matrícula pugen.

El 9 Nou
18/07/2012

El curs escolar 2012-13 començarà a Osona amb una retallada de plantilles que en el sector públic se situarà al voltant del 6% a Primària i el 7% a Secundària.

Són dades de la sectorial d’Ensenyament de CCOO a Osona, a partir d’informació facilitada pels mateixos centres i en què es constata, sobretot, la reducció de jornades per a professionals d’aules d’acollida, aules obertes i les aules de suport a l’educació especial (USEE).

“El problema és que l’increment de ràtios buida grups i posa en perill, a curt termini, la continuïtat d’escoles d’una sola línia”, avança Pere Dot, responsable de concertada a CCOO.

L’abril passat, la fotografia de les plantilles de Primària i Secundària a centres públics d’Osona fixava 1.001 professionals en el primer grup i 768 en el segon.

De cara al proper curs, a Secundària “ja tenim recollides totes les dades i en total es perden 52,5 jornades laborals”, explica Rosa Recio, delegada sindical d’ensenyament públic de CCOO d’Osona.

Això representa un descens del 6,8%. Es tradueix, en alguns casos, en pèrdues directes de mestres i professors i en tancament d’aules.

Rosa Recio posa com a exemple especialment sensible les seccions de Secundària del Bisaura, a Sant Quirze de Besora, o de Calldetenes, que perden 3,5 i 5 professors, respectivament, i un grup cadascun.

“No és el mateix perdre un professor en un claustre com el de l’IES Vic que en un centre petit, on la incidència és molt més important”, adverteix Recio.

A l’IES Vic, per exemple, també es perden 5 jornades laborals per al curs que ve. Altres casos són els del Jaume Callís (4,5), l’institut La Plana (2) o el de Gurb (5).

Quantitativament, la retallada més gran és la de l’institut Antoni Pous de Manlleu, on per al curs vinent es perden 6 professors i s’anul·la un grup de 1r i un de 4t d’ESO i un altre de 2n de Batxillerat.

Una altra novetat és que amb la crisi i les retallades de plantilles es donen casos de places definitives que també es perden.

Vol dir que mestres o professors que havien obtingut un lloc definitiu superades oposicions i concursos de trasllats també poden quedar sense feina al mateix centre, i només se’ls compensa com a primers de llista a l’hora de trobar un nou destí.

Per últim, la desaparició de les assignatures optatives quan la demanda és inferior als 10 alumnes explica, també, la pèrdua de llocs de treball per a aquest professorat més específic.

El curs 2012-13 començarà el 12 de setembre per a Primària i el 13 a Secundària. Fa mesos que les retallades pressupostàries i els ajustos en el funcionament intern dels centres enfronta directament el Departament d’Ensenyament i la comunitat educativa.

A Osona, el febrer passat va néixer una plataforma que, sota el nom l’Educació és Futur, ha anat recollint adhesions de claustres de centres i també d’algunes AMPA.

Entre les últimes accions de mobilització, l’institut Antoni Pous de Manlleu s’ha adherit a la campanya d’un centre de Constantí (Tarragonès) que proposa fer un dia de classe a la plaça Sant Jaume de Barcelona en el que ha batejat com La protesta perfecta. Durant tot el setembre continuarà oberta la inscripció per participar-hi.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 474 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't