EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La sentència del judici contra Josep Anglada es farà pública el 14 de novembre

La vista que s’ha fet aquest dilluns a Manresa contra Josep Anglada i l’exregidor de PxC de Vic Joan Carlos Fuentes, ha acabat passades les sis de la tarda, després de més de vuit hores de judici. La sentència es farà pública el proper 14 de novembre


El 9 Nou
17/10/2011

El fiscal continua demanant un any i mig de presó i un any i mig d’inhabilitació per als dos acusats, mentre que les acusacions en demanen tres.

En les seves conclusions, el fiscal ha fet un discurs de més d’una hora i mitja, on ha utilitzat abundant jurisprudència europea. Per la seva banda, l’advocat de la defensa ha al·legat que no hi ha suficients proves per inculpar Anglada i Fuentes, i que tot es tracta, segons ell, d’una persecució cap a un partit polític, en aquest cas, PxC. També ha dit que les 3.000 fotocòpies que va fer Fuentes del pamflet no tenien la finalitat d’ofendre ningú ni incitar a l’odi, sinó que eren per treure’n uns rèdits polítics.

En la primera part de la vista que s’ha celebrat aquest dilluns a Manresa ha intervingut el professor de la UVic Francesc Codina com a testimoni de l’acusació. Ha declarat que va veure Joan Carles Fuentes encarregant les còpies del pamflet a la copisteria Artyplan, de la zona universitària.

Fuentes, exregidor de PxC a l’Ajuntament de Vic, ha reconegut que va encarregar 3.000 còpies del pamflet però que només en va acabar repartint unes 500, i la resta les va acabar llançant en un contenidor perquè s’estava acabant la campanya i ja no hi havia temps material de repartir-les.

Segons l’exregidor de PxC, en els pamflets no hi havia ànim d’ofensa i, personalment, els trobava graciosos. Fuentes ha dit que va trobar el pamflet a la bústia de casa seva i que ell ni ningú de PxC n’era l’autor.

De la seva banda, el president del partit i actual regidor de Vic, Josep Anglada, s’ha desmarcat de l’assumpte dient que ell, directament, no en sabia res i que no totes les accions que facin militants o simpatitzants del partit passen per la seva supervisió.

El judici era en relació a la la distribució d’uns pamflets de contingut racista coincidint amb la campanya les municipals de 2007.

Crònica de Laura Busquets / ACN

Josep Anglada es declara innocent pel cas dels pamflets i qualifica l’acusació de “caça de bruixes”

La fiscalia demana un any i mig de presó pel líder de Plataforma per Catalunya

Manresa (ACN).- El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, s’ha declarat innocent dels càrrecs que se li imputen pel cas dels pamflets i ha qualificat l’acusació de “caça de bruixes”. La Fiscalia li demana un any i mig de presó per un delicte de promoció de la discriminació i l’odi, i també de difusió d’informacions injurioses. A més d’Anglada, també s’acusa a l’exregidor de PxC de Vic, Joan Carles Fuentes. El motiu és la difusió el 2007 d’uns pamflets en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per totes les formacions polítiques excepte per PxC. SOS Racisme s’ha presentat com a acusació popular mentre que el Centre Islàmic de Vic, Veus Diverses i la comunitat musulmana de Vic són acusació particular.

El president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha negat rotundament “tenir res a veure” amb la difusió l’any 2007 d’uns fulletons en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per totes les formacions polítiques excepte per PxC. Anglada ha fet aquestes declaracions durant el judici que s’ha celebra aquest dilluns als jutjats de Manresa.

Segons Anglada, es tracta d’un “judici polític” i “una caça de bruixes” i ha remarcat la pretensió per part de l’acusació de voler inculpar-ho “sense tenir proves”. El president de PxC ha assenyalat que cap testimoni ha aportat cap tipus prova “concreta” sobre el fet que ell donés l’ordre d’elaborar els fulletons ni de difondre’ls. De fet, Anglada ha reconegut “no” compartir el contingut i, tot i que ha explicat que va llegir el text ara fa quatre anys, “no li vaig donar la més mínima importància”.

Per la seva banda, segons ha assenyalat la Fiscalia, els 3.000 pamflets que Fuentes va encarregar per copiar el 24 de maig de 2007 “amb el coneixement i autorització d’Anglada”, anaven adreçats a “suscitar entre la població sentiments d’hostilitat, animadversió, menyspreu i tracte injustificadament desigual contra el col·lectiu d’origen magrebí”.

La portaveu de SOS Racisme a Catalunya, Alba Cuevas, ha assenyalat que durant el judici s’ha intentat dir que els polítics haurien de fer “més pedagogia” i exercir “més responsabilitat social” per tot allò que diuen i fan. La portaveu ha reiterat que “quan es parla d’aquestes qüestions, no tot s’hi val”. Ha fet referència a la barbàrie d’Oslo per il·lustrar el fet que “de les paraules es poden passar als fets”. A més, ha recordat que des de SOS Racisme, “portem molts casos d’agressions racistes que es poden alimentar amb discursos com aquest”.

Cuevas ha destacat que des de la defensa s’ha intentat entendre la qüestió com una causa política en què es persegueix una persona per la seva trajectòria política. Des de SOS Racisme opinen que això no és així ja que l’organització és una entitat “independent” i no correspon a cap partit polític.

Des de l’acusació particular, l’advocat Ibarra ha destacat que “ha costat molt” que se celebrés aquest judici perquè la justícia, en un principi, no acceptava els fets com a constitutius d’un delicte. Ibarra ha afirmat que el fet d’arribar a celebrar aquest judici “és important”, però ara caldrà que el procés acabi “amb una sentència condemnatòria”.

En aquest sentit, l’advocat ha assenyalat que entenen que hi ha indicis “aclaparadors” sobre el fet que els dos acusats van acceptar que es fessin els pamflets, en van fer difusió i els van finançar.

Impressió i difusió dels pamflets

El llavors secretari general de Plataforma per Catalunya i candidat pel partit a Vic el 2007, Joan Carles Fuentes, ha admès haver fet l’encàrrec de 3.000 pamflets a la copisteria de Vic Artyplan però ha negat ser l’autor del pamflet. Durant l’explicació davant la jutgessa, Fuentes ha assegurat que es va trobar el fulletó a la bústia, li va sembla “divertit” i “interessant” i “útil electoralment”.

Fuentes ha admès que, “unilateralment” i sense el consentiment d’Anglada, va encomanar les còpies i les va pagar a través del compte que el partit tenia obert en aquesta copisteria. Fuentes va carregar 90 euros de fotocòpies en blanc i negre al compte de PxC perquè va considerar que “les còpies eren propaganda pel partit”.

L’acusat Joan Carles Fuentes va anar a recollir els pamflets i, sense comunicar-ho a Josep Anglada, “i per decisió pròpia”, va repartir els pamflets “entre amics i militants”, tot i que també ha admès haver-ne repartit alguns en bústies. Tot i això, Fuentes ha assenyalat que no va repartir tots els pamflets sinó que en va repartir al voltant de 500. La resta, es van reciclar.

Un altre dels punts que ha creat debat durant el judici ha estat el fet que les fotografies que apareixien al pamflet i les fotografies que hi havia aquell dia a la pàgina web són les mateixes. Tant Fuentes com Anglada han atribuït aquest fet a una “pura casualitat”.

El president del partit de Plataforma per Catalunya ha negat conèixer el contingut del pamflet i que el fet que Fuentes decidís unilateralment fer les còpies respon al fet que “totes les accions que fan els militants del partit no passen per la meva supervisió”.

La fiscalia també ha assenyalat que el pamflet atempta contra les persones de religió musulmana, alhora que es difonen “informacions falses sobre l’activitat d’aquest col·lectiu per tal de menysprear la seva dignitat”. En aquest sentit, al text hi havia referència al fet que el col·lectiu musulmà pot conduir sense assegurança amb el carnet de conduir marroquí, que obre locals fins tard o que les administracions els donen ajuts socials.

El professor de la UVic, Francesc Codina, ha intervingut com a testimoni de l’acusació i ha declarat que Fuentes va encarregar les còpies del pamflet i va sentir com va carregar-ne l’import al compte de PxC.

Anglada ha assenyalat que el 2007 no hi havia comissió disciplinària. Tot i això, si Fuentes hagués elaborat el pamflet, “sí que l’hauríem sancionat”.

Un any i mig de presó

El fiscal ha demanat un any i mig de presó i un any i mig d’inhabilitació pels dos acusats. L’acusació particular i la popular, per la seva banda, han demanat tres anys. El fiscal ha fet un discurs en les conclusions que ha durat més d’una hora en què ha fet referència a diversos casos semblants a nivell europeu i fins i tot ha destacat que Le Pen a França va ser condemnat “per molt menys”. El judici ha comptat amb dotze testimonis i ha durat vuit hores.

L’advocat de la defensa ha al·legat que ni el fiscal ni les acusacions tenien prou proves per inculpar Fuentes i Angalda i ha apuntat que es tracta de donar mala imatge del partit polític de Plataforma per Catalunya. A més, també ha assenyalat que les còpies que va fer l’exregidor de PxC perseguien l’objectiu de treure un benefici electoral i no de provocar odi ni ofendre a ningú.

Enduriment del padró

Alguns dels testimonis de l’acusació han assenyalat que el pamflet va generar “molta desconfiança” entre els ciutadans. Sobretot entre la gent gran i “molts s’ho van creure”. Un dels testimonis del judici i que se cita al pamflet, el llavors candidat per ERC a Vic, Nasser Aoukhiyad, ha explicat que per culpa del pamflet hi ha hagut, posteriorment, un “enduriment” de les polítiques del padró a la ciutat de Vic.

Nota de premsa de SOS Racisme

SOS Racisme confia en l’acció de la justícia contra els dirigents de PxC per injúries i instigació a l’odi.

SOS Racisme Catalunya, acusació popular del cas, considera demostrada la culpabilitat dels acusats.

L’entitat demana una pena de dos anys i suspensió de sufragi passiu pels dos acusats.

SOS Racisme Catalunya, com a entitat de defensa dels drets humans i antiracista, valora molt positivament la celebració ahir del judici contra Anglada i Fuentes pels delictes d’incitació a l’odi i injúries. És la primera vegada a l’Estat Espanyol que es jutja un polític en actiu per aquests delictes, i més enllà del resultat de la sentència, és un primer pas important per la lluita contra el discurs de l’odi.

L’entitat antiracista considera demostrada la culpabilitat dels dos acusats. Per una banda el secretari general del partit, Juan Carlos Fuentes, va reconèixer haver realitzat les 3.000 còpies del fulletó i haver-ne repartit per bústies de Vic i entre “amistats”. Per una altra banda, tot i que Josep Anglada no va reconèixer la seva implicació i nega conèixer els fets, va assegurar que ell té tota la potestat sobre el partit. Fet que van corroborar diversos testimonis de la defensa, afirmant que ell representa la màxima figura de poder al partit i és qui dóna les directrius. Josep Anglada és el fundador i el president de Plataforma x Catalunya i l’únic responsable del compte corrent del partit, al que es va carregar l’import de les còpies. Per tant és lògic pensar que no es fes res sense el seu consentiment.

L’acusació popular considera inversemblant i gens creïble la defensa de l’acusació, que considera el contingut del fulletó com “irònic i sense importància” que “va fer gràcia” als acusats. Un fulletó que, recordem, conté informacions injurioses cap al col·lectiu magrebí del municipi de Vic, com “gracias a la generosidad de CiU estamos empadronados y nos ayudan dándonos comida y vivienda gratis”, “Somos pobres y no podemos pagar tantos impuestos como vosotros, que sois infieles pero afortunados”, “nuestro carnet de conducir marroquí que aunque no es válido en España, bien nos sirvió para conducir camellos”, entre altres. Difamacions que l’acusació creu que es van fer amb l’objectiu de provocar sentiments d’odi, aversió, menyspreu i discriminació cap al col·lectiu musulmà, tot malmetent la seva dignitat.

Davant les acusacions de fer una “caça de bruixes” o de patir un “judici polític”, l’acusació popular recorda que són una associació independent i sense interessos polítics, amb la responsabilitat de lluitar contra el discurs de l’odi, i que ho fan independentment del color polític de qui ho fa.

Destaquem les conseqüències de dites accions, que tal i com va exposar l’acusació particular, van ocasionar un greu malestar i preocupació en el municipi osonenc, amb la por constant de que accions xenòfobes com aquestes encenguin un conflicte social, tal i com van declarar els Mossos d’Esquadra que van portar l’investigació. Aquests van explicar que Vic estava ple d’aquests fulletons, tant per les bústies com penjats pels carrers.

Per aquests delictes, SOS Racisme demana dos anys de presó i la inhabilitació de sufragi passiu pels dos acusats. Tant Fiscalia com l’acusació particular també han mantingut les seves peticions de penes. Confien en la condemna dels acusats per tal que es marqui un límit i es deixi clar que “no tot s’hi val” i aturar l’augment de racisme i la permissivitat amb el discurs de l’odi que es dóna també a altres partits i que es cada cop més alarmant.

El judici ha quedat vist per sentència, que segons la jutgessa es notificarà el proper 14 de novembre.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 129 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't