EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La sostenibilitat té premi

L’escola Terra Nostra d’Olost guanya el concurs PlayEnergy d’Endesa, pel qual rebrà 6.000 euros, 10 Ipads i un viatge a Roma per als autors del treball guardonat.

El 9 Nou
03/05/2015

Quan va començar el curs, l’escola Terra Nostra d’Olost va rebatejar tots els grups. Hi havia les aules dels sols, el vent, la hidràulica, la mareomotriu, la biomassa i la geotèrmica. Per a la majoria d’alumnes, aquests noms eren totalment desconeguts.

Ara ja en són petits experts i en parlen en primera persona, i amb idees pròpies. I entre ells, un grup de 10 alumnes de 3r acaba de guanyar el primer premi estatal del concurs PlayEnergy, convocat per Endesa, per un treball sobre “Ús responsable de l’energia”.

Tenen motius per estar contents: l’escola rebrà 6.000 euros, cadascun d’ells un Ipad de regal i se’ls ha convidat a anar a Roma a recollir el premi, on es trobaran amb altres escolars d’altres països. Encara no saben les dates, però serà abans d’acabar el curs.

El grup el formen Gisela Garolera, Júlia Ardid, Roger Serrano, Marc Navarro, Joana Ballart, Ton Puntí, Àlex Pous, Carles Coma, Òscar Morán i Guillem Iglesias.

“No vam fer el treball pensant en el premi, sinó que vam veure el premi quan ja teníem el treball en marxa”, explica la mestra tutora del grup, Joana Casals. L’escola Terra Nostra fa temps que treballa a consciència la cultura de l’estalvi energètic entre els seus alumnes. Ja fa dos anys que participa al programa “Desendolla’t”, del Consell Comarcal d’Osona, que fomenta el consum responsable d’energia.

A l’escola, cada aula té el seu “càrrec verd”, que és l’encarregat de vetllar, abans de marxar, perquè es tanquin llums i portes o els aparells elèctrics que puguin quedar oberts. “I a casa també ho fem”, expliquen els mateixos alumnes: des de no tenir oberta la nevera més temps del necessari fins a tancar del tot el televisor abans d’anar dormir.

Aquesta conscienciació ja iniciada amb el “Desendolla’t” ha continuat aquest curs. N’han fet el projecte pedagògic de centre. “Tots els alumnes, des de P3 fins a 6è, han treballat sobre l’energia i el problema de la contaminació”. I l’alternativa, davant d’aquest escenari, que són energies netes com la biomassa, l’eòlica o la solar.

Aquí s’hi va afegir el projecte PlayEnergy d’Endesa, adreçat a alumnes de cicle mitjà de Primària i que incloïa tallers a la mateixa escola i també una visita, en el seu cas, al Museu del Gas de Sabadell. El concurs posterior s’adreçava a grups d’entre 3 i 10 membres. “És el que sap greu”, diu Joana Casals. “A la classe som 22 però la vam haver de dividir per acollir-nos a les bases del premi”. I, segons admet, “sense pensar mai que guanyaríem”.

Doncs han guanyat. I ho han fet gràcies a un vídeo divulgatiu que tenen penjat al blog de l’escola i on es condensa el treball fet durant el curs. I amb idees pròpies sobre com utilitzar les renovables: des de la instal·lació de petits molins de vent al turó de Sant Adjutori, una minicentral hidroelèctrica aprofitant les avingudes del torrent d’Olost o la instal·lació de plaques solars en més habitatges i equipaments. I com a idea innovadora, un cotxe de ferro reciclat que aniria amb imants, “i per tant sense fer CO2”. Però sempre que es pugui, “millor anar a peu o en bicicleta”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 892 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't