EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La tercera Nit per la Recerca de la UVic reuneix 53.600 euros per a la investigació

La tercera edició de la Nit per a la Recerca de la UVic-UCC va acabar superant les dues anteriors amb la recaptació de 53.600 €, que es destinaran a la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades. El president de la Generalitat va assistir a la gala que es va fer a la Garrotxa.


El 9 Nou
19/04/2016

El talent, un entorn que l’afavoreixi i l’eficiència. Aquesta combinació de tres factors és la que Carles Puigdemont considera la clau perquè un país petit com Catalunya sigui avui una referència en la recerca científica. Però de tant en tant calen estímuls, “i això d’avui és un estímul”, afirmava dijous el president de la Generalitat en el seu parlament durant la tercera Nit per a la Recerca de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La Garrotxa, una de les primeres comarques que es van vincular al projecte universitari fora del seu nucli original, va ser enguany el lloc escollit per a la vetllada, que té com a objectiu recaptar fons per a la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades que dirigeix el doctor Bonaventura Clotet. Unes 200 persones, procedents sobretot del món polític, empresarial i sanitari, van assistir a la gala de la Nit per a la Recerca, al restaurant Ca l’Enric de La Vall de Bianya. Entre ells hi havia també els consellers de Salut i Cultura, Antoni Comín i Santi Vila, i els alcaldes de Vic i Olot, Anna Erra i Josep M. Corominas, a més de l’alcalde amfitrió, Santi Reixach.

A l’acabar la vetllada, s’havia complert l’objectiu simbòlic de superar les donacions d’anys anteriors: 53.600 euros de recaptació a través de donatius de particulars i empreses, davant dels 49.300 euros en la primera nit de Vic i els 50.400 euros en la segona de Manresa. Una quantitat que va “a les millors mans possibles del món”, segons Carles Puigdemont. Les mans de Bonaventura Clotet i la seva càtedra, constituïda fa tres anys per la UVic-UCC, l’institut de recerca IrsiCaixa i la Fundació Lluita Contra la Sida. Clotet va destacar que “no més de deu centres de tot el món” estan treballant al seu nivell per trobar remei a la malaltia. I tot això quan fa només dues dècades que Catalunya “no tenia recerca bàsica en virologia”, va recordar el mateix Clotet. Ara són punta de llança d’una investigació que ja ha aconseguit cronificar la malaltia i cada vegada està més a prop de trobar-hi un remei.

Però no solament això: aquesta recerca està donant fruits que beneficiaran a altres malalts, a més dels afectats per la sida. Un d’aquests fronts és el que té a veure amb el microbioma, la gran quantitat de bacteris del sistema digestiu que “interaccionen amb el sistema immunitari”. Al treballar en aquest camp s’estan fent avenços útils, per exemple, per assegurar un envelliment de més qualitat. Els malalts de sida encara envelleixen més ràpid que la majoria de gent, i per tant, tot allò que els beneficiï a ells pot ser aplicable a tothom. “Hi ha àrees de recerca que estan interconnectades, encara que sembli que no tenen res a veure”, assegura el doctor Clotet.

La gala de la tercera Nit per a la Recerca va comptar amb les actuacions del Mag Lari, els actors Xuriguera i Faixedas i el cor Barcelona Gospel Messengers, que van tancar la vetllada.

LA PREGUNTA

Qui quedarà en primera posició a les eleccions al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't