EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Universitat de Vic es torna blava

Les noves zones d’aparcament blau i taronja del carrer Miramarges provoquen malestar entre la comunitat universitària i els comerços.

El 9 Nou
04/10/2013

Comença un nou curs. L’Aitor arriba a la Universitat de Vic i es troba que el lloc on aparcava normalment, està pintat de color taronja i pràcticament buit. També veu que l’altre cantó de la vorera està pintat de color blau. Sorprès i sense saber per què el carrer Miramarges es troba en aquesta situació, se’n va a aparcar el seu cotxe al pàrquing de sorra de l’institut Jaume Callís. Malgrat que només són les nou del matí, hi ha més cotxes del que és habitual.

La resta d’estudiants, professors i treballadors del centre educatiu també s’han trobat en aquesta circumstància. I és que ningú els havia informat de la nova zona de pagament que l’ajuntament de Vic va implantar a partir del mes de setembre. “Ningú ens n’havia dit res”. Aquesta és la resposta de tots els estudiants i docents quan se’ls pregunta per les noves places d’aparcament. Així també ho reconeix el regidor d’Economia, Serveis i Urbanisme, Antoni Serrat, quan afirma que “segurament l’ajuntament ha fet poca comunicació sobre aquest tema. Hagués estat positiu haver parlat amb la universitat i haver fet un paper explicant quines són les zones d’aparcament”. D’aquesta manera, els estudiants haguessin sabut des d’un principi la diferència que hi ha entre la zona blava i la zona taronja, anomenada també de pagament tou, que amb un euro i mig es pot aparcar durant quatre hores.

El motiu: la rotació de vehicles

“És exagerat que tot el carrer sigui de pagament. Per afavorir la mobilitat, amb una part n’hi havia prou”, explica la Montse Aguilar, treballadora a la biblioteca de la universitat. Seguint amb aquesta opinió, l’Oriol Robiró, estudiant de periodisme, creu que “no és lògic perquè està tot buit”. El motiu pel qual l’ajuntament ha decidit introduir aquesta mesura és per afavorir la rotació de cotxes. La permanència d’alguns vehicles durant tota la setmana va fer augmentar les queixes entre els comerços i els veïns de la zona. Al cap d’un temps la majoria de partits polítics, menys la CUP, va votar a favor del parquímetre de Miramarges durant el ple de l’1 d’agost.

El posicionament de l’ajuntament és molt clar. “Hem de garantir que hi hagi places d’aparcament perquè tothom pugui deixar el cotxe, però també ens hem d’assegurar que els comerços puguin viure”. Aquestes declaracions del regidor s’oposen a la visió que tenen els membres de la universitat, com la professora Maria Forga, que assegura que “aquesta mesura és totalment recaptatòria”.

Impulsors però decebuts

En total a la ciutat de Vic hi ha 14.000 places d’aparcament gratuïtes. Al carrer Miramarges, 140 són taronges i 20 blaves. “Els botiguers s’havien vingut a queixar diverses vegades, demanant la rotació de vehicles en aquest tram”, afirma Serrat. Aquest mateix grup de comerços que van impulsar la mesura, són els que ara no estan del tot contents. L’Òptica del Campus va plantejar la idea, mitjançant una recollida de firmes, de crear només vint places de zona blava, “pensant que així afavoririen la mobilitat. La zona taronja ha estat idea únicament de l’ajuntament”, tal com ens ha explicat un encarregat de la botiga. De la mateixa manera, l’Albert del Fet Nostre afirma que va signar l’escrit “perquè només es demanaven vint places. Si em posessin el mateix paper ara, evidentment no el firmaria”.

Un problema en què coincideixen tots els comerços és la dificultat que tenen els propis treballadors per trobar aparcament gratuït. Una solució que plantegen és que l’ajuntament doni un cop de mà mitjançant un carnet especial pels treballadors. Aquesta alternativa també podria servir pels estudiants ja que, com diu l’Aitor, “els que venim de fora ens gastem molts diners en aquesta ciutat”.

Els estudiants prenen mesures

El Consell d’Estudiants (COES) de la UVic ha decidit prendre mesures per intentar lluitar contra aquesta iniciativa. El president, Lluís Llupión, ha explicat que el procés de recollida de firmes, que ha començat fa uns dies, “pretén que pugui signar tothom perquè tota la comunitat universitària s’ha vist afectada per una mesura que considerem autoritària i abusiva”. La finalitat d’aquesta recollida de signatures és poder presentar una queixa formal a l’ajuntament de Vic.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 78 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't