EdiciĂł Osona i RipollĂšs

Tria la teva ediciĂł predeterminada

EdiciĂł VallĂšs Oriental

La Universitat de Vic es torna blava

Les noves zones d’aparcament blau i taronja del carrer Miramarges provoquen malestar entre la comunitat universitària i els comerços.

  • El 9 Nou
  • 04/10/2013 | 16:54
  • 0

Comença un nou curs. L’Aitor arriba a la Universitat de Vic i es troba que el lloc on aparcava normalment, estĂ  pintat de color taronja i prĂ cticament buit. TambĂ© veu que l’altre cantĂł de la vorera estĂ  pintat de color blau. SorprĂšs i sense saber per quĂš el carrer Miramarges es troba en aquesta situaciĂł, se’n va a aparcar el seu cotxe al pĂ rquing de sorra de l’institut Jaume CallĂ­s. Malgrat que nomĂ©s sĂłn les nou del matĂ­, hi ha mĂ©s cotxes del que Ă©s habitual.

La resta d’estudiants, professors i treballadors del centre educatiu tambĂ© s’han trobat en aquesta circumstĂ ncia. I Ă©s que ningĂș els havia informat de la nova zona de pagament que l’ajuntament de Vic va implantar a partir del mes de setembre. “NingĂș ens n’havia dit res”. Aquesta Ă©s la resposta de tots els estudiants i docents quan se’ls pregunta per les noves places d’aparcament. AixĂ­ tambĂ© ho reconeix el regidor d’Economia, Serveis i Urbanisme, Antoni Serrat, quan afirma que “segurament l’ajuntament ha fet poca comunicaciĂł sobre aquest tema. HaguĂ©s estat positiu haver parlat amb la universitat i haver fet un paper explicant quines sĂłn les zones d’aparcament”. D’aquesta manera, els estudiants haguessin sabut des d’un principi la diferĂšncia que hi ha entre la zona blava i la zona taronja, anomenada tambĂ© de pagament tou, que amb un euro i mig es pot aparcar durant quatre hores.

El motiu: la rotaciĂł de vehicles

“És exagerat que tot el carrer sigui de pagament. Per afavorir la mobilitat, amb una part n’hi havia prou”, explica la Montse Aguilar, treballadora a la biblioteca de la universitat. Seguint amb aquesta opiniĂł, l’Oriol RobirĂł, estudiant de periodisme, creu que “no Ă©s lĂČgic perquĂš estĂ  tot buit”. El motiu pel qual l’ajuntament ha decidit introduir aquesta mesura Ă©s per afavorir la rotaciĂł de cotxes. La permanĂšncia d’alguns vehicles durant tota la setmana va fer augmentar les queixes entre els comerços i els veĂŻns de la zona. Al cap d’un temps la majoria de partits polĂ­tics, menys la CUP, va votar a favor del parquĂ­metre de Miramarges durant el ple de l’1 d’agost.

El posicionament de l’ajuntament Ă©s molt clar. “Hem de garantir que hi hagi places d’aparcament perquĂš tothom pugui deixar el cotxe, perĂČ tambĂ© ens hem d’assegurar que els comerços puguin viure”. Aquestes declaracions del regidor s’oposen a la visiĂł que tenen els membres de la universitat, com la professora Maria Forga, que assegura que “aquesta mesura Ă©s totalment recaptatĂČria”.

Impulsors perĂČ decebuts

En total a la ciutat de Vic hi ha 14.000 places d’aparcament gratuĂŻtes. Al carrer Miramarges, 140 sĂłn taronges i 20 blaves. “Els botiguers s’havien vingut a queixar diverses vegades, demanant la rotaciĂł de vehicles en aquest tram”, afirma Serrat. Aquest mateix grup de comerços que van impulsar la mesura, sĂłn els que ara no estan del tot contents. L’Òptica del Campus va plantejar la idea, mitjançant una recollida de firmes, de crear nomĂ©s vint places de zona blava, “pensant que aixĂ­ afavoririen la mobilitat. La zona taronja ha estat idea Ășnicament de l’ajuntament”, tal com ens ha explicat un encarregat de la botiga. De la mateixa manera, l’Albert del Fet Nostre afirma que va signar l’escrit “perquĂš nomĂ©s es demanaven vint places. Si em posessin el mateix paper ara, evidentment no el firmaria”.

Un problema en quĂš coincideixen tots els comerços Ă©s la dificultat que tenen els propis treballadors per trobar aparcament gratuĂŻt. Una soluciĂł que plantegen Ă©s que l’ajuntament doni un cop de mĂ  mitjançant un carnet especial pels treballadors. Aquesta alternativa tambĂ© podria servir pels estudiants ja que, com diu l’Aitor, “els que venim de fora ens gastem molts diners en aquesta ciutat”.

Els estudiants prenen mesures

El Consell d’Estudiants (COES) de la UVic ha decidit prendre mesures per intentar lluitar contra aquesta iniciativa. El president, LluĂ­s LlupiĂłn, ha explicat que el procĂ©s de recollida de firmes, que ha començat fa uns dies, “pretĂ©n que pugui signar tothom perquĂš tota la comunitat universitĂ ria s’ha vist afectada per una mesura que considerem autoritĂ ria i abusiva”. La finalitat d’aquesta recollida de signatures Ă©s poder presentar una queixa formal a l’ajuntament de Vic.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notĂ­cies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes grĂ cies.