Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La UVic impulsa a Vilafranca la primera escola universitària de l’Estat dedicada al vi, el cava i la vinya

La intenció és que els nous cursos, que s’estructuraran en mòduls, comencin al setembre. Els estudis que s’impartiran s’inspiren en els que es fan a les universitats de Bordeus i Califòrnia.

  • El 9 Nou
  • 02/02/2011 | 20:00
  • 0

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i la Universitat de Vic han fet públic aquest dimarts un preacord entre ambdues institucions per tirar endavant l’Escola de gestió integral de vi, el cava i la vinya.

Es tracta de la primera escola de l’Estat d’aquestes característiques, ja que tractarà de manera integral aquest sector de manera que els cursos aniran des de la vinya, passant per la bodega o l’embotellament fins a la venda final.

Els estudis s’estructuraran en mòduls, de manera que cada alumne podrà escollir el què més li interessi segons les seves necessitats. La voluntat de la Universitat de Vic i de l’Ajuntament vilafranquí és que la nova escola entri en funcionament el mes de setembre.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha explicat que els ‘referents’ de la nova escola són les universitats de Bordeus i Califòrnia, ja que a l’Estat ‘no n’hi ha cap d’aquestes característiques’.

Per la seva banda, el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, ha expressat que ‘falta més professionalització empresarial’ en l’àmbit de la vinya, el vi i el cava i també ‘manca innovació’. Segons Montaña, hi ha ‘moltes petites empreses’ que ‘necessiten una professionalització en la gestió’.

Pel regidor de la UVic, es tracta d’un projecte ‘molt original’, ‘flexible’
‘gestionat per adaptar-se a les necessitats de cada moment’.

La nova escola del vi s’ubicarà a l’edifici de l’Incavi de Vilafranca del Penedès, l’antiga estació enològica de la ciutat. Per Regull, és el lloc ‘ideal’ per a fer-ho, ja que estructuralment ‘està molt ben conservat’ i ‘només s’ha de rehabilitar’. L’alcalde de Vilafranca ha afirmat que el cost de rehabilitació pot sumar ‘1.600.000 euros’ però ha expressat que ‘si s’hagués de fer en un edifici de nova creació el cost seria quatre vegades més’.

L’escola que s’ubicarà a Vilafranca del Penedès està pensada per oferir uns estudis flexibles segons l’actualitat de cada moment. Per això, no hi haurà uns professors ni unes assignatures fixes, sinó que s’aniran adaptant a la realitat. En un principi, l’oferta educativa constarà de sis mòduls, tot i que des de la UVic han afirmat que es podran ampliar. També està previst que cada mòdul pugui acollir un mínim de quinze alumnes.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès ha explicat que l’alumne que acudirà a l’escola serà tant un estudiant que ‘vol saber-ho tot del vi, des de la vinya fins a la comercialització de l’ampolla’, com també ‘els professionals que ja treballen al sector i volen perfeccionar algun aspecte concret’. A més, a banda dels sis mòduls també s’oferiran jornades o xerrades temàtiques, taules rodones, entre d’altres.

Una de les avantatges que presenta l’escola, han explicat els seus impulsors, és que neix ‘integrada’ a les necessitats del sector, ja que s’ha treballant el projecte ‘escoltant les demandes’ del sector del vi i el cava. Regull ha avançat que estan ‘estudiant’ la possibilitat que la futura escola vilafranquina també pugui impartir el ‘Master of Wine’, un títol que, segons Regull, portaria gent d’arreu del món a la comarca.

El rector de la UVic ha explicat que aquest projecte formarà part de l’oferta de formació continuada de la universitat i que el títol que obtindran els alumnes serà un diploma amb la marca de la Universitat de Vic. Montaña no ha descartat la possibilitat que més endavant puguin oferir cicles formatius de grau superior o un màster oficial.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.