EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La UVic també participa al Tricentenari

Per commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió, la Universitat de Vic no ha volgut faltar en l’organització de les activitats que es faran a la comarca d’Osona durant tot l’any.

El 9 Nou
28/02/2014

Sota el paraigües de la Comissió Osona 2014, formada pel Consell Comarcal, ajuntaments, partits polítics i associacions culturals, la Universitat de Vic també formarà part de la commemoració del Tricentenari. Hem parlat amb Santi Ponce, historiador i professor de la Universitat, que s’encarrega de coordinar la feina que es fa des de la UVic: “La Universitat s’havia d’implicar en aquest projecte perquè els conceptes de catalanitat i de servei al territori formen part dels nostres valors”. Cal tenir en compte que amb la prohibició de les universitats catalanes, la de Vic també es va clausurar: “Era la nostra obligació formar part d’aquesta comissió perquè som una part directa d’aquests esdeveniments i cal recuperar la memòria històrica”.

Amb la seva participació, la UVic “vol contribuir a la commemoració d’uns fets tant transcendents per al nostre país. Demostren que la memòria és tossuda i persevera tres cents anys després”. Entre les 60 activitats que enguany s’estan portant a terme a Osona, la Universitat serà present en les que fan referència a aspectes acadèmics, científics i divulgatius. D’una banda, hi ha el projecte ‘Osona Pam a Pam’, que consisteix en la senyalització, mitjançant plafons, dels indrets de la comarca que van ser importants durant la Guerra de Successió: “La universitat ha col·laborat en la redacció dels plafons, redactant, verificant i homogeneïtzant la informació”. D’altra banda, s’ha programat un cicle de sis conferències per poder conèixer amb més rigor la transcendència que ha tingut la Guerra de Successió en la història de Catalunya. “Els historiadors especialistes en aquesta matèria ens donen un repàs alliçonador amb les últimes aportacions historiogràfiques”, diu Ponce. Finalment, el dia 16 de març es presentarà un audiovisual, elaborat per la UVic, sobre aquests fets en la inauguració del conjunt escultòric de l’ermita de Sant Sebastià, a Santa Eulàlia de Riuprimer, on es va signar el Pacte dels Vigatans, que va suposar l’inici de la guerra.

Aquest conjunt d’activitats estant tenint una gran acceptació i poden ser interessants per als estudiants. Ponce creu que “és un bon moment per informar-se, per despertar consciències, crear cohesió i incentivar l’esperit cívic, davant d’una efervescència reivindicativa que no vol oblidar el que vam ser i el que volem tornar a ser”.

Santi Ponce considera que, com a historiador, pot aportar “una visió seriosa, rigorosa i objectiva. En definitiva, evitar que es deformi la realitat històrica”. En aquesta construcció del passat per projectar-la al futur, tant la UVic com la Comissió Osona 2014 aprofiten el Tricentenari com una caixa de ressonància: “Ara és el moment que ens escoltin. Crec que la maduresa de la societat catalana, que s’expressa de forma cívica i massiva, està convençuda del què vol, i això li dona una força imparable”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 403 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't