EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’Ajuntament de Vic basa la nova normativa d’empadronament en una llei de desembre de 2009

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), assegura que els nous criteris d’empadronament que s’aplicaran ‘només busquen complir la llei’. L’alcalde assegura que els criteris es basen en la modificació de la llei d’estrangeria que van entrar en vigor l’11 de desembre del 2009.

El 9 Nou
11/01/2010

Vila d’Abadal assegura que per aplicar el canvi no s’ha fet cap decret ni resolució d’alcaldia sinó que s’ha donat una ‘instrucció interna’ als treballadors per tal d’aplicar els nous criteris. Vila d’Abadal diu que està convençut que el ministre de Treball i Indústria, José Corbacho, estava ‘mal informat’ quan va alertar que negar l’empadronament podria ser una ‘il·legalitat’.

L’alcalde considera que tot el moviment generat des de l’anunci del canvi de criteris ha provocat un ‘caos informatiu’ que ha suscitat comentaris de molts sectors que no coneixen l’abast d’aquesta modificació. En referència a les crítiques del Ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Informació, Vila d’Abadal les atribueix al fet que se li devia comunicar que des de l’Ajuntament no es farien més empadronaments fet que l’alcalde assegura que és fals.

‘És dura la seva manifestació però quan li arribi la informació no crec que hi hagi d’haver cap tipus de problema’ ha dit l’alcalde, acompanyat dels regidors de CiU, Xavier Solà; Josep Rafús i Antoni Serrat, del portaveu del PSC, Josep Burgaya i del regidor d’ERC, Joan López. CiU, PSC i ERC governen conjuntament a Vic.

Vila d’Abadal ha assegurat que la nova llei orgànica estableix de ‘forma imperativa’ que tot ciutadà que fa l’empadronament en un municipi ‘ha de portar un visat o un document d’identitat d’estrangeria’. Les mesures que s’aplicaran, diu l’alcalde, no busquen cap efecte de dissuassió de la immigració a la ciutat perquè afecten només una ‘mínima part’ d’aquest col·lectiu.

L’alcalde ha explicat que en els casos que han detectat irregularitats en aquests darrers mesos hi ha persones que aporten documentació d’un altre compatriota seu, que disposen de passaports de dos països diferents o altres picaresques com establir la seva residència a Vic en habitatges que no existeixen.

Tot i que la decisió es va comunicar a la Junta Local de Seguretat, l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, ha negat que l’Ajuntament opti per delatar a qui no compleixi els criteris d’empadronament al Cos Nacional de Policia. Per l’alcalde quan algú no compleix aquests requisits ‘se li dirà que no pot estar empadronat’ però sense comunicar-ho al Ministeri de l’Interior perquè s’ha de ‘suposar que ja sap que hi ha aquesta persona amb aquesta situació’. L’alcalde ha assegurat que com a consistori estan obligats a empadronar ‘a tothom’ sempre que compleixi els criteris establerts per la normativa.

L’alcalde de Vic ha anunciat que té intenció d’explicar la modificació de criteris per l’empadronament al col·lectiu d’entitats que s’hi oposen i aquest mateix dilluns tenen previst reunir-se per analitzar la situació generada. Vila d’Abadal considera que la polèmica s”ha magnificat i ho desvincula de la presència de la ultradretana PxC al consistori. ‘Ells fan el seu paper a la oposició i aquesta és una decisió del govern’ ha assegurat Vila d’Abadal. Infiltrat entre els periodistes, el portaveu i regidor de la PxC, Josep Anglada, escoltava les intervencions.

Segons han explicat fonts municipals, l’interessat en empadronar-se a Vic ho haurà de sol·licitar mitjançant una instància preparada expressament i en la qual s’hi ha d’indicar les dades del DNI, del NIE, del passaport o de la targeta de residència, les dades del domicili de procedència i les del domicili on declara viure. Aquesta instància ha d’anar acompanyada de la documentació ‘legalment exigida’ que és el DNI, el NIE, o bé el passaport vigent de conformitat amb el que disposa l’article 25 de Llei Orgànica 4/2000 d’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers, modificada recentment per la Llei Orgànica 2/2009, d’11 de desembre segons el consistori.

Aquest article disposa que l’estranger que entri a Espanya haurà d’estar en possessió del passaport o document de viatge que acrediti la seva identitat i, a més, exigeix un visat –de forma imperativa- excepte quan disposi de la targeta d’identitat d’estranger, o, excepcionalment d’una autorització de retorn. També es demana un document que acrediti la disponibilitat de l’habitatge on pretén empadronar-se.

L’Ajuntament de Vic comprova ‘per mandat legislatiu’ la veracitat de les dades facilitades. Si el sol·licitant no compleix aquests requisits, se li comunicarà, mitjançant resolució motivada, les raons de la denegació, la qual es podrà recórrer.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't