EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’equip de govern de Vic abandona la idea de fer la recollida porta a porta

L’alcaldessa, Anna Erra, argumenta que sense consens se’n posaria en risc l’èxit

El 9 Nou
29/04/2016

Sense consens polític es posaria en risc l’èxit de la recollida de deixalles porta a porta. Aquest és l’argument de l’equip de govern de Vic, integrat per CiU-RCat i PSC, per explicar que s’abandoni el projecte. Més de dos anys després que l’Ajuntament aprovés una declaració política en favor d’aquest sistema, les negociacions per implantar-lo s’han encallat en la definició del model de gestió. L’acord entre equip de govern i Capgirem Vic, el fil que encara sostenia la possibilitat d’implantar-lo en aquest mandat, s’ha trencat. Uns i altres comparteixen la bondat del porta a porta, però discrepen de la gestió.
Aquest desenllaç semblava cantat a la vista dels posicionaments que hi ha hagut durant les últimes setmanes. A banda de Plataforma Vigatana, força que sempre ha estat contrària al porta a porta, també s’havia confirmat el “no” d’ERC. Hauria existit igualment la majoria necessària per tirar-ho endavant –Vic per a Tots sempre hi ha estat a favor–, però l’equip de govern no vol aventurar-se a aplicar-ho amb divisió política. La implantació ja és complexa i es considera que tirar-la endavant sense un consens mínim seria afegir-hi un risc que en comprometria l’èxit. Per això, el “sí” o “no” a la implantació es fiava a l’acord entre govern i Capgirem Vic. I aquest acord no existirà. Consultada per EL 9 NOU, l’alcaldessa, Anna Erra, de CiU, ha tancat el tema: “Defensem el projecte, l’hem treballat i ens el creiem, però no volem posar-lo en risc. Sense consens polític i en aquestes condicions en comprometríem l’èxit”.
Aquesta decisió arriba després que Capgirem Vic anunciés una moció a debatre al ple del proper dimecres en què es proposa que el porta a porta es posi en marxa el gener de 2017 i s’accepta que l’arrencada sigui a partir d’una empresa mixta com defensa el govern però amb el compromís que el març de l’any 2018 la gestió passi a ser 100% pública. L’equip de govern, que no comparteix aquest calendari, ha volgut estalviar-se el titular que votava en contra del porta a porta i ja ha decidit que, a la vista de la falta de consens, abandona la proposta tot i que, excepte PV, la resta de grups diuen compartir-ne la filosofia.
En la recollida, ara, hi intervenen diverses empreses. Vialnet Vic, participada en un 49% per Cespa, recull el multiproducte, i Recollida de Residus d’Osona (RRO), participada en un 45% per Cespa, l’orgànica i el rebuig. El govern creu que RRO hauria de fer el porta a porta per un mínim de tres anys per assegurar-ne l’èxit. Capgirem Vic, pel seu cantó, accepta que l’arrencada la faci RRO –com que hi ha Cespa com a Vialnet Vic no caldria indemnització– però només de forma transitòria fins al març de 2018, quan venç el contracte amb Vialnet Vic i en què la gestió hauria de passar a ser 100% pública.
13-1-2014. Aquí va començar tot
La primera votació sobre el canvi de sistema de la recollida de deixalles es va produir al ple de gener de l’any 2014. La proposta, una declaració a favor de la implantació del porta a porta, va assolir un ampli suport polític. Això sí, perquè els grups hi donessin l’OK van fer falta concessions: no incloure-hi una data concreta de posada en marxa i deixar pendent de definir el model de gestió. CiU, SI, ICV, CUP, PSC i ERC hi van votar a favor. PxC, aquest aleshores era el partit de Josep Anglada, hi va votar en contra. A la foto, el moment de la votació.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 892 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't