EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les artroscòpies i les pròtesis de genoll, les operacions que més han augmentat el temps d’espera a Vic

Les intervencions programades a l’Hospital General de Vic (HGV) han tingut un increment del temps a les llistes d’espera de 23 dies de mitjana entre el desembre del 2008 i el desembre del 2009.


El 9 Nou
03/09/2010

A Osona hi ha 1.444 persones que estan en llista d’espera per a operacions programades. Ara bé, si es compara les dades del desembre del 2008 amb les del desembre del 2009, són algunes operacions de traumatologia les que han experimentat un augment del temps d’espera més important.

En concret es pot veure com són les artroscòpies i les pròtesis de genoll i maluc les que han vist augmentat més el temps d’espera del pacient per a l’operació.

En concret, per una artroscòpia, el temps d’espera ha augmentat més de tres mesos (3,16), passant de cinc mesos i mig el 2008 a prop de nou mesos el 2009; per una pròtesi de genoll, el temps d’espera s’ha incrementat més de dos mesos i mig (2,71) –de cinc mesos i mig a vuit mesos–, i per una de maluc, el temps ha augmentat més d’un mes i mig (1,64), tot i que el temps d’espera a desembre de 2009 era inferior a les altres dues, quatre mesos i mig.

Des del Consorci Hospitalari de Vic, el doctor Francesc Sala (director d’àmbit d’Aguts) explica que l’increment del temps d’espera en les operacions de traumatologia pot ser a causa de dos motius: “l’envelliment de la població i la reducció en el temps d’espera per primeres visites, actualment de tres setmanes, que fa que es visitin més pacients, es diagnostiqui més i, per tant, s’incrementi la llista d’espera quirúrgica”.

Sala reconeix que el repte està a “treballar per donar la resposta als pacients en el període de sis mesos que estableix el contracte amb CatSalut”, un contracte que aquest any es complirà, diu Sala, i que “caldrà millorar per poder donar resposta a la demanda”.

Per contra, la circumcisió –que és l’única operació que a desembre de 2009 tenia una espera superior a un any (13,40)– ha estat la intervenció quirúrgica que més ha reduït el temps d’espera d’un any per l’altre (2,98). Sala atribueix aquesta reducció a la solució de la manca d’uròlegs que hi va haver a l’HGV fa dos anys: “Des de fa dos anys treballem amb un cirurgià pediàtric; abans teníem una mancança d’uròlegs important i això va generar un increment de l’espera”.

“Ara s’estan solucionant els problemes”, conclou Sala.
En xifres absolutes, el temps d’espera per a les 14 intervencions catalogades com a garantides pel CatSalut no supera els sis mesos de garantia que estableix el contracte amb l’HGV.

En concret, el temps mitjà a l’HGV és d’encara no cinc mesos i mig (5,44), amb un augment en relació amb el 2008 d’uns 23 dies. Si es comparen aquestes dades amb la mitjana catalana d’espera per entrar al quiròfan (3,85 mesos), però, la interpretació no és tan optimista.

En comparació amb el total de Catalunya, les llistes d’espera a l’HGV estan 1,59 mesos per sobre de la mitjana. A més a més, en relació amb el 2005, el temps mitjà d’espera a Osona ha passat de quatre mesos a cinc mesos i mig.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 389 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't