EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les denúncies per violència de gènere han augmentat un 20% a Osona respecte a l’any passat

Hi ha 164 dones que en aquests moments reben protecció policial


El 9 Nou
18/09/2016

Des del mes de gener fins a l’agost, els Mossos d’Esquadra han rebut 157 denúncies per violència de gènere a Osona. Aquesta xifra representa un augment del 20% respecte al mateix període de l’any passat. Durant els mesos d’estiu acostuma a haver-hi un repunt en el nombre d’aquest tipus de denúncies, però aquest mes d’agost les xifres han estat més dolentes del que és habitual. Hi ha hagut 31 denúncies, gairebé el triple de les que hi va haver l’any passat, que van ser 12. En aquests moments, els Mossos d’Esquadra donen protecció a un total de 164 dones víctimes de violència de gènere, però el nombre d’expedients de seguiment és de 249 casos. Aquesta protecció va des d’un contacte telefònic per fer saber de la seva situació fins als casos més greus en què s’ha de fer un seguiment les 24 hores.

La primera porta que s’obre
El SIAD d’Osona, ubicat al Sucre de Vic, informa i assessora
les dones, sobretot les que són víctimes de violència domèstica .
Acceptar que s’és una víctima de violència masclista no és fàcil. Al contrari. És potser el més difícil dins de la tragèdia de qui ho està vivint. Per això, demanar ajuda és un pas que sovint costa de fer. Una de les primeres portes on anar a trucar és el SIAD Osona-Vic Dones. Està ubicat a l’edifici del Sucre de Vic i en un espai discret. Allà, qualsevol víctima trobarà un acompanyament personal i tota la informació i assessorament que necessiti. “És la primera porta d’entrada, però la més difícil de traspassar per a elles”, assegura Núria Muñoz, tècnica en Igualtat i responsable del SIAD.
Una vegada a dins, però, la llum es comença a albirar. El primer que es fa a les dones que acudeixen al SIAD és l’acollida, “es tracta de parlar amb la dona i identificar el motiu de la consulta. Després se l’orienta i se l’acompanya”, explica Muñoz. A partir d’aquí, també es decideix si li cal atenció psicològica, “intentem saber com se sent i fer un treball de contenció de l’angoixa i por que pot tenir a causa de la seva situació”. També tindran la possibilitat de fer treball en grup amb altres dones que es troben en el mateix moment del problema. La tercera pota del SIAD és l’assessorament legal, en què dues advocades informen de quins són els drets que tenen aquestes dones “i com fer-los valer”.
Malgrat les mil i una campanyes contra la violència masclista que s’han fet, Muñoz no dubta a assegurar que “continua essent un problema important, i s’ha de deixar clar que no és només de les dones sinó que és un problema social”. El que més preocupa són “tots aquells casos que continuen estant a l’ombra. Les campanyes fan efecte, però no el suficient”. Muñoz alerta que s’ha d’insistir sobretot entre els joves: “En els darrers anys el tipus de relació de parella del jovent ha fet un pas enrere”. Es refereix al fet que fa falta trencar mites que han tornat com “em controla perquè m’estima molt” o “si sent tanta gelosia és perquè m’estima”, per posar uns exemples.
Muñoz confirma també que és després del període de vacances d’estiu quan hi ha un repunt significatiu d’augment del nombre de consultes de dones que podrien ser víctimes de violència masclista: “Cada any ens passa que quan arriba finals d’agost o principi de setembre ens truquen moltes dones”, i afegeix “moltes el que volen és assessorar-se i tenir informació”.
Per tot plegat, Muñoz diu que encara queda molt camí per recórrer per acabar amb aquesta lacra social “i fan falta recursos i el compromís econòmic, social i polític de tots”.
Des de fa 14 anys, a la comissaria de Vic dels Mossos d’Esquadra hi ha el Grup d’Atenció a la Víctima. És l’equip especialitzat en violència de gènere que s’encarrega d’atendre les víctimes, assessorar-les i fer el seguiment de les denúncies i les ordres d’allunyament. La cap del Grup d’Atenció a la Víctima d’Osona, Eva Álvarez, explica que s’ha fet un pas molt important perquè les dones que pateixen violència de gènere sentin que tenen les portes obertes a la comissaria encara que sigui només per anar-se a informar. “Cal entendre que són casos difícils de denunciar perquè passen sovint en la intimitat i amb algú amb qui tens sentiments, però també perquè a vegades hi ha fills pel mig o dependència econòmica”, afirma Álvarez. Tot i això, destaca la importància de presentar denúncia perquè quedi constància dels fets i la víctima pugui tenir protecció.
Quan una víctima va a la comissaria el primer que es fa és oferir-li assessoria jurídica, es fa un qüestionari que de forma objectiva determina el risc que té la persona i la necessitat d’oferir-li protecció policial i, finalment, si és necessari es deriva el seu cas cap a altres serveis, com el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), que poden resoldre altres problemes derivats d’aquesta violència. Que augmenti el nombre de denúncies també té a veure, segons Álvarez, amb el fet que cada cop hi ha més informació i sensibilització. Des dels Mossos d’Esquadra es fan xerrades en diferents àmbits per incentivar que es denunciï la violència de gènere. També als instituts i a les escoles, no només per conscienciar-los com a futurs adults sinó també perquè denunciïn en cas que a casa se’n produeixi algun cas.
La de gènere no és l’únic tipus de violència que ha anat en augment. Les denúncies per violència domèstica –que inclou agressions de fills a pares o a l’inrevés, o fins i tot de l’home a la dona– ha crescut un 9% entre gener i agost a Osona respecte al mateix període de l’any passat. Concretament a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vic s’han presentat 84 denúncies per violència domèstica per 77 que hi va haver el 2015. Durant l’agost també hi ha hagut un augment important de denúncies respecte a l’agost de l’any passat. Se n’han presentat el doble, 13 per les 6 del 2015. Els mesos d’estiu com també durant les festes de Nadal, quan hi ha més hores de convivència entre les famílies, es viu un repunt d’aquestes denúncies.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 275 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't