EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les escoles públiques i concertades de Vic continuen amb la sisena hora per mantenir la cohesió social a la ciutat

El Departament d’Ensenyament ha situat les escoles de Vic, amb alts índex d’immigració, juntament amb les de Salt i Palafrugell, en una zona preferencial en què es manté la sisena hora a tots els centres de la ciutat.


El 9 Nou
12/09/2011

Les escoles públiques i concertades de Vic continuaran amb la sisena hora per mantenir la cohesió social a la ciutat. La directora del CEIP Guillem – Sant Miquel, Montse Ayats, ha explicat a l’ACN que les escoles, amb el suport de l’ajuntament, van fer arribar un escrit a Ensenyament per demanar que se seguís apostant “per mantenir un equilibri en la distribució de l’alumnat nouvingut per centres”. Segons Ayats, “ha costat molt d’esforç i s’ha treballat durant molts anys per mantenir un equilibri que afavoreixi la cohesió social a les escoles i, de retruc, a tota la ciutat”. Tot i que la posició dels centres és favorable, la directora ha remarcat que la decisió afecta a tasques de coordinació.

A Vic el percentatge de població nouvinguda se situa al 25% i és, amb Salt, una de les poblacions catalanes que té l’índex més elevat. Quan el Departament d’Ensenyament es plantejava abolir la sisena hora per qüestions pressupostàries, tots els centres educatius de la ciutat van veure com aquesta mesura podia afectar tot allò que ja havien aconseguit anys enrere amb la decisió de distribuir equitativament tots els alumnes nouvinguts en ràtios semblants tant als centre públics com als concertats.

L’anomenada sisena hora és una hora lectiva de més al dia en què es treballen, segons el centre, aspectes de la llengua o les matemàtiques i representa una ajuda per atendre millor i reforçar les mancances de l’alumnat. En vista de la decisió de suprimir la sisena hora, la direcció dels diferents centres de la ciutat de Vic afectats per aquesta mesura, en total 11 centres (cinc escoles concertades i sis de públiques) i amb el suport de l’ajuntament, van dirigir un escrit al Departament en què demanaven poder mantenir la sisena hora.

Segons van al·legar, a Vic s’havia estat treballant durant molt anys per mantenir un equilibri de l’alumnat nouvingut a totes les escoles, tant públiques com privades. La directora del CEIP Guillem – Sant Miquel, Montse Ayats, ha assenyalat que “és molt important” que a les escoles hi hagi aquesta pluralitat com a condició per afavorir la cohesió social no només de l’escola, sinó de la ciutat.

Segons ha explicat a l’ACN la regidora d’Ensenyament a l’Ajuntament de Vic, Anna Erra, la ciutat és un “referent” en el model educatiu i mantenir la sisena hora és un “reconeixement” a la feina ben feta i a la necessitat que té la ciutat. Erra ha recordat que totes les escoles, tant públiques com concertades, tenen una diversitat cultural important que cal atendre. Amb el manteniment de la sisena hora, Erra ha destacat que “pels vigatans aquest serà un curs normal i corrent més”.

Pros i contres

Al CEIP Guillem – Sant Miquel la sisena hora els permet aprofundir en l’àrea de llengua amb tot el que fa referència al gust per la lectura, també es destina a fer jocs matemàtics que treballen la lògica i el raonament i es fomenta el treball cooperatiu entre els alumnes. També és un temps que s’utilitza per treballar amb noves metodologies educatives, ha apuntat Montse Ayats.

La directora del centre reconeix que tot i que la sisena hora és molt positiva de cara a l’aprenentatge dels alumnes, “a nivell organitzatiu la tasca dels mestres és més complicada perquè és més difícil trobar moments per reunir-nos”. Fa cinc cursos, amb l’aplicació de la sisena hora, els mestres van perdre “l’hora exclusiva a l’escola”, que tenia lloc de 12 a 1. Ayats considera que “aquest temps és fonamental” per tal d’organitzar els horaris, preparar classes i coordinar-se entre professors.

El Departament d’Ensenyament ha situat les escoles de Vic, amb alts índex d’immigració, juntament amb les de Salt i Palafrugell, en una zona preferencial en què es manté la sisena hora a tots els centres de la ciutat. Només 403 escoles públiques de tot Catalunya continuaran fent la sisena hora aquest curs 2011-2012.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 117 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't