EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les Masies de Roda amenaça amb 600 euros de multa els de fora del poble que utilitzin els contenidors

Es trobaven que veïns de Roda hi tiraven les seves escombraries per no haver de fer el porta a porta. Els contenidors quedaven plens de seguida i es va arribar a plantejar un increment dels dies de recollida. Però hauria encarit el servei.

El 9 Nou
01/11/2010

L’Ajuntament de les Masies de Roda amenaça amb 600 euros de multa els veïns d’altres municipis que aboquin escombraries als seus contenidors. La mesura, que es pot llegir des de fa unes setmanes amb uns adhesius enganxats als mateixos contenidors, pretén dissuadir els veïns de Roda que els utilitzen.

El motiu, diuen, és que a Roda es fa el porta a porta i, per tant, no hi ha contenidors. I sospiten que veïns que no volen o que no els va bé de treure la bossa a l’hora que toca s’aprofiten que a les Masies sí que hi ha contenidors per anar-hi a abocar les bosses de deixalles. Això significa un greuge per l’Ajuntament de les Masies de Roda, perquè a l’abocador d’Orís es cobra un tant per tona, i a més pes més s’ha de pagar.

La situació es va començar a produir, sobretot, a partir del mes de juny, quan l’Ajuntament de Roda va tancar el punt de recollida de deixalles de l’antiga fàbrica de Can Puigneró. Allà hi havia contenidors per als veïns que no ho tenien bé per treure la bossa a l’hora que tocava. Però sempre tenien queixes per amuntegament de bosses i un dia, fins i tot, els hi van calar foc.

Per això, l’Ajuntament de Roda va decidir clausurar-lo. Ara només n’hi ha un a la sortida de Roda cap a Vic, davant de Ca l’Oliaire.
“Ens trobàvem que teníem els contenidors sempre plens. El tonatge havia augmentat moltíssim”, expliquen des de l’Ajuntament de les Masies. Fins i tot van haver-se de plantejar un increment dels dies de recollida, que encara hauria incrementat més el cost del servei, però, al final, van decidir no aplicar-lo.

Com a mesura dissuasiva van posar els adhesius amb l’amenaça. Lògicament, no diuen que vagi adreçat als veïns de Roda, però se sobreentén. Fins ara no han imposat cap sanció, però diuen que hi han conegut.

UNA SITUACIÓ DIFÍCIL DE CONTROLAR
En una comarca amb tant minifundisme com la d’Osona, les queixes entre municipis veïns perquè uns aboquen deixalles als contenidors dels altres és recurrent. I passa, sobretot, per la coexistència de dos models de recollida.

D’una banda, el porta a porta (l’usuari fa la tria a casa seva i cada dia treu al carrer la bossa que toca) i, de l’altra, la recollida clàssica en contenidors. Això fa que si un municipi fa el porta a porta i hi ha una part de la població que no segueix el protocol, els contenidors del poble veí en paguin les conseqüències.

I més si són trames urbanes gairebé enganxades. És a dir, que gairebé n’hi ha prou de creuar el carrer per tirar les escombraries al poble veí. Això és el que passa en alguns punts de Roda i les Masies de Roda. O entre Calldetenes, on també es fa el porta a porta, i Vic. Temps enrere també havia passat entre Tona, poble pioner del porta a porta, i Balenyà.

Ara, però, tots els pobles de la Mancomunitat fan el porta a porta. Al Ripollès tampoc hi ha unanimitat. A Sant Joan, per exemple, fan el porta a porta i hi ha veïns que tiren les escombraries a Ripoll. És un debat complicat. Les queixes se succeeixen, però les solucions són difícils perquè es poden estipular sancions però a la pràctica són difícils d’aplicar.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 124 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't