EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’home de Menorca que ha deixat tota la fortuna a la Casa Reial havia tingut propietats a Manlleu i Gurb

El milionari menorquí que ha deixat tota la seva fortuna als Prínceps i als néts dels Reis, té una connexió a Osona. El seu oncle Bartomeu Llabrés havia exercit 40 anys de metge. Quan aquest va morir li va deixar les seves propietats de Gurb i Manlleu.

El 9 Nou
03/02/2010

El milionari menorquí Juan Ignacio Balada Llabrés, que ha deixat tota la seva fortuna als Prínceps d’Astúries i als vuit néts dels Reis, també té una connexió a Osona. Balada, que va morir el 18 de novembre a Ciutadella als 69 anys, era nebot del metge Bartomeu Llabrés, que havia exercit durant més de quaranta anys a Manlleu i fins i tot en va ser nomenat fill adoptiu el 1983.

Quan va morir, el 1991, Llabrés va deixar les propietats que tenia a Osona a la seva germana Maria i al seu nebot, Juan Ignacio Balada, fill de l’altra seva germana, Catalina, que havia mort el 1985. Aquestes propietats, a Manlleu i a Gurb, ja han canviat de mans, per la qual cosa no formen part de l’herència que ara ha rebut la Casa Reial.

Concretament, Llabrés va deixar al seu nebot Juan Ignacio i a la seva germana Maria (quan va morir la titularitat va passar a les seves filles, Maria Carme i Maria Pilar Arregui Llabrés, cosines de Juan Ignacio) la finca Mas Cors de Gurb i la casa del carrer Enric Delaris de Manlleu on residia. La finca de Gurb es va vendre l’any 1995 a uns particulars, mentre que la transacció de la casa de Manlleu es va fer l’any 2006. La va comprar una empresa de Manlleu que té un acord amb l’Ajuntament perquè el solar passi a ser del consistori.

L’alcalde, Pere Prat, d’ERC, ha confirmat aquest extrem. De fet, des del 2007, quan la propietat va autoritzar l’enderroc de l’immoble, el solar, qualificat com a equipament al Pla d’urbanisme, ja té un ús públic: s’utilitza com a aparcament. Com que per darrere es toca amb l’ajuntament, a la llarga podria servir per ubicar-hi dependències municipals.

L’empresari de Manlleu que va gestionar la compra de Can Llabrés, i que prefereix mantenir l’anonimat, explica que, en un primer moment, les negociacions van produir-se a Madrid amb el marit d’una de les cosines de Juan Ignacio (la propietat de l’immoble era d’ell i de les dues cosines), però que, al final, va acabar tancant l’acord amb ell. “Era una persona molt agradable”, recorda. Però tenia manies, com ho demostra que, al principi, no podia trucar-li: “Li havia d’enviar un mail i ell me’l contestava dient-me l’hora que em trucaria”.

De mica en mica, però, es van agafar confiança. I el dia que van firmar la compravenda, a Barcelona, l’empresari manlleuenc va convidar Balada, i també les seves cosines, a dinar: “Em va dir que m’haurien hagut de convidar ells, però que acceptava la invitació. Quan el coneixies, era una persona no només molt educada, sinó també molt divertida”, assegura.

Aquesta vinculació, encara que indirecta, de Balada amb Manlleu ha fet que la notícia hagi estat molt comentada durant els últims dies. De fet, Balada, en vida del seu oncle, havia estat a Manlleu a veure’l i, després, un cop traspassat, s’havia cuidat de gestionar un patrimoni que, si no hagués venut, avui seria de la Casa Reial. O no, perquè, segons el diari El País, el testament diu que si la Casa Reial no l’acceptés els béns passarien a l’Estat d’Israel.

El nom de Bartomeu Llabrés, o del doctor Llabrés, com se’l coneixia, encara genera reconeixement a Manlleu tot i que gairebé fa vint anys que és mort. Nascut a Ciutadella (Menorca) l’any 1913, Llabrés es va llicenciar en Medicina l’any 1934. Després d’exercir a Madrid i a Osca, va arribar a Manlleu una data negra: el 18 d’octubre de 1940, el dia de l’aiguat.

Des de llavors fins que es va jubilar, el 1983, va ser el cap local de Sanitat. La seva implicació a Manlleu, on solia anar amb el maletí de metge o circulant amb el Renault 4L, va fer que, coincidint amb la jubilació, se’l nomenés Fill Adoptiu en un homenatge que va fer petita la sala d’actes de Caixa Manlleu. Segons recull el Manlleu-Publicació, hi van acudir 600 persones.

Llabrés va morir, solter i sense descendència, el 3 de desembre de 1991 al seu domicili. La defunció va ser molt sentida i l’acte d’enterrament, que es va fer l’endemà a l’església de Santa Maria, va ser multitudinari. Els recordatoris que s’hi van lliurar són una metàfora de la seva vinculació a Manlleu. Hi havia un poema, però no era del poeta balear Joan Alcover, sinó de mossèn Cinto Verdaguer.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 871 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't