EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’hospital de Vic redueix en un any un 43% les persones en llista d’espera

En principi, de les 1.543 persones que a 31 de desembre estaven pendents d’operar només 193 s’haurien d’esperar més de mig any.

El 9 Nou
04/02/2015

El nombre de persones pendents d’una de les 14 intervencions que Salut garanteix que s’haurien de poder fer amb només mig any d’espera ha disminuït un 43% en només un any a l’Hospital Universitari de Vic. Durant el 2014 s’ha passat de 2.705 persones a 1.543. Són dades del Departament de Salut avançades a EL 9 NOU. La dada que aquesta vegada no s’ha fet pública, però, és la del temps que han hagut d’estar en llista d’espera aquestes persones operades.

Ara el que es fa pública és la dada de l’anomenat temps de demora. Si el temps d’espera és el que s’ha esperat una persona abans no l’han operat, el de demora és la foto fixa a una data determinada, en aquest cas a 31 de desembre de 2014, del temps que fa que esperen els que encara s’han d’operar. En aquest sentit, la dada també és positiva, ja que s’ha passat d’una mitjana de sis mesos i mig de temps de demora d’ara fa un any a poc més de tres mesos d’ara mateix.

Malgrat l’esprintada que ha fet l’hospital de Vic en aquest any 2014, i tenint en compte que tenien pacients que feia molt temps que s’esperaven, és probable que el temps d’espera no hagi disminuït tant com el de demora. La dada concreta i desglossada, però, de moment, no s’ha fet pública. Sí, però, que a nivell més general, l’hospital informa que les mesures impulsades durant el 2014 han permès situar el temps mitjà per operar-se en menys de sis mesos per a 12 dels procediments garantits, i al voltant dels nou mesos per als dos restants.

Segons la direcció del Consorci Hospitalari de Vic, en els primers vuit mesos de 2014 el nombre de pacients en espera d’una operació ja s’havia reduït pràcticament en tots els procediments garantits que estableix Salut, respecte a les xifres amb què s’havia tancat el 2013. Les noves mesures que es van posar en marxa pel setembre, però, van permetre donar un impuls a l’activitat quirúrgica i arribar al 2015 amb unes xifres molt diferents a les d’anys anteriors. “Ara hem agafat un tren que si no el trenquem, podem anar millorant”, afirma esperançat el gerent del Consorci, Antoni Anglada.

Segons Anglada, les mesures aplicades a partir de 2011, quan el contracte amb Salut va anar disminuint progressivament, van permetre generar un estalvi que ara s’ha pogut invertir en reduir les llistes d’espera. Per tant, la reorganització per una part, l’estalvi per una altra i l’esforç addicional del personal, amb qui hi havia el compromís de no retallar tant les pagues extres si s’assolien determinats objectius –entre ells, la reducció dràstica de les llistes d’espera–, han permès tancar el 2014 amb una estadística molt millor que en anteriors anualitats.

On més esforç s’ha dedicat, segons el Consorci Hospitalari, és en les tres intervencions que fins ara tenien un temps d’espera més llarg, les cataractes i les pròtesis de genoll i de maluc, que, en total, passen de 1.692 persones en llista d’espera a 655 en només un any. La reducció més important, de fet, és la de persones esperant per una operació de cataractes, que ha passat de les 1.252 d’ara fa un any a 802, 450 menys. L’alt cost de les pròtesis fa que, malgrat reorganitzar el temps i els recursos a l’hospital, no es disposi de suficient pressupost per fer moltes més operacions de les previstes en el contracte amb Salut.
“Els darrers anys, la disminució dels recursos públics ha derivat en una compra menor d’activitat i a un preu més baix, sense que hagin minvat les necessitats dels ciutadans”, lamenten des del Consorci. “I com s’aconsegueix fer el mateix amb menys? Doncs combinant tres sistemes: optimitzant els recursos propis, prioritzant l’activitat i cercant vies de finançament complementàries”, afegeixen, tot destacant, però, “la imprescindible implicació i vocacions dels professionals, que han assumit part d’aquesta pressió extra”.

Respecte a les vies de finançament complementàries, el Consorci ha incrementat en els últims anys l’activitat privada i mutual. Aquesta nova via els permet complementar l’aportació pública i actualment es quantifica en més de vuit milions d’euros anuals, un 10% del pressupost total del Consorci. De retruc, afegeixen, aquesta activitat privada els permet optimitzar les instal·lacions i equipaments i “alliberar part de la pressió assistencial que suporta l’activitat pública, amb la consegüent reducció de llistes d’espera”. Amb tot, Anglada matisa que “si se’ns compra més activitat pública des del CatSalut, i se’ns ocupen els quiròfans, deixarem de fer privat, nosaltres ens cenyim al contracte”.

Més enllà de l’estadística de persones en llistes d’espera i del temps de demora, el Consorci Hospitalari de Vic ha fet públiques les dades del temps d’espera previst per ser operades de les persones que estaven en llista d’espera a 31 de desembre de 2014. En aquest sentit, la pràctica totalitat de les operacions se situen en un temps d’espera inferior als sis mesos. Entre sis i nou mesos hi ha 134 persones que tenen programada una operació de cataractes i 47 de pròtesi de genoll. I només en aquest últim cas n’hi ha 12 que el temps d’espera supera els 9 mesos. Això els permet afirmar que de les 1.543 persones que tenien esperant a 31 de desembre de 2014, en principi només 193 haurien de ser operades més enllà del 30 de juny. Sempre en el benentès que s’està parlant dels 14 procediments garantits per Salut. Un criteri, el del procediment garantit, també pendent de possible revisió.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 275 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't