EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Llars d’infants amb l’aigua al coll

La rebaixa de la subvenció de la Generalitat abocarà els ajuntaments a apujar quotes; Manlleu ja ho ha fet un 7%. Costa omplir totes les places: famílies amb pare o mare a l’atur opten per quedar-se els fills a casa i així estalviar.

El 9 Nou
06/09/2011

La crisi també està passant factura a les escoles bressol. Molts ajuntaments d’Osona i el Ripollès estan preocupats perquè, a diferència del que passava anys enrere, ara els costa més d’omplir les places que ofereixen. Un dels motius, expliquen, és que si el pare o la mare es queden a l’atur els surt més a compte cuidar-se del fill a casa i estalviar-se la quota de l’escola bressol que no pas dur-l’hi. Aquesta situació, que afecta de forma desigual els ajuntaments, s’agreuja per una altra variable que sí que passa factura a tothom: el descens de la subvenció per plaça de llar d’infants que dóna la Generalitat als ajuntaments i que ha passat de 1.800 euros a 1.600.

“Demanem que hi hagi unes regles del joc clares: els convenis s’han de complir”, argumenta l’alcalde d’Olost, Josep M. Freixanet, d’ERC, que presideix, també, la comissió d’Educació de la Federació de Municipis. A Olost ofereixen 15 places i les tenen cobertes, però els 200 euros per plaça que han deixat d’ingressar els haurà d’assumir l’Ajuntament: “Voldríem que tant el curs 2010/2011 com el 2011/2012 s’haguessin pogut mantenir els 1.800 euros euros per plaça”, afegeix Freixanet.
Un conveni signat l’any 2010 entre l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, d’una banda, i el Departament aleshores d’Educació de la Generalitat, de l’altra, estipulava una aportació de 1.800 euros per plaça, un terç del cost. Els altres dos terços els hi aportaven l’Ajuntament i les famílies via quotes. L’import d’aquestes quotes, però, se sol fixar en l’aprovació de taxes i impostos que els consistoris fan a la tardor. I tots ells van calcular-les comptant amb una aportació de 1.800 euros que es paga a curs vençut. El problema és que el mes passat Ensenyament va confirmar que la subvenció seria de 1.600 euros en dues pagues: una primera de 1.300 i una segona de 300. “Del que falta ens n’haurem de fer càrrec l’Ajuntament i, per aquest curs, buscarem alternatives, però el que deixem d’ingressar ho haurem d’assumir entre les famílies i l’Ajuntament”, explica l’alcalde de Sant Pere, Jordi Fàbrega, de l’Entesa-AM. O, dit d’una altra manera, s’hauran d’apujar quotes.
Això també ho farà l’Ajuntament de Gurb. No hi ha hagut davallada de matriculacions. Tenen 102 places, de les quals n’oferten 90 –n’hi ha 12 de reservades per als infants que neixen durant el curs– i estan totes plenes. Jordi Mauri, responsable d’Ensenyament preescolar de Gurb, on CiU té l’alcaldia, diu que “entenc la postura de la Generalitat, però això no vol dir que m’agradi ni que hi estigui d’acord” perquè l’Ajuntament haurà de fer-se càrrec dels 19.000 euros del curs passat que no arribaran. La davallada de la subvenció aquest curs –Gurb aprova les taxes per anys naturals; no per cursos escolars– s’haurà de repercutir en les quotes que paguen les famílies, però, perquè no sigui massa càrrega, ho faran en més d’un exercici. D’altres, com l’Ajuntament de Manlleu, ja han modificat les quotes. Al ple de juliol, es van apujar un 7% per compensar el descens d’un 11% dels ingressos de la Generalitat. “S’ha de dir que era de les més barates d’Osona”, matisa el regidor d’Educació, Àlex Garrido, d’ERC. “A l’escola bressol Colors sí que omplim, però als Picarols, no: estem a 66 infants i hi ha capacitat per 120. La xifra global de matriculats, però, és bastant similar a la de l’any passat”, diu Garrido.

Aquesta estabilitat també es produeix a Vic, on han passat de 230 matriculats el curs passat a 235, tot i que de places, entre les tres públiques, se n’ofereixen 246. De moment, no han tocat quotes. “S’haurà de prendre alguna mesura”, diuen des del gabinet de premsa de l’Ajuntament quan se’ls pregunta si apujaran quotes. De mesures ja n’han preses a Torelló: la llar d’infants Blancaneus té una aula menys del grup de lactants, ja que només hi va haver 3 sol·licituds per al grup de menors d’un any. Per contra, a la llar d’infants La Cabanya s’ha creat una segona aula per als infants de 2 i 3 anys. A Calldetenes, amb capacitat per 74 infants el curs passat n’hi havia 65 i aquest, 51.
Però cada cas és diferent. Al Ripollès, a Sant Joan (té una oferta de 61 places), hi ha una petita llista d’espera i tot. La de Campdevànol, que té 66 places, també té molta demanda i han quedat totes les places cobertes. Les privades és una altra cosa. La més gran de Ripoll, el Petit Avet, de moment només ha cobert poc més d’una quarantena de places de les 70 que oferta. Una altra cosa és com els afecta, als centres i als ajuntaments, el descens de la subvenció de la Generalitat. Ningú s’escapa del problema. En el cas de Campdevànol, l’alcalde, Joan Manso, de CiU, explica que “ens agreuja la situació, ja de per si complicada perquè és un servei deficitari”. Per aquest motiu, apujaran la quota 20 euros. A Sant Joan encara no s’ha decidit quina solució prendran “és a dir, si el cost l’assumeix l’Ajuntament o els pares dels nens”, explica l’alcalde, Ramon Roqué, del PSC. El descens de la subvenció “és una notícia molt dolenta” perquè els ajuntaments ja costegen despeses “i això agreuja la situació”. “Farà falta imaginació”, conclou Roqué.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't