EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Lluçà vol regular l’accés motoritzat a la riera de Merlès per minimitzar el risc d’incendi a la zona

L’alcaldessa proposa habilitar aparcaments per evitar que els cotxes estacionin al mig del camí. Fa poques setmanes l’Ajuntament de Campdevànol va concretar una mesura semblant al Torrent de la Cabana, on tampoc es deixa accedir en cotxe als turistes.

El 9 Nou
08/08/2012

El municipi de Lluçà vol regular l’accés motoritzat a la riera de Merlès per reduir el risc d’incendi a la zona. A l’estiu, la riera rep un important nombre de banyistes que accedeix amb el vehicle privat fins a la zona de bany.

L’alcaldessa de Lluçà, Eva Boixadé, ha explicat a l’ACN que, sovint, els visitants trenquen els fils, aparquen als camps o al mig del camí i obstaculitzen el pas dels veïns.

Però la qüestió més preocupant és el perill d’incendi “que es veu incrementat amb el pas de vehicles motoritzats”. Per això, proposa regular-ne l’accés i construir uns aparcaments a l’inici i al final de la riera. Boixadé recorda que Merlès està situada en un Pla Especial d’Interès Nacional (PEIN).

La riera de Merlès rep cada any un gran nombre de banyistes que aprofiten els nombrosos gorgs del riu per remullar-se. La majoria accedeix a les zones de bany amb vehicle motoritzat.

La manca d’espais habilitats per a l’aparcament fa que, sovint, estacionin el cotxe en llocs que dificulten el pas dels veïns. L’alcaldessa de Lluçà, Eva Boixadé, ha assegurat a l’ACN que “l’entorn boscós de la riera de Merlès és un polvorí” i per això, ha indicat que l’accés motoritzat posa en perill la zona, situada al bell mig d’un Pla Especial d’Interès Nacional (PEIN).

Per reduir el risc d’incendi, Boixadé proposa habilitar aparcaments a l’inici i al final de la riera i suggereix que els banyistes accedeixin a la zona de bany a peu, cavall o bicicleta.

En aquest sentit, Boixadé ha afegit que “cal canviar el model d’accés a la riera” i ha recordat que la majoria de rius freqüentats de Catalunya ja han adoptat aquest sistema.

Tot i això, Boixadé ha explicat que la riera passa per cinc municipis: Lluçà, Borredà, Santa Maria de Merlès, Sagàs i La Quar, i ha assegurat que tots s’haurien de posar d’acord en prendre les mesures i fer una política comuna.

“No té cap sentit que Lluçà actuï sol i de manera independent”, ha assegurat. Boixadé és conscient de la dificultat que suposa posar-se tots cinc municipis d’acord i, per això, insta al departament de Medi Ambient de la Generalitat a adoptar una solució “abans que sigui massa tard”.

Segons l’alcaldessa de Lluçà, la manca d’ordenances municipals que regularitzin el bany a Merlès fa que ni els Mossos d’Esquadra ni els Agents Rurals puguin multar els qui duen a terme conductes incorrectes. Tot i això, la presència policial és cada cop més visible a la zona.

· Les deixalles, l’altre problema

Boixadé també ha denunciat que alguns banyistes no recullen les deixalles que generen i ha recordat que “cada persona s’ha d’endur els seus residus “. En aquest sentit, ha explicat que molts banyistes fan servir els forats que forma la roca per tirar-hi les burilles de la cigarreta.

L’alcaldessa ha explicat que, per a un municipi com Lluçà -que no arriba als 300 habitants-, treure les escombraries del seu tram de riera és “molt costós” ja que es troba molt allunyat del nucli.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 114 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't