EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’Obra Social de La Caixa destina 54.500 euros a tres projectes socials d’entitats d’Osona

Les entitats seleccionades han estat la Fundació Privada Areté, de Malla, l’Associació Sant Tomàs i la Fundació Projecte i Vida. En tots tres casos, els projectes tenen a veure amb la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat i lluita contra la pobresa i l’exclusió social.

El 9 Nou
02/11/2010

Nota de premsa de l’Obra Social de La Caixa

“Tots aquests projectes seleccionats en diferents convocatòries de l’Obra Social ”la Caixa” donen resposta a les grans línies d’acció social de l’entitat com és el foment de la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat,la lluita contra la pobresa i l’exclusió social dels col·lectius més vulnerables.

Les persones discapacitades presenten nombroses dificultats a l’hora de la seva incorporació al mercat laboral. Per aquest motiu s’han seleccionat 44 projectes a tot Catalunya 2 d’ells a Osona, adreçats a la inclusió laboral de les persones que presenten una discapacitat o un trastorn mental sever a través d’itineraris d’inserció, tant en el mercat laboral ordinari, com en el mercat laboral específic: centres ocupacionals i centres especials de treball.

La inserció laboral contribueix, d’altra banda, a desenvolupar l’autoestima personal i que les persones amb discapacitat tinguin una major independència personal i econòmica.

En concret els dos projectes presentats i seleccionats en aquesta convocatòria d’inserció laboral de persones amb discapacitat per dues entitat d’Osona són:

La Fundació Areté que promou la creació de nous llocs de treball al seu centre especial de treball i l’ampliació de la unitat de servei de repartiment de cartells. Detectades les necessitats en relació a una nova oportunitat de mercat, la finalitat d’aquest projecte és crear una nova línea de servei (repartiment de cartells i bustiades), creant nous llocs de treball per a persones amb malaltia mental greu.

Aquesta activitat ja es ve desenvolupant des dels inicis del CET com un servei més adscrit a l’activitat general i que ha sorgit més per atendre la demanda d’un client en concret que per l’impuls i investigació de la possibilitat i viabilitat de posar en marxa aquest servei a escala comarcal.

És en aquest sentit que des de la Fundació Privada Areté es valora aquesta possibilitat d’impulsar el CET com a l’únic centre especial de treball a la comarca d’Osona que opera i competeix en el mercat en aquest àmbit. L’expansió d’aquest servei pretén sobretot garantir i ampliar els llocs de treball del centre destinats a persones amb disminució derivada de malaltia mental i amb problemes per a la inserció laboral.

D’altra banda, l’expansió d’aquesta nova àrea consolidaria el projecte del CET, possibilitant l’autofinançament i la seva viabilitat a mig i llarg termini, aconseguint implantar a la comarca un recurs molt necessari i ampliant les possibilitats d’oferir i garantir llocs de treball destinats al col·lectiu.

La Fundació Areté té com a missió promoure la inserció laboral i social de persones amb disminució derivada de malaltia mental, establint i creant centres especials de treball, empreses d’inserció laboral i tota mena de serveis i empreses que puguin ser útils per a la integració laboral i social d’aquest col·lectiu. La Fundació “la Caixa” col·labora amb aquesta entitat amb un ajut de 12.000 euros.

L’Associació Sant Tomàs Pro Persones amb Retard Mental d’Osona impulsa el funcionament d’un programa de suport i seguiment de treballadors amb discapacitat psíquica a l’empresa ordinària amb l’objectiu de facilitar una atenció individualitzada a 60 treballadors amb discapacitat intel·lectual que treballen des de fa més de dos anys en empreses ordinàries d’Osona amb contractes indefinits.

El projecte es basa en la necessitat de suport expressada per les empreses ordinàries que tenen treballadors amb discapacitat intel•lectual en les seves plantilles amb més de dos anys d’antiguitat, així com de les necessitats de suport continuat que tenen, per les seves dificultats, aquestes persones durant el seu cicle vital. No hi ha en aquests moments cap programa públic ni privat que faci front a aquesta necessitat.

La inserció laboral a l’empresa ordinària d’aquest col·lectiu es un fet cada vegada més evident, existint programes que faciliten el suport durant el procés d’inserció, però no mentre la persona ja fa més de dos anys que treballa a l’empresa.

Aquesta atenció es concreta en un seguiment laboral a l’empresa i en actuacions per a donar resposta a les necessitats en altres àmbits com ara la salut i atenció psicològica, habitatge, formació i millora de l’autonomia personal, amb coordinació amb la xarxa de recursos comarcals i amb la família.

Per a desenvolupar-lo es comptarà amb un tècnic de seguiment a jornada completa. El procés a seguir serà: detecció de les necessitats de seguiment en l’àmbit laboral fent visites a les empreses i de les necessitats en altres àmbits a partir de tutories amb cada treballador; elaboració i manteniment del pla de suport individual; informatització del pla de suport individual per a millorar la seva gestió; desenvolupament de les accions de manera coordinada i continuada amb les empreses, xarxa de recursos i família; organització de cursos de formació continuada; i valoració final passant qüestionaris de satisfacció a cada empresa i treballador.

La missió de l’Associació Sant Tomàs Pro Persones amb Retard Mental d’Osona és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel•lectual. Des del 2007 l’entitat desenvolupa un pla estratègic per a la millora continuada de l’atenció a les persones. La Fundació “la Caixa” col·labora amb aquesta entitat amb un ajut de 14.500 euros.

La lluita contra la pobresa i l’exclusió social és un dels principals reptes de la societat contemporània. Amb aquesta convocatòria es pretén impulsar projectes que incideixin directament en l’atenció a les persones que es troben en risc o situació d’exclusió social i que presenten dificultats en la cobertura de les necessitats bàsiques i d’atenció psicosocial.

Aquesta convocatòria s’adreça als col·lectius amb limitacions psicosocials i que necessiten, al mateix temps, suport en aspectes bàsics de la vida quotidiana, amb la finalitat que prenguin consciència de la seva capacitat per a iniciar un procés d’inclusió sociolaboral. Els projectes seleccionats pretenen, en definitiva, potenciar accions adreçades a l’acollida, l’acompanyament i el suport de persones en situació d’especial vulnerabilitat social

Els projectes seleccionats en aquesta convocatòria s’emmarquen en tres línies principals d’actuació: el foment d’itineraris d’inserció laboral, la promoció de la participació i inserció social, i la cobertura de necessitats bàsiques. Dels 62 projectes seleccionats a Catalunya, uns treballen impulsant la creació i consolidació d’itineraris d’inserció laboral de persones en risc d’exclusió social; altres es centren en la creació i desenvolupament de diferents espais i recursos de participació i inserció social; i, finalment, d’altres que es dediquen a fomentar els serveis de cobertura de les necessitats bàsiques d’aquestes persones. 1 projectes de Vic ha sortit seleccionat:

La Fundació Projecte i Vida treballa en el programa “Formació i treball per mitjà de l’hort pedagògic”, un pla de formació de joves en situació de risc social, per la creació de nous llocs de treball, en una tasca innovadora, per mitjà d’horts pedagògics, que seran presentats a les escoles, per formar part de les competències transversals, amb experiència pràctica i didàctica.

El projecte consta de dues parts importants. En primer lloc vol donar formació a joves en situació d’exclusió social, que la Fundació atén en diferents recursos que gestiona. Aquests joves presenten grans dificultats per a la seva inserció al món laboral. En la primera fase del projecte (12 mesos ) es vol formar a 12 joves com a gestors d’un hort pedagògic, que es portarà a terme dins de la propietat rural que té la Fundació, al Mas La Serra de Taradell. En aquesta fase els joves que es formaran com a gestors, portaran a terme un hort, des de la plantació a la recollida, i classes tècniques formatives sobre cada cultiu, així com terres, adobs, gestió de males herbes, reg, plagues… Sempre tenint en compte que parlem de cultiu ecològic. L’hort pedagògic, com el seu nom indica, vol ser una eina formativa. L’hort serà una exposició en el sentit que es vol mostrar als alumnes (futurs gestors) un sistema i metodologia de treball concreta amb diversitat de verdures, i entre elles totes les seves variants; i per aconseguir-ho es plantarà com a màxim dos exemplars de cada vegetal. També es plantaran herbes remeieres del país. La segona fase començarà quan els gestors hagin rebut la formació necessària. En aquesta segona fase, és on es vol aconseguir crear nous llocs de treball, pels joves que s’han format com gestors. Així, es presentarà el projecte a un seguit d’escoles de la comarca d’Osona, perquè valorin la possibilitat de portar a terme el projecte dins les escoles. La finalitat fundacional de la Fundació Projecte i Vida és promoure tot tipus d’activitats relacionades amb l’ajuda física i moral de la infància i joventut sense recursos, immigrants, discapacitats. La Fundació “la Caixa” col·labora amb aquesta entitat amb un ajut de 28.000 euros.

Pensant en les persones més que mai

”la Caixa” ha optat per reforçar, més que mai en aquests moments, el seu compromís amb les persones. En aquest sentit, l’Obra Social manté el 2010 un pressupost de 500 milions d’euros. El desenvolupament de programes de caràcter social, adequats a les necessitats més emergents en l’actual conjuntura, acapara la major part de la inversió. La superació de la pobresa infantil, el foment del treball entre col·lectius amb dificultats, l’envelliment actiu i saludable de les persones grans i l’atenció a les persones amb malalties avançades són, en aquests moments, les quatres línies de treball prioritàries.

A més d’aquests, l’entitat impulsa altres projectes adreçats a cobrir diferents mancances socials: la prevenció del consum de drogues, l’accés a la vivenda, la integració dels immigrants, el foment del voluntariat, la concessió de microcrèdits o la Cooperació Internacional. El suport a l’educació i la investigació, la conservació del medi ambient i la divulgació de la cultura completen els objectius essencials de l’Obra Social ”la Caixa”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't