EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Localitzat a Roda un document de la Guerra Civil sobre operacions de destrucció de carreteres

Ha aparegut a l’Arxiu Municipal, fruit d’un treball impulsat des de la Diputació. El document fa referència a activitats i operacions d’una companyia de sapadors de l’exèrcit republicà els darrers dies de gener de 1939.

El 9 Nou
28/12/2010

Comunicat de la Diputació de Barcelona

“La tasca que du a terme la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea de Cultura, en la Xarxa d’Arxius Municipals ha permès localitzar a Roda de Ter un document únic i inesperat que permet seguir les activitats i operacions d’una companyia de sapadors de l’exèrcit republicà els darrers dies de gener de 1939.

El document, escrit en una llibreta de les que va distribuir la FCTE (UGT) durant la Guerra Civil dins la campanya “Ajut Cultural al Front”, és un copiador d’informes i oficis enviats als seus superiors per part de l’oficial de la 1a Companyia del Batalló de Sapadors del XVIIIè cos de l’exèrcit.

Recull els documents enviats entre el 10 i el 31 de gener, i en ells s’informa dels diferents moviments de la companyia en el seu itinerari de retirada i les destruccions de ponts i vies de comunicació.

Entre les destruccions destaquen diferents voladures efectuades en la línia de tren entre Cervera i Calaf, inclòs el pont de Sant Martí Sesgueioles, les voladures de ponts i elements d’infrastructura per inutilitzar la carretera de Calaf a Manresa passant per Fonollosa, la destrucció del pont sobre el Cardener que hi ha a Callús a la carretera de Sant Mateu de Bages o la voladura de l’històric i singular Pont de Cabrianes, al municipi de Sant Fruitós de Bages, així com altres elements en la carretera entre aquest pont i Artés.

El document descriu els detalls tècnics de cada operació (tipus d’explosius, quantitats, punts on s’han col·locat, resultat de la voladura), però també reflecteix indirectament la confusió i incertesa de totes les circumstàncies del moment, i el desconcert de l’oficial arran d’ordres contradictòries que li fan dubtar si fortificar posicions o si seguir la retirada i les voladures.

Per alguna circumstància desconeguda, el document va ser abandonat a Roda de Ter, probablement en plena retirada de la Companyia des de la seva darrera posició documentada entorn a Artés, des d’on l’oficial encara escriu el 31 de gener recomanant soldats per al seu ascens.

Els sapadors devien retirar-se d’Artés cap a Vic i Roda de Ter, on les tropes nacionals van entrar, respectivament, el 2 i 3 de febrer. En la fugida, el document deuria haver quedat abandonat, potser després d’intervenir en la voladura dels dos ponts de Roda de Ter, operació que ja no hi queda recollida.

Incorporat a l’arxiu municipal en un moment desconegut, aquest document ha estat identificat i catalogat el 2010, gràcies a la tasca de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona a l’Arxiu Municipal de Roda, dins del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals.

Dins les iniciatives de promoció dels arxius com a eina edagògica i de recuperació de la memòria històrica, el quadern ha estat objecte d’un estudi preliminar dins un treball de recerca de batxillerat”.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 553 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't