EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’ocupació hotelera a Osona creix un 9,9% al juliol i baixa un 3,8% en el turisme rural

Els càmpings també registren una taxa positiva amb un augment del 8,08%. Pel que als hotels, tot i un increment de gairebé 10 punts, l’ocupació hotelera a Osona va ser la segona més baixa de la província, i només té per darrere el Berguedà amb un 30,1%.

El 9 Nou
22/08/2014

L’ocupació turística a Osona durant el juliol ha augmentat un 4,8% respecte al mateix mes de l’any 2013, encara que ha estat plujós, segons l’informe enquesta Flaix que elabora la Diputació de Barcelona a través de diferents indicadors d’ocupació turística a la província.

En el cas dels establiments hotelers és la comarca que ha comptat amb un creixement més gran, del 9,9%, de manera que en aquest àmbit el percentatge se situa al 42,3.

Tot i aquest increment de gairebé 10 punts, l’ocupació hotelera a Osona va ser la segona més baixa de la província, i només té per darrere el Berguedà amb un 30,1%. En general a la província ha baixat un 4,5% respecte fa un any.

Malgrat la pujada global en el cas dels allotjaments de turisme rural hi ha hagut una caiguda del 3,8% i s’ha passat del 39,1 del 2013 a un 35,4. La primera quinzena havia estat similar a la de l’any passat, però la segona la baixada va ser del 7,5%.

L’estudi també recull el turisme de càmping, encara que s’engloba dins de la marca turística Paisatges Barcelona, que també inclou l’Anoia i el Bages. En aquest cas, com en el dels hotels, hi ha hagut una pujada del 8,08% i s’ha situat del 45% al 53.

L’enquesta d’ocupació turística s’ha fa en base als establiments i places ofertades que constaven el 2013. En el cas d’Osona, n’hi havia 2.508 de càmping, 1.779 d’hotel i 1.129 de turisme rural. En total, 5.416 places d’allotjament turístic repartides en 180 establiments: 43 hotels, 7 càmpings i 130 cases d’allotjament rural.

Des de l’oficina de Turisme de Vic recorden que des d’inicis del 2012 “l’administració té un benefici directe de l’arribada de turistes per primera vegada”, a causa de la taxa turística. Aquests ingressos “han de revertir en promoció turística”.

A Osona, si un municipi ingressa menys de 600 euros per aquesta taxa, “s’ha acordat que reverteixi el Consell comarcal d’Osona”. Vic i Seva són les úniques poblacions que cobren directament perquè superen el llindar. Des de les oficines de turisme asseguren que a Osona i al Ripollès es rep més turisme del que es queda a dormir.

· Al Ripollès va augmentar un 6% i se situa al 48%

La mitjana d’ocupació turística al Ripollès durant el mes de juliol ha augmentat un 6% respecte a l’any anterior, segons dades Consorci Ripollès Desenvolupament. Si l’any passat es trobava al 42% en aquest cas la xifra s’enfila fins al 48.

Des del Consorci comenten que, malgrat l’augment, els establiments turístics “es queixen del mal temps”. Tot i això, diuen, la previsió de cara a l’agost és bona, ja que la previsió fins a inicis d’aquesta setmana era del 77% quan fa un any es trobava 10 punts per sota.

El Ripollès disposa de gairebé 9.000 places d’allotjament. Aquestes es reparteixen entre 201 propostes repartides per tot el territori, és a dir, els 59 hotels i pensions, els 65 allotjaments de turisme rural, 35 apartaments turístics, 7 albergs, 14 cases de colònies, 7 refugis guardats i 14 càmpings.

· Turistes d’un sol dia

La majoria de turistes que passen per les comarques d’Osona i el Ripollès durant l’estiu, encara que també durant la resta de l’any són el que s’anomenen “excursionista”, segons expliquen des de l’Oficina de Turisme de Vic i i també des del Consorci Ripollès Desenvolupament.

Es tracta de persones que “venen sense pernoctació”, majoritàriament procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona o bé, persones d’altres països que s’instal·len en altres punts de la geografia catalana i que en alguna de les seves sortides passen per Osona o el Ripollès.

Aquest juliol, la majoria de turistes que van passar pel Ripollès era “turisme estranger”, sobretot holandesos i “nòrdics” i durant aquests dies d’agost s’ha notat un augment de “turisme de proximitat”, de l’àrea metropolitana, encara que en algunes zones com Sant Joan de les Abadesses hi ha hagut un augment “d’espanyols de la zona de Madrid” i també de gent del País Basc.

Segons expliquen des de Vic, pel que fa a la procedència ha disminuït el turisme estranger en totes les procedències però en el cas de la gent de la resta de l’estat i de Catalunya ha augmentat. “Sobretot perquè ha pujat el de la resta de l’estat i venen persones de comunitats autònomes que no solien venir com Andalusia, Galícia o La Rioja”, comenten.

Pel que fa als llocs que més interessen als turistes, en el cas del Ripollès es detecta la Vall de Núria, les rutes de senderisme, el Molló parc i aspectes relacionats amb la Terra de comtes i abats o els monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

En el cas osonenc, s’hi contempla el Parc Natural del Montseny, el del Castell de Montesquiu, el Museu Episcopal de Vic i el Museu del Ter de Manlleu. Pel que fa a l’atenció a les oficines de turisme ha crescut el nombre de persones que s’hi adrecen.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 871 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't