EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’ús intensiu de tovalloletes humides d’un sol ús dispara les embussades i avaries a les depuradores d’Osona

En una sola estació de bombament s’han donat 17 incidències en l’últim any; abans no n’hi havia hagut cap.

El 9 Nou
19/03/2013

Una sola estació de les 29 que gestiona Depuradores d’Osona per encàrrec del Consell Comarcal ha arribat a tenir 17 incidències des del 4 de març de l’any passat. Abans no n’havia tingut cap. La resolució de les 17 incidències ha comportat més de 100 hores fora de l’horari laboral del personal de guàrdia per arranjar el que podria acabar amb una avaria del sistema de bombament dels col·lectors que porten les aigües residuals cap a les depuradores.

De moment, tot s’ha pogut arreglar per part dels operaris de Depuradores d’Osona, però no es descarta que algun dia es pugui cremar algun dels motors o hi pugui haver alguna altra avaria més greu que fins ara. El pitjor que hi ha hagut fins ara és que per moments s’hagi pogut produir algun petit vessament provocat per l’acumulació d’aigua al sobreeixidor després que l’estació deixi de funcionar per culpa de l’acumulació de les tovalloletes, ja en forma d’una massa uniforme com la de la fotografia que il·lustra aquesta informació. Uns vessaments que, per exemple, en casos com el de Manlleu, que la planta de bombatge per superar el Ter és molt a prop de l’Embarcador, és molt visible per part de la població que passeja per aquella zona.

D’aquí que el Consell Comarcal s’hagi decidit per fer una crida a la població a fer un ús correcte de les tovalloletes, que se solen fer servir per netejar nadons o per desmaquillar-se. Des del Consell es recorda que el material de què estan fetes les tovalloletes no es desfà en contacte amb l’aigua com passa amb el paper higiènic i per tant no es pot llençar al vàter sinó que ha d’anar a la fracció de rebuig de les escombraries. Si cal, embolicat dins el bolquer brut. El problema, en algun cas, ve quan la tovalloleta es fa servir per part d’adults com a substitutiu del paper higiènic.

“En aquests moments és el principal problema que tenim”, expliquen Manel Romans, responsable polític comarcal de Medi Ambient, i els tècnics Josep Rovira, Joan Quinta i Eva Masramon. Solucionar-ho posant reixes, com ja tenen algunes estacions de bombament, representaria una despesa a hores d’ara inassumible. Per això de moment han optat per fer una crida a la conscienciació de la població.

Ni tovalloletes ni cigarretes ni medicaments

Coincidint amb el maldecap que els genera el mal ús que es fa de les tovalloletes d’un sol ús a l’hora de llençar-les, el Consell Comarcal ha iniciat una campanya informativa entre els alumnes que visiten les depuradores. S’ha editat un fulletó informatiu on, de forma didàctica, a part d’altres informacions referides a la depuradora, es detallen a través de dibuixos els materials que no s’han de llençar al vàter i a la xarxa de clavegueram. Així, a part de les tovalloletes que ara els porten tants problemes, també s’hi citen altres productes que no es desfan amb l’aigua, com poden ser les cigarretes o els medicaments, o altres de contaminants que en principi s’haurien de llençar als contenidors corresponents o dur-los a la deixalleria. És el cas, per exemple, dels pesticides, les pintures i dissolvents, les piles o els olis i hidrocarburs. Tampoc els sabons. Res de tot això ha d’anar al vàter. Totes aquestes matèries, per si soles o en contacte amb d’altres, poden provocar danys en el sistemes de sanejament.

El fulletó també inclou diverses dades estadístiques sobre el sistema de depuració d’aigües d’Osona. Hi ha un mapa amb les 27 depuradores i una estadística de l’aigua tractada diàriament, que va dels 22.500 litres de Vic (l’equivalent a 22,5 piscines) i els 7.000 de Manlleu als 700 de Prats o els 75 de la Guixa. En els fangs generats també va primera la depuradora de Vic, amb 154 tones setmanals, l’equivalent a 7,69 camions, seguit de Manlleu, amb 58 tones per setmana.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 202 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't