Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Manifest en defensa de l’aigua

Aquest dissabte s’ha fet a Manlleu l’√Ägora de l’Aigua, impulsat per diferents entitats que reclamen un canvi en el model de gesti√≥ i la reivindiquen com a dret inalienable d’acc√©s universal. Aturar l’especulaci√≥ i la contaminaci√≥ s√≥n alguns dels punts que es reivindiquen en el manifest final.

  • El 9 Nou
  • 23/03/2014 | 9:00
  • 0

Declaraci√≥ de l’√Ägora de l’Aigua de Manlleu

El nostre pa√≠s travessa moments dif√≠cils i transcendents, tamb√© moments d’oportunitats i de canvi. En els darrers anys, crisis, bombolles financeres, rescats bancaris… estan canviant profundament el funcionament de la nostra societat.

Les pol√≠tiques dominants tenen efectes demolidors sobre l’estat del benestar, sobre el m√≥n laboral, les empreses, les administracions, el medi ambient i fins i tot la salut, l‚Äôeducaci√≥, el benestar i els drets fonamentals de les persones. √Čs per tant, l’hora de fer sentir la nostra veu i de posar en pr√†ctica el que pensem.

En el Dia Mundial de l’Aigua d’enguany, la preocupaci√≥ i la necessitat de trobar solucions als enormes problemes que ens assetgen, han propiciat una trobada in√®dita de la major part de les entitats i plataformes que treballem per defensar els drets de les persones, en el que es refereix a l’aigua i a l’entorn natural on vivim.

√Čs amb aquesta directriu que hem posat en com√ļ el conjunt de temes i situacions amb els quals treballem. Hem debatut i hem cercat les millors estrat√®gies per encarar-los i trobar-hi soluci√≥.

Amb aquestes premisses, les entitats i les persones reunides a Manlleu, el 22 de mar√ß del 2014, Dia Mundial de l’Aigua, fem la seg√ľent:

Declaració

Declarem que hem definit, compartim i assumim les bases fonamentals que segueixen, que han de guiar les nostres actuacions i que fem p√ļbliques per al coneixement de tota la societat, de la qual cerquem el suport, i dels poders pol√≠tics a qui reclamarem les actuacions que permetin assolir aquests objectius, que entenem, s√≥n els que han de garantir els drets i el benestar de tota la ciutadania.

Considerant que:

– L’acc√©s a l’aigua potable i al sanejament √©s un dret hum√† fonamental, reconegut per l’Organitzaci√≥ de les Nacions Unides.

РTambé és un dret humà fonamental el disposar d’un medi ambient segur, saludable i en bones condicions ecològiques, dret assumit pel Parlament de Catalunya en ratificar la Declaració de Principis sobre Drets Humans i Medi Ambient.

РAixí mateix, l’aigua i la seva qualitat són un factor imprescindible per a la preservació de la biodiversitat i dels espais naturals protegits.

РEl cicle de l’aigua es veu extremadament afectat pel canvi climàtic.

– L’aigua no hauria de ser considerada com un b√© comercial, sin√≥ com un patrimoni de tots que cal protegir i defensar, d‚Äôacord amb la Directiva-Marc de l‚Äôaigua de la Uni√≥ Europea.

РLa subordinació dels interessos particulars a l’interès general de la societat és un principi democràtic fonamental.

Les entitats signants afirmem i exigim que:

1- Es garanteixi de manera universal i efectiva l’acc√©s a un subministrament suficient d’aigua potable i al seu sanejament, del qual no es pugui privar a ning√ļ per raons d‚Äôinsufici√®ncia de recursos econ√≤mics.

2- Es garanteixi, en el menor temps possible, l’assoliment del bon estat ecol√≤gic de totes les masses d’aigua del pa√≠s.

3- Fer efectiu el principi segons el qual el manteniment i la recuperaci√≥ del bon estat ambiental de les masses de l‚Äôaigua ‚Äďinclosos els cabals ecol√≤gics- √©s un requeriment i una restricci√≥ pr√®via a qualsevol √ļs. La determinaci√≥ dels impactes potencials s‚Äôha de fer en processos transparents, amb bases cient√≠fiques i amb processos participatius, i ha de tenir car√†cter normatiu.

4- Conseq√ľentment, cal prioritzar la plena aplicaci√≥ del Pla Sectorial de Cabals de Manteniment a tots els cursos d’aigua, incloses les recomanacions per a la conca del Segre i les de la Comissi√≥ de Sostenibilitat de les terres de l‚ÄôEbre.

5- Cal preveure el retorn progressiu dels cabals del Ter, avui transvasats a la Regió Metropolitana de Barcelona.

6- Es racionalitzin els usos privatius de l’aigua, regadius, industrials i hidroel√®ctrics, i es subordinin a l‚Äôinter√®s general, en termes de donar prioritat a les necessitats socials i ambientals.

7- Les activitats productives de qualsevol tipus que es desenvolupin al territori s’han d’ajustar a les seves característiques climàtiques i ambientals i a les disponibilitats pròpies de recursos naturals.

8- Cal garantir l’abastament d‚Äôaigua a les poblacions mitjan√ßant la sostenibilitat dels recursos h√≠drics propis i no el sosteniment mitjan√ßant recursos d’altres conques.

9- Cal que es disminueixi la captació i consum d’aigua i la contaminació dels ecosistemes aquàtics, tant per a l’agricultura com per a usos urbans, amb l’aplicació de mesures d’estalvi, d’eficiència i de modernització tant de regadius com de potabilització, dessalinització i reutilització.

10- S‚Äôestableixi un pla efectiu per acabar amb la contaminaci√≥ per nitrats dels aq√ľ√≠fers i la recuperaci√≥ dels ja contaminats.

11- Eliminar les actuals condicions abusives de moltes de les concessions de captaci√≥ i explotaci√≥ de recursos h√≠drics, i substituir-les per cessions d’√ļs permanentment revisables i impedir el mercadeig de l’aigua pels beneficiaris de les cessions.

12- Cal refor√ßar la regulaci√≥ de la gesti√≥ de l‚Äôaigua, per a la qual la participaci√≥ i l‚Äôapoderament ciutad√† siguin imprescindibles. √Čs necess√†ria una correcta gesti√≥ dels comuns, una regulaci√≥ que actu√Į fora dels interessos partidistes i financers.

13- Els abastaments d’aigua de les poblacions s√≥n responsabilitat compartida de la Generalitat, per a les captacions i distribuci√≥ en alta, i dels respectius ajuntaments per a la distribuci√≥ en baixa. No poden ser un negoci privat. La correcta gesti√≥ p√ļblica √©s l‚Äô√ļnica que pot garantir els drets de les persones i l‚Äô√≤ptima efici√®ncia econ√≤mica, quantitativament i qualitativa, d’aquest recurs b√†sic.

14- Les decisions transcendents que es prenguin en relaci√≥ a l’aigua i al medi ambient han de ser transparents, consensuades, participades per la ciutadania i aprovades refrend√†riament les d’especial transcend√®ncia.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.