EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Manlleu ‘endreça’ els 412.000 euros que encara ballen del final de la plaça

L’Ajuntament els havia abonat per sortir del pas a l’empresa que feia les obres tot i que no constaven al pressupost.

El 9 Nou
07/08/2014

L’Ajuntament de Manlleu va aprovar en l’últim ple una modificació del pressupost per valor de 573.647 euros. Es tracta d’un exercici comptable per dotar noves partides a càrrec d’altres que es donen de baixa o del romanent de tresoreria, la bossa de diners que té estalviats el consistori.

D’entre les partides que es van posar sobre la taula la més significativa era la dels famosos 412.000 euros que l’any 2012 l’Ajuntament havia pagat a l’empresa que feia les obres de la plaça Fra Bernadí perquè no quedessin a mig fer. Aquesta decisió, aleshores, va provocar una de les tempestes polítiques de més calat del mandat perquè els 412.000 euros no figuraven al pressupost.

Ara, dos anys després, l’Ajuntament endreça aquell pagament amb la creació de la corresponent partida a càrrec del romanent engreixat amb la liquidació del pressupost de l’any passat.

Això no vol dir que s’hagi acabat el serial de la plaça, però sí que l’Ajuntament ha fet un pas necessari per tenir els números clars. El punt va tirar endavant amb els vots de l’equip de govern d’ERC i ICV i amb el dels regidors no adscrits Josep Colomer, Fina Sala i Rafa Cuenca. Colomer va fer notar que, tot i la discrepància del moment en què es va fer el pagament, ara era necessari que quedés ben recollit al pressupost. CiU i els regidors no adscrits Antoni Sánchez, Francesc Polo i Humilde Domínguez es van abstenir.

Enric Vilaregut va justificar-ho perquè, tot i compartir la decisió de legalitzar la partida passant-la al pressupost, en el seu dia el pagament havia motivat, fins i tot, un recurs de reposició per part de CiU, motiu pel qual no podien votar-hi a favor; Sánchez va justificar l’abstenció amb l’argument que discrepaven del procediment que s’havia utilitzat.

L’alcalde, Pere Prat, d’ERC, va recordar que en aquell moment es va trobar en la disjuntiva “de fer una alcaldada i tirar endavant” per acabar les obres o deixar-les aturades “i hi hauria hagut molt conflicte”. El temps, defensa Prat amb l’argument de l’obertura de comerços que hi ha hagut al centre, demostra que la decisió va ser un encert. Ara, però, cal veure si l’Ajuntament pot recuperar aquests 412.000 euros.

Estan consignats al concurs de creditors i, quan es resolgui, el consistori confia a cobrar-los. O, almenys, una part. Si això es produeix, aquests diners quedaran a lliure disposició de l’Ajuntament. Aleshores sí que serà el punt final, i es podran fer els balanços econòmics i polítics definitius, d’un serial que fa més de dos anys que dura.

L’origen es remunta a l’adjudicació que l’Ajuntament va fer del pàrquing subterrani a l’empresa Hormipresa, que s’havia de fer càrrec, també, de la remodelació de la superfície. Hormipresa, però, va encomanar l’execució de les obres a una segona empresa, Prhosa, amb qui el consistori no tenia cap vincle contractual.

Per aquest motiu, en el moment en què Hormipresa va fer concurs de creditors el març del 2012 hi havia el risc que Prhosa deixés l’obra a mig fer.

I va ser aleshores quan, perquè els treballs no s’aturessin, l’Ajuntament va abonar 412.000 euros a Prhosa, societat que també va acabar presentant concurs de creditors, per garantir la finalització dels treballs. Ja aleshores, el govern va expressar la seva convicció que aquests diners s’acabarien recuperant; l’oposició ho ha posat en quarantena.

· Unanimitat en la moció de la PAH

L’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció de suport a les reivindicacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Osona en l’acampada que mantenen des del 16 de juny davant l’oficina del BBVA.

La moció, acompanyada de discursos de suport de tots els grups, declara legítimes les reivindicacions dels cinc casos que han donat lloc a l’acampada a la plaça, es compromet a demanar per escrit a BBVA i a la PAH que arribin a solucions “plenament satisfactòries” partint de la base de la dació en pagament, el lloguer social i la cancel·lació del deute i, finalment, es demana a la Generalitat que posi en marxa els mecanismes de què disposa per exercir mediació amb el BBVA basant-se en les solucions proposades per la PAH.

En el torn d’intervenció del públic Jordi Tolosa, de la PAH, a la foto alguns dels membres al ple, va aplaudir l’aprovació de la moció.

· Les retribucions

La CUP, que no té representació a l’Ajuntament, va preguntar al final del ple per les retribucions d’entre 6.000 i 12.000 euros anuals dels regidors del govern. Com que les xifres són superiors a les que cobren els edils de l’oposició, als quals també es remunera per assistència, la CUP va demanar que es fessin públics per quins conceptes havien percebut aquestes quantitats. No hi va haver resposta.

· L’avortament

Es va aprovar per unanimitat la moció en defensa del dret a les dones a decidir sobre la interrupció voluntària de l’embaràs amb la incorporació d’un punt, suggerit pel regidor no adscrit Francesc Polo, en què s’advocava per promoure una educació sexual sana i es recordava el risc que pot existir en tota intervenció quirúrgica.

· Les festes

Les festes locals de l’any que ve seran el 2 d’abril, Dijous Sant, i el 25 de maig, Pasqua Granada. El 24 de maig hi ha les municipals. L’Ajuntament, per tant, propicia tres dies de festa el del mig dels quals és el de les eleccions.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't