Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Manlleu i el Lluçanès creen una cooperativa ecològica

És un projecte sorgit del SOC per inserir persones a l’atur de manera permanent. Es posarà en marxa al gener i conrearan entre 8 i 10 hectàrees per comercialitzar cistells ecològics a escoles i restaurants.

  • El 9 Nou
  • 20/12/2010 | 17:20
  • 0

Manlleu i el Lluçanès impulsen una cooperativa on es produirà horta ecològica i plantes aromàtiques i medicinals, respectivament.
La nova cooperativa neix després de constatar l’augment de la demanda de producte “ecològic” i de “qualitat”, d’una banda, i la
manca d’ofertes laborals al sector privat de persones amb baix nivell formatiu, de l’altra.

L’empresa comercialitzarà cistelles ecològiques, especialment destinades a escoles amb cuina pròpia, restaurants, etc. El projecte
“Estratègies d’inserció en xarxa” ha estat dels 32 seleccionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) dins de la convocatòria de Projectes Innovadors, on es van presentar 180 projectes de tot el país.

La cooperativa es posarà en funcionament aquest proper 2011 i donarà feina a unes 20 persones i conrearà entre 8 i 10 hectàrees de terreny. La nova cooperativa arrencarà amb “entre dues o tres hectàrees” en diferents terrenys del terme de Manlleu i en una superfície de cinc hectàrees al Lluçanès.

En alguns d’aquests espais s’hi faran hivernacles per poder garantir la producció malgrat les temperatures adverses. Els promotors assenyalen la dificultat d’inserció que tenen les persones amb baix nivell formatiu i edat avançada que disposen de “pocs mecanismes” per reenganxar-se al mercat de treball.

Un exemple són les persones de més de 55 anys que s’han quedat
a l’atur. Perfils diferents com persones amb algun tipus de discapacitat han anat definint “amb el pas dels anys i la conscienciació” els seus propis camins per facilitar la inserció laboral d’aquests col·lectius, expliquen Núria Macià, de l’Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu, i Bernat Vilarasau, del Consorci del Lluçanès.

Aquests dos organismes són impulsors del projecte que també té la col·laboració del Consorci del Moianès i dels organismes de promoció econòmica d’Olot i les Preses (Garrotxa).

Els treballs previs com el desenvolupament del pla de negoci, la selecció i formació dels treballadors a partir de necessitats i idoneïtat del seu perfil ja han començat. El projecte que neix d’iniciativa pública vol establir, però, sinèrgies amb el sector privat
“mitjançant l’assessorament i la cessió de terres”, i a diferència dels plans d’ocupació que acostumen a ser temporals neix amb “voluntat de continuïtat” i buscant “al màxim” el seu autofinançament.

Paral·lelament a l’activitat comercial, en aquest projecte també tindrà una activitat de conscienciació i difusió paral·lel que ajudi a “posar en valor” aquests tipus de productes.

Aquesta tasca de sensibilització sobre els productes ecològics i de qualitat es vol fer amb activitats presencials però també amb la creació d’aplicacions pedagògiques en línia.

· La Fageda, l’exemple

La creació de cooperatives socials per crear ocupació destinada a
col·lectius amb dificultats d’inserció laboral té diversos exemples al territori. El més conegut és el de La Fageda, creada ara fa 17 anys a la Garrotxa per fabricar iogurts i altres productes làctics inserint
al mercat laboral persones amb una discapacitat psíquica.

Actualment, entre treballadors i usuaris de serveis assistencials,
aquesta cooperativa garrotxina ocupa prop de 300 persones. Aquest 2010 ha expandit la seva activitat a Badalona, on ha començat a fabricar gelats.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.