EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Manlleu, Roda i Les Masies de Roda es plantegen compartir la Policia Local

Al setembre treballaran pel servei conjunt arran de l’aprovació d’una ordre de la Generalitat. Per fer-ho, la suma dels habitants dels pobles que comparteixen servei no pot superar els 40.000 i els municipis han de ser limítrofs.

El 9 Nou
24/08/2012

Els ajuntaments de Manlleu, Roda de Ter i les Masies de Roda reprendran a partir del setembre les converses per arribar a compartir el servei de policia local. La Generalitat va publicar al DOGC divendres 10 d’agost l’ordre per la qual s’estableix el procediment d’autorització dels acords de col·laboració entre els municipis per a la prestació de serveis de policia local.

Així, els pobles d’Osona i el Ripollès que ho vulguin podran compartir la policia municipal, sempre que la suma de les persones que hi viuen no superin els 40.000 habitants, que siguin municipis limítrofs, és a dir, que els seus límits es toquin, i que formin part de la mateixa comarca.

A més, per poder compartir el servei un dels municipis ja ha de tenir policia local. A Osona hi ha quatre municipis que tenen policia local –Vic, Manlleu, Torelló i Tona– i al Ripollès n’hi ha a Ripoll i a Sant Joan de les Abadesses.

L’alcalde accidental i regidor de Governació de Roda, Xavier Montané, comenta que ja havien “encetat contactes” abans amb l’Ajuntament de Manlleu, per aquest tema i “al setembre engegarem les converses per començar-ho a escriure”.

Comenta que “el problema que hi hauria seria la continuïtat dels municipis”, ja que hi ha les Masies de Roda entremig. Aquest, però, no seria un problema, ja que l’alcalde de les Masies, Ramon Isern, afirma que “el nostre vistiplau hi és si es dóna el cas”. Afegeix que “els robatoris són a l’ordre del dia i així estem tots més segurs.

L’alcalde de Manlleu, Pere Prat, recorda que “quan va venir el conseller Puig era una demanda que vam fer” i que “esperàvem l’odre”, que s’ha publicat al DOGC per “posar fil a l’agulla” a l’acord per “donar-nos un cop de mà” entre els municipis.

En el cas de Vic, pel nombre de població que té, no li permet treballar de forma conjunta amb altres municipis, si més no, de moment. Amb tot, des de la conselleria d’Interior s’està treballant per intentar superar el topall de 40.000 habitants.

El regidor de Convivència i Seguretat, Joan Ballana, assegura que “si es modifiqués la llei estaríem oberts a establir acords de col·laboració amb altres municipis “sempre que no suposi una minva” pel servei que es dóna a la ciutat.

Des de Torelló, on també hi ha policia local, el regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Casals, afirma que de moment “no hi ha hagut cap demanda” per part dels municipis limítrofs. En cas que fos així “ens hauríem d’asseure i plantejar les necessitats estructurals per complementar” el servei per donar la cobertura necessària i que “no es desvesteixi un sant per vestir-ne un altre”.

Pel que fa a Tona, l’alcalde, Josep Salom, comenta que “no hi ha res concret” però que “ens agradaria poder-ho explicar i veure si altres municipis hi tenen interès”. Afegeix que “si mires dades delinqüencials” Tona “està per sota” dels municipis del voltant.

Per exemple a Centelles, on tenen vigilants, l’alcalde, Miquel Arisa, diu que “tot el que suposi reduir costos estem disposats a parlar-ne”. A Taradell, que també és limítrof amb Tona, l’alcalde accidental, Jordi Baucells, “no tenim la necessitat econòmica de fer-ho” ja que poden mantenir els vigilants, però “no estem tancats” a aquesta opció.

Pel que fa a Ripoll, l’alcalde, Jordi Munell, diu que la col·laboració entre els municipis al Ripollès “no ha passat de simples converses entre alcaldes” i afegeix que “si ho demanen s’hauria d’estudiar”. Comenta que “a nivell pràctic seria fàcil amb Campdevànol”.

L’alcalde de Campdevànol, Joan Manso, explica que tenen dos vigilants i que “havíem plantejat la possibilitat d’ajuntar-nos” amb algun altre municipi però “ho hem d’estudiar”. A l’altre municipi amb cos de policia local al Ripollès, Sant Joan de les Abadesses, l’alcalde, Ramon Roqué, valora “molt positivament poder col·laborar en seguretat pública” i “més en municipis petits com els del Ripollès”. Així “estem oberts a valorar les col·laboracions”.

El Consell d’Osona ja va aprovar una moció el 2008 per mancomunar policies

El fet que els municipis puguin col·laborar entre ells i compartir serveis policials és una qüestió que ja es va aprovar al Consell Comarcal d’Osona el març de 2008, arran d’una moció que va presentar ERC.

El text es va aprovar per unanimitat i plantejava que el consell coordinés “un projecte d’àmbit comarcal per donar resposta a les necessitats de seguretat dels municipis que no disposen de recursos suficients” per a la prestació dels serveis de policia local.

La iniciativa també contemplava la creació de juntes locals de seguretat. La moció es plantejava en un context en què el Pla General de Seguretat de Catalunya feia notar un augment del “sentiment d’inseguretat.

El contingut de la moció no va prosperar i l’octubre de 2010 ERC va demanar al ple del Consell d’Osona que l’equip de govern recuperés la possibilitat de crear un servei de policia local mancomunat per a pobles petits. Des del govern el llavors president de l’ens supramunicipal, Miquel Arisa, va comentar que es podia tornar a intentar, però que en el seu moment la proposta havia quedat encallada perquè no hi havia unanimitat.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't