EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Maragall elogia la integració de les escoles de Vic i condemna actituds com la del seu alcalde

El conseller Maragall, que ha matisat que el model adoptat per les escoles de Vic no s’ha ‘de sacralitzar’, defensa que ‘cal constatar la positiva aportació a l’educació i la contribució a la cohesió social’ que ha fet el sistema educatiu de la capital d’Osona.

El 9 Nou
29/01/2010

El conseller d’Educació, Ernest Maragall, ha elogiat aquest divendres el model educatiu de les escoles de Vic. La capital d’Osona va decidir repartir equitativament el seu alumnat nouvingut en totes les escoles de la ciutat. Una decisió que ‘ha integrat en lloc de segregar’. ‘Aquesta decisió també’, ha assegurat el conseller, ha provocat l’aparició d”actituds’ com la dels que volien impedir l’empadronament dels immigrants il·legals ‘que només puc rebutjar’. El model de Vic ‘ha fet la nostra societat digna d’anomenar-se defensora de valors com la igualtat, la llibertat i la justícia’.

Vic ‘ha fet un immens servei al país en termes de capacitat d’integració i de retornar cohesió allà on hi havia discriminació o segregació’, sentencia Maragall. ‘La clau de l’èxit és la decisió de distribuir l’alumnat nouvingut entre totes les escoles de la ciutat’. ‘Però aquesta decisió’, reflexiona el conseller, ‘també ha estat probablement la que ha provocat l’aparició d’una actitud, que a vegades s’expressa socialment i en aquest cas ha estat políticament, que jo només puc rebutjar’, afirma en relació amb la recent polèmica dels empadronaments.

Per Maragall la ciutat i les seves escoles ‘han enriquit la societat catalana’. ‘L’han fet digna d’anomenar-se defensora de valors com la llibertat, la justícia i la igualtat’.

El conseller d’Educació, Ernest Maragall, acompanyat de l’alcalde de Torelló, Miquel Franch, i de la directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Dolors Collell, han inaugurat les obres d’ampliació i remodelació de l’escola Vall del Ges.

Després ha visitat, acompanyat de l’alcalde de Viladrau, Francesc Xavier Vellvehí, l’Ajuntament del municipi i l’escola Els Castanyers, que pertany al ZER Guilleries.

L’escola Vall del Ges, es va crear l’any 1970. Es tracta d’una escola d’una línia d’Educació Infantil i Primària, amb capacitat per a 225 alumnes. Aquest curs 2009-2010 té matriculats 215 alumnes i hi treballen 19 mestres i, a més, compta amb 16 hores mensuals d’EAP i una treballadora social.

Les obres d’ampliació i reforma total de l’edifici antic de l’escola ha suposat una inversió del Departament d’Educació de 3.066.364,90 euros.

L’escola va implementar la 6a hora el curs 2006-2007, treballant les matemàtiques manipulatives, experimentació (laboratori), expressió artística, expressió oral i escrita en català i expressió oral i escrita en castellà.

També duu a terme el programa d’aules obertes gestionat per l’AMPA del centre amb ajut econòmic del Departament d’Educació de la Generalitat. D’aquesta manera els nens i nenes de l’escola poden fer diverses activitats en el centre durant els mesos de juny/setembre i Nadal.

En una primera fase es construirà l’edifici de dos línies d’Educació Infantil i Primària, amb capacitat per a 450 alumnes i també inclou les aules complementàries d’ESO.

Aquesta primera fase suposa una inversió del Departament d’Educació de 5.683.587,04 euros.

El conseller d’Educació ha anunciat, en el marc de la seva visita al municipi de Viladrau, la licitació de la nova escola Els Castanyers. Aquest centre es va crear l’any 1916 en el mateix edifici on s’ubica actualment i l’any 1999 va constituir-se com a ZER (Zona Escolar Rural).

La nova escola tindrà una capacitat de 175 places i suposarà una inversió del Departament d’Educació de la Generalitat de 3.299.623,43 euros.

Aquest curs 2009-2010 compta amb una plantilla de 72 alumnes matriculats i 6 mestres tutores, una especialista d’anglès i docents itinerants de la ZER Guilleries, de la qual forma part. A més disposa de tres hores al mes d’un EAP (Equip Assessorament Psicopedagògic).

L’escola Els Castanyers participa en programes d’innovació educativa com ara educació ambiental, escoles verdes, projecte Montseny, Pla lector, educació per a la salut i ‘Agrupaciones escolares’. Per tal de treballar aquests projectes estan treballant conjuntament amb la Mancomunitat la Plana aixi com amb les dues entitats medioambientals del poble: CCEN i Santa Marta. Pel projecte de salut es treballa estretament amb el CAP del municipi.

A més, participa en el programa de reutilització de llibres de text en què el centre compra els llibres i els deixa en préstec a l’alumnat. D’aquesta manera contribueix a l’estalvi econòmic de les famílies i fomenta la responsabilitat de l’alumnat sobre el material didàctic.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't