Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Marta Rovira: “Que ens deixin provar la independ√®ncia”

Entrevista a Marta Rovira i Verg√©s, natural de Vic, Secret√†ria General d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit pel qual √©s diputada al Parlament de Catalunya i portaveu del seu grup parlamentari. √Čs llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra.

  • El 9 Nou
  • 29/11/2013 | 19:11
  • 0

Què opina de l’èxit de la Via Catalana?

La Via serà la garantia de l’èxit de tot el procés, de què la ciutadania de Catalunya pugui votar i decidir en quin futur país vol viure i, segurament, serà en una Catalunya independent.

El passat 12 d’octubre poc més de 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, van sortir al carrer a manifestar-se. Troba que és un punt positiu pel moviment independentista?

No. A mi m‚Äôagradaria que tota la gent que pensa que la independ√®ncia no √©s bona per Catalunya tamb√© es manifest√©s, per tant trobo adequat que trobin el seu espai, el seu dia i, evidentment, m‚Äôagradaria que s‚Äôhi apunt√©s tothom qui ho sent√≠s. Em sembla que no ens mesurarem mai amb manifestacions, a mi el que m‚Äôagradaria √©s que ho f√©ssim amb una urna. Per tant, el que m‚Äôagradaria tamb√© √©s que tota la gent que es manifesta contra la independ√®ncia, es manifest√©s a favor d‚Äôuna consulta. Jo crec que ens haur√≠em de trobar tots en una manifestaci√≥ a favor de la democr√†cia, per tal que aquesta triomfi i cadasc√ļ en una urna on es pugui mesurar si ha de ser la independ√®ncia o si ha de ser que no.

Creu que el partit popular, amb les seves polítiques d’austeritat i l’espoli fiscal que pateix Catalunya, ajuda a què el sentiment independentista vagi en augment?
Segurament moltes de les mesures i accions que acaba acordant el govern espanyol, el Partit Popular amb una majoria absoluta, sense escoltar a ning√ļ i molt menys als ciutadans de Catalunya, contribueixen a qu√® els ciutadans de Catalunya sentin que no hi ha cap estat que els ajuda, ni cap estat al seu costat. Realment, quan parles amb la gent, cada vegada √©s m√©s majoritari aquest sentiment.

En els √ļltims mesos que queden d‚Äôaquest any, s‚Äôacordar√† una data fixada per a la consulta?

Esperem que sigui aix√≠, confio plenament que hi hagi la data. Jo crec que estem tots molt a la vora de coincidir quan √©s millor fer la consulta. Quan dic tots, no vull dir Converg√®ncia i Uni√≥ o el govern i Esquerra Republicana de Catalunya, sin√≥ tamb√© Iniciativa per Catalunya, la CUP i espero que s‚Äôampli√Į el consens.

Fer una consulta fora del marc legal espanyol, seria viable i tindria validesa?

Ser√† viable i tindr√† validesa una consulta que respecti, com a √ļltim cas, un principi que √©s universal, que √©s la democr√†cia. No entenem que cap llei, ni les espanyoles ni cap del m√≥n, s‚Äôoposin a un exercici que √©s purament democr√†tic.

Des d’Europa no volen prendre partit en el conflicte entre Catalunya i Espanya perquè creuen que és un problema intern del país. Com accepta ERC aquest fet?

Amb normalitat. La consulta, la democr√†cia, la independ√®ncia fins i tot, ens l‚Äôhem de guanyar nosaltres. No hem d‚Äôesperar que ning√ļ ens vingui a salvar en aquest proc√©s i em sembla que el poble de Catalunya, la ciutadania, √©s suficientment madura com per poder votar i escollir el futur pol√≠tic del nostre pa√≠s. Quan hagi passat aix√≤, quan h√†gim votat a favor de la independ√®ncia ja parlarem amb Europa.

Que des de Brussel·les no vulguin participar en aquest conflicte, és indicador que una Catalunya independent no seria tan important i rellevant dins la UE com se’ns vol fer creure?

No, perquè les respostes que venen d’Europa són: un cop hagueu fet el procés, ja en parlarem perquè aleshores ja serem un Estat. Europa juga la lliga dels Estats i per tant només entén el llenguatge dels Estats. Quan un estat té un repte intern, evidentment ells no s’hi fiquen perquè el que respecten és la vida interna dels Estats. Quan siguem un Estat jugarem a la lliga europea i per tant ja arribarem als acords que calguin però no ens hem de precipitar en aquest sentit.

Una Catalunya independent i fora de la Unió Europea és viable?

Podria ser viable, per√≤ tampoc √©s l‚Äôobjectiu perqu√® la Uni√≥ Europea ens aporta beneficis, lliure circulaci√≥ de persones, defensa dels drets humans, uns principis i valors democr√†tics… tenim molts reptes en l‚Äô√†mbit social i econ√≤mic a Europa i tenim ganes de jugar per reformar Europa en molts sentits, sobretot l‚Äôecon√≤mic i el social. Penso que el primer que sol¬∑licitaria l‚Äôentrada de Catalunya a la Uni√≥ Europea seria el govern espanyol perqu√® el 70% de les seves mercaderies passa per territori catal√†; no voldran pagar aranzels ni voldran duanes.

Quina moneda adoptaria Catalunya?

Ens hem de plantejar que hem d’assumir l’euro siguem dins o fora de la Unió Europea. Europa és com una ceba que està configurada per diversos espais i diverses capes, i dependrà de la decisió de tots els catalans en quin d’aquests espais europeus nosaltres volem confluir. L’Eurozona pot ser un d’ells.

Si no ens acceptessin a l’Espai Econòmic Europeu, Catalunya no gaudiria dels acords econòmics del mercat internacional, s’haurien de crear aranzels i, per tant, el cost de les importacions i les exportacions augmentaria?

Podria ser una possibilitat, per√≤ no interessaria a ning√ļ perqu√®, com ja he dit abans, el primer pa√≠s que sol¬∑licitar√† l‚Äôingr√©s de Catalunya a la Uni√≥ Europea ser√† el govern espanyol perqu√® no voldr√† anar a comprar productes molt m√©s cars, a molts m√©s quilometres. En aquest cas, haur√≠em de sol¬∑licitar als ciutadans d‚Äôuna Catalunya independent si volen pert√†nyer o no a la Uni√≥ Europea.

Segons els Centre d’Estudis d’Opinió, si hi haguessin ara unes eleccions al Parlament les guanyaria ERC, ja que un 20.8% dels votants votaria el seu partit, davant del 17.1% de CiU. Com valora aquest avantatge sobre el partir d’Artur Mas?

El procés que estem fent és un procés de país, per tant no haurien de comptar ni les eleccions, ni els partits polítics perquè no són els protagonistes de res. Senzillament, hem de tocar de peus a terra, ERC té 21 diputats i aquesta és la força que pesa. Aquests 21 diputats estan treballant amb el màxim esforç per aconseguir l’objectiu que és que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur, i continuaran fent-ho aquests 21 diputats que és la força que té ERC fins el final. No és moment ara de preveure unes eleccions.

Creu que donar suport a un partit que es veu involucrat en el cas Palau o el cas de les ITV pot afectar a la seva imatge?

√Čs cert que donem suport a Converg√®ncia i Uni√≥, √©s cert que saben que tenim toler√†ncia zero amb temes de corrupci√≥, √©s cert que precisament per aix√≤ no es va poder arribar a cap tipus de pacte en l‚Äôacord d‚Äôestabilitat parlamentari que tenim perqu√® ens van voler reservar la llibertat absoluta de pronunciar-nos al respecte de totes aquestes coses que poguessin anar sortint i aix√≠ hem actuat: Quan hem tingut la necessitat d‚Äôopinar sobre un suposat cas de corrupci√≥ pol√≠tica o algun imputat, ho hem fet amb absoluta llibertat i ens sembla que ho hem de continuar fent. Els hem demanat p√ļblicament que el cam√≠ del dret a decidir, que ha de ser exemplar, l‚Äôhem de fer sense cap ombra de dubte fins i tot en aquests termes de corrupci√≥ pol√≠tica.

Què pensa sobre el fet que hagi de ser la justícia argentina qui hagi d’investigar l’afusellament de Lluís Companys?

Això és un resultat del dèficit democràtic de l’Estat espanyol. Hi ha gent que està orgullosa de la transició espanyola cap a la democràcia, jo penso que no s’ha fet aquesta transició quan queda pendent allò que és més dolorós per tanta gent com és el reconeixement del franquisme, el rescabalament de les víctimes i sobretot la condemna dels responsables de determinades atrocitats que es van produir sota la dictadura. Em sembla lamentable que haguem hagut d’anar fins a l’Argentina, que ens donarà una lliçó de memòria històrica, de democràcia.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.