EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Menys naixements i menys diners

A Osona, aquest curs només s’ocupen un 55% de les places d’escoles bressol municipals.

El 9 Nou
12/03/2013

Aquest dilluns ha començat la preinscripció escolar per al curs 2013-14. Ve marcada per la baixada de natalitat, que en el conjunt del país es tradueix en una baixada de 800 alumnes a P3 i la desaparició d’alguns grups. Osona i el Ripollès no s’escapen d’aquesta tendència, tot i que fins que no es tanqui la preinscripció, el proper dia 22, no es concretarà l’oferta.

D’entrada, i segons dades facilitades pels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central –del Ripollès, que depèn de Girona, no hi ha dades–, en el conjunt d’Osona es guanyen de partida dos grups per al cicle d’Infantil i Primària respecte al curs passat, ja que es passa de 742 a 744. A ESO se’n guanya un, i s’incrementen de 237 a 238.

De tota manera, el director general de Centres Públics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Jordi Roig, advertia dimecres en una reunió del Consell d’Alcaldes d’Osona que els propers anys la demanda de places “s’anirà desplaçant cap als cursos més alts de Primària i Secundària”, mentre que al cicle inicial s’accentuarà el retrocés que ja s’intueix aquest curs.

Roig va destacar que, malgrat els ajustos també pressupostaris que ha hagut d’aplicar el Departament d’Ensenyament, per al curs vinent “encara es guanyen places d’escolarització” i que la previsió d’oferta de places s’ha fet partint d’una ràtio de 25 alumnes per aula a Primària i 30 a Secundària. “No ens hem acollit mai al decret de flexibilització del govern central”, va insistir. Altra cosa, va dir, és que en municipis amb una sola escola s’hagin fet grups a Primària amb 26 o 27 alumnes per facilitar l’escolarització de tota la demanda.

La principal preocupació dels alcaldes, però, va venir pel futur de les escoles bressol. Els de Folgueroles, Sant Pere de Torelló i Seva van prendre la paraula per denunciar que a hores d’ara encara no s’hagi cobrat la subvenció de 875 euros per plaça, compromesa per a aquest curs, i que al seu torn ja era una rebaixa dels 1.300 de l’anterior i encara molt més respecte als 1.800 que s’havien pagat el 2010-11. Roig va compartir la preocupació dels alcaldes i va atribuir els retards pels problemes de tresoreria i l’ofec econòmic a què el govern central sotmet la Generalitat. De tota manera, va afegir que de les 3.416 places públiques de llars d’infants d’Osona, de titularitat municipal, “només se n’han cobert 1.895, que són el 55,4%”. L’alcalde de Sant Pere, Jordi Fàbrega, va replicar-lo dient que la baixa ocupació pot explicar-se no tant per falta real de demanda, sinó perquè davant la crisi, famílies en situació d’atur “ja no poden afrontar la quota de l’escola bressol”. Roig no va tancar la porta a estudiar una aplicació no lineal de les subvencions per plaça, atenent aspectes com el nivell de renda o de densitat de població. Contestant a una altra pregunta de l’alcalde de Seva, Èric Vila, va dir que s’estudia que el model d’escola-institut (Primària i ESO) es pugui aplicar en determinats municipis.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 471 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't