EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Més de 700 infants d’Osona i el Ripollès van viure violència de genere a casa durant el 2008

Un estudi presentat per la Fundació IReS (Institut de Reinserció Social) sobre els fills i les filles de dones que […]


El 9 Nou
28/08/2009

Un estudi presentat per la Fundació IReS (Institut de Reinserció Social) sobre els fills i les filles de dones que pateixen violència de gènere i les seves conseqüències ha comptabilitzat que a Osona i al Ripollès hi va haver més de 700 infants durant el 2008 que van viure situacions de violència masclista a casa seva i, per aquest motiu, podrien arrossegar-ne conseqüències físiques, emocionals, cognitives o conducutals en el futur.

Comarcalitzant-ho, l’informe diu que a Osona hi va haver 606 casos, mentre que al Ripollès n’hi va haver 108. Per ciutats, l’estudi només detalla les més importants de les dues comarques: Vic (157 casos), Manlleu (83 casos) i Ripoll (44 casos). En el total de la província de Barcelona, la xifra va ser de 21.869 infants afectats.

Com que no existeix un registre del nombre d’infants víctimes de violència de gènere, la Fundació IReS va fer un càlcul a partir de les denúncies presentades a cada província per dones víctimes de violència de gènere i les va multiplicar per la mitjana de fills per dona a Catalunya (1,46). L’importància de posar de relleu aquesta dada és el fet que “els infants víctimes de violència de gènere en l’àmbit familiar perceben el clima de terror amb independència de si han rebut actes violents directes, si els han presenciat o si han viscut en una llar amb violència”, asseguren des de l’IReS.

Amb aquest estudi, la Fundació IReS pretén fer visible la problemàtica i ampliar el nombre de nens i nenes que reben tractament posterior, que actualment només arriba al 3% dels afectats. Precisament, aquesta fundació és de les poques que ha desenvolupat un programa de teràpia per a aquest tipus de víctimes, l’anomenat programa Mentories, que té una durada d’un any i ja ha arribat a uns 400 infants de mitjana cada any.

La psicòloga Montse Plaza explica que un tipus de tractament com aquests sempre s’ha de fer amb “el nen acompanyat de la mare, que és la víctima directa i, a més, la figura protectora; és una intervenció paral·lela amb l’adult de referència per al nen, la mare”.

D’aquesta manera, el programa Mentories, on participa Plaza, es realitza en tres fases de treball diferents. En primer lloc, una intervenció individual amb la mare, “per conèixer la situació, els danys que ha detectat en el fill”, explica. En segon lloc, hi ha la fase “d’entrevistes amb les criatures, de set a divuit anys, per saber quines són les seves demandes”, continua.

Finalment, hi ha una intervenció psicoeducativa grupal amb els dos col·lectius per separat: mares i infants. “En aquests grups es treballa la història de la violència, que es pugui expressar les emocions, a aprendre a resoldre els conflictes de forma no violenta, enfortim el vincle materno-filial i la visió realista entre mare i fill”, assegura la psicòloga.

´´CADA VEGADA SÓN MÉS JOVES´´

El Punt Dona de Vic, que està sota les àrees controlades per la regidora Gràcia Ferrer (ERC) i té l’adhesió de la Mancomunitat La Plana, l’Ajuntament de Centelles, Les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit, també ha presentat el seu balanç de casos tractats durant el 2008 per EL 9 NOU. Ara bé, com totes les estadístiques, “sempre hi ha distorsions”, explica la tècnica Carme Oca.

La tècnica comenta que a la ciutat s’han detectat 33 casos de menors que han estat en entorns de violència masclista, mentre que al total de la comarca n’han detectat 78. Les dones ateses al Punt Dona de Vic per qüestions de violència masclista han estat 61. Però sempre queda per comptabilitzar “les dones que encara no ho han fet públic, les que han presentat denúncia i no han passat pel Punt Dona, les que han anat directament al CAP o a l’hospital o, també, aquelles que poden haver marxat de la comarca”, explica Oca.

Amb la perspectiva del temps, Oca afirma que “s’estan presentant més denúncies que abans, però encara queda molt per fer”. A més, explica, “últimament estem rebent casos de noies molt joves; quan els joves reprodueixen els patrons dels grans, és un problema”. / XAVIER GINESTA

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 367 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't