Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Nadal apte per a celíacs

Un taller a Vic de l’Associació Celíacs mostra com fer un tortell de Reis sense gluten

  • El 9 Nou
  • 02/01/2016 | 9:09
  • 0

Farina sense gluten, sucre, mantega, ous, llet, llevat i ratlladures de taronja o de llimona és tot el que es necessita per fer un tortell de Reis apte per a celíacs aquest Nadal. Gràcies a tallers com els de Jordi Rivas i Maria Miralpeix (Mamicasas), el gluten deixa de ser un malson per a aquells que no poden degustar els pastissos, els torrons o les neules tradicionals.

El Centre Cívic Can Pau Raba de Vic va acollir dilluns passat a la tarda un d’aquests tallers impulsats des de la delegació d’Osona de l’Associació Celíacs de Catalunya. Una trentena de persones van aprendre a enfornar un tortell de Reis per a celíacs sense la necessitat de ser experts en pastisseria.

“L’important no és la massa, sinó com la manipulem”, recalcava Rivas. De fet, a partir de la mateixa massa del tortell es poden crear fins a quatre aliments diferents només donant-li una forma o una altra: pa (de barra, panets i de motlle), bases de pizza, brioixos i coques. Elaborar tots aquests productes gluten free no suposa més dificultat que fer els habituals, “fins tot és més fàcil amassar la massa que no conté gluten”.

Rivas es va encarregar de resoldre dubtes al llarg de tot el procediment, especialment sobre la fermentació, l’aspecte que més preocupava els assistents. “La clau és tenir una bona pasta, aigua tèbia i donar-li part de la nostra energia amb les mans perquè vagi fermentant”, afegia Rivas. Tot i així, si les condicions atmosfèriques no permeten la fermentació a l’aire lliure, una llar de foc o una caixa de plàstic són bones opcions.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.