EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Nit de foc i coques

La coca de Sant Joan, una de les tradicions gastronòmiques més arrelades per la nit més curta de l’any; la situació de presos i exiliats marcarà el pas de la Flama del Canigó per Osona, el Ripollès i el Moianès aquest dissabte


23/06/2018
Vic

Tot i que s’ha anat reinventant amb el pas dels anys i n’han aparegut diferents varietats, la coca de Sant Joan sempre ha mantingut el seu protagonisme i la seva presència a les taules de totes les cases el dia de la revetlla. Els ingredients bàsics de la massa de la coca són els ous, la farina, el sucre, la sal, la mantega i el llevat. També s’hi solen posar d’altres ingredients com la ratlladura de taronja o de llimona, la canyella o la vainilla. Tot això depenent, és clar, de la recepta pròpia de cada pastisser.

Pel que fa a la cobertura de la coca, la combinació tradicional és la de pinyons amb fruita confitada. No obstant això, aquesta ha anat perdent protagonisme al llarg del temps i ha estat substituïda per d’altres receptes, com la cobertura de crema o la coca amb llardons o amb cabell d’àngel.

Sigui com sigui, la vertadera coca de Sant Joan sempre requereix temps i dedicació. Cal preparar la massa de la coca el dia abans de la revetlla, i deixar-la fermentar durant la nit. D’aquesta manera, ja està llesta per, el dia següent, afegir-hi la cobertura i posar-la a coure. Toni Amblàs, de la Pastisseria Amblàs, a la plaça dels Màrtirs de Vic, afirma que li agrada conservar aquesta manera tradicional de fer-ho: “No soc partidari del que ve tot preparat”, defensa.
Aquest any, segons dades del Gremi de Pastisseria de Barcelona, els catalans comprarem 1,7 milions de coques per a la revetlla, una xifra similar a la del darrer any i que demostra com la tradició no es perd tot i el pas del temps. La crisi, a més, sembla que va quedant enrere, també per a aquest sector. Josep Selva, de Delícies del Pirineu, de Ripoll, detallava, per exemple, que aquests dies arribaran a vendre fins a 800 coques i confirmava que “fa un parell d’anys que els clients tornen a optar per la pastisseria per celebrar la nit més curta de l’any”. I la més dolça, si cal.

I si la coca és un element clau, també ho és el foc. La situació de presos i exiliats marcarà el pas de la Flama del Canigó per Osona, el Ripollès i el Moianès aquest dissabte. A tot arreu es llegirà el manifest escrit des de la presó de Soto del Real pel president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i en la rebuda de la Flama a Coll d’Ares també es llegirà un escrit del conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig. Ho farà la seva filla Alba, en un dels moments més simbòlics del recorregut, tal com van remarcar dilluns en la presentació dels actes, a Vic, els representants de Tradicat i Òmnium, les dues entitats que organitzen l’arribada de la Flama.

La coincidència en dissabte fa que s’esperi més gent a Coll d’Ares, on arribarà pels volts de les 4 de la tarda el foc que s’ha renovat la nit anterior al cim del Canigó, portada per activistes de la Catalunya Nord. Susagna Roura, regidora de Cultura de Vic, recordava que va ser en aquestes comarques on es “on es van guardar les urnes del dia 1 d’octubre”, mentre que Jordi Vilarrodà, president d’Òmnium al Ripollès, posava l’accent en el simbolisme d’aquest lloc, on passa encara la frontera administrativa entre els estats de França i Espanya, i per on van marxar a l’exili “milers de persones, el febrer de 1939, en condicions de gran penúria”. Des de Coll d’Ares, els equips de foc reparteixen el foc del Canigó guardat en quinqués que ja han esdevingut un símbol de la festa –i que enguany portaran una llaçada groga– gairebé per tots els pobles de les tres comarques. També allà el recullen els representants de la Garrotxa, el Berguedà i alguns pobles del Vallès Oriental. Enguany, per la coincidència en dissabte, s’espera una afluència més gran de gent. “Les rutes són les mateixes de cada any, només s’ha variat la de Manlleu per poder-hi arribar més aviat”, segons Txevi Rovira, representant de Tradicat. A Ripoll, l’arribada està prevista a les 7 de la tarda, amb un espectacle renovat de dansa i música davant del monestir, i a Vic ho farà més tard, a 2/4 d’11 de la nit, amb l’encesa de la foguera i els parlaments. “Esperem que els petards ens permetin fer-los”, diu Roura.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 871 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't