Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Nou mocions al ple de Torelló

PxC n’hi havia presentat cinc. Només els en van aprovar una, amb el vot del PSC, sobre el tractament de residus.

  • El 9 Nou
  • 27/09/2011 | 8:48

Nota de premsa de l’Ajuntament de Torelló

L’Ajuntament de Torelló celebra un ple amb 9 mocions

L’Ajuntament de Torelló va celebrar, aquest dilluns al vespre, la primera sessió plenària després del període vacacional. El ple va ser llarg –el més llarg dels últims tres anys-, amb un ordre del dia que contenia fins a 9 mocions, presentades pels diferents grups i sobre temàtiques ben diverses.

D’entrada, el consistori va donar llum verda a SOREA per portar a terme un seguit d’obres per al subministrament d’aigua potable a la població, per un valor total de 79.351,53 euros. Aquesta quantitat serà avançada per l’empresa i retornada per l’Ajuntament en base a un pla de finançament des del 2012 fins al 2018 i a través de la quota d’inversió que ja s’aplica en la taxa de subministrament d’aigua potable. Segons la memòria presentada per l’empresa arrendatària del servei, per tal de garantir el subministrament d’aigua potable, cal fer un seguit d’actuacions d’emergència als pous nous (46.344,81 euros); al mateix temps, es farà la connexió de diverses masies de la zona dels dipòsits del Pla de l’Aire (5.601,42) i de la zona de La Carrera (20.864,97) a la xarxa d’aigua potable; finalment, també es portarà l’aigua a La Coromina per prestar el servei d’horts socials (5.542,66). Les actuacions s’executaran en un termini màxim de tres mesos.

D’altra banda, els grups municipals de CiU, PSC, JpT-ERC i ICV-EUiA-EV van aprovar la moció que havien presentat conjuntament sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya referent a la immersió lingüística. El text de la moció manifestava el rebuig a la sentència del TSJC, que significa “un nou atac directe al nostre país”; alhora es dóna suport al sistema d’immersió lingüística dels centres educatius, així com als membres de la comunitat educativa “que han mostrat la seva voluntat de no acatar la sentència”. El grup de PxC es va abstenir.

Per unanimitat es va aprovar una moció de CiU, PSC, JpT-ERC i ICV-EUiA-EV sobre la retallada en les aportacions econòmiques del Departament d’Ensenyament a les escoles de música i a les escoles bressol. L’acord referma “l’aposta nítida” de l’Ajuntament de Torelló per l’educació de 0 a 3 anys i pels estudis de música, amb dues escoles bressol i una escola municipal de música, per la qual cosa es demana al govern de la Generalitat que mantingui els compromisos adquirits sobre els aportacions econòmiques a l’escola de música i les escoles bressol i que no s’apliqui la retallada amb efectes retroactius. Els grups van donar suport a la carta que ha adreçat l’alcalde a la consellera d’Ensenyament en que es reitera la posició de Torelló.

On no hi va haver unanimitat va ser en la moció a favor del manteniment de la sisena hora als centres educatius públics de Primària, presentada pel PSC. La moció –que va ser aprovada gràcies als vots de tots els grups de l’oposició- proposa recuperar la sisena hora a totes les escoles públiques, ja que, encara que la mantinguin les escoles Fortià Solà i Marta Mata, es considera que aquesta “és una solució provisional”, a la qual s’ha arribat gràcies a la feina dels centres i de les AMPAs. Només l’equip de govern de CiU es va posicionar en contra de la moció, perquè “és una bona mesura en temps de crisi” i, al seu parer, la sisena hora “no ha millorat les competències bàsiques dels alumnes ni ha reduït el fracàs escolar”.

Gràcies al vot de qualitat de l’alcalde es va decidir la votació de la moció sobre la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI), presentada pels grups d’ICV-EUiA-EV i del PSC i que va rebre el suport de JpT-ERC. Els grups de CiU i PxC hi van votar en contra, per la qual cosa es va registrar un empat –ja que no va poder asistir al ple una regidora de l’equip de govern-, que va resoldre el vot de qualitat de l’alcalde.

El grup més prolífic quant a presentació de mocions va ser PxC, que en va presentar cinc. La regidora d’ICV-EUiA-EV, Roser Mas, va anunciar el seu vot contrari a totes les propostes de PxC, basant-se en els principis morals de llibertat, igualtat i fraternitat i en la Declaració Universal dels Drets Humans.

Només una moció, relativa al sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos i adhesió a la xarxa Retorna, va prosperar, amb el vot favorable del PSC i l’abstenció de CiU. La resta no es van aprovar: la moció que demanava instar a la Generalitat a no retallar l’assignació per al Centre d’Assistència Primària i el Consorci Hospitalari de Vic va ser rebutjada pels altres quatre grups municipals. Igualment, es va quedar sense suports la moció referida a l’eventual signatura del govern de l’Estat d’un conveni de reciprocitat amb el Marroc que permetria el vot dels ciutadans d’una i altra nacionalitat a les eleccions municipals dels dos estats. Tampoc no es va prendre en consideració la proposta d’organitzar un cap de setmana dedicat al jovent de Torelló, ja que, segons tots els grups, “la majoria d’activitats ja es fan”, al·legant, a més, que aquestes propostes s’han d’estudiar en el marc del Pla Local de Joventut i no pas en un ple municipal.

I pel que fa a la moció proposant un mercat setmanal al barri de Montserrat, cap grup no hi va donar suport – el PSC es va abstenir- per la seva “falta de rigor” i la manca de dades. El regidor de Comerç, Manel Romans, va al·ludir a l’enquesta que es va fer, la legislatura passada, amb els marxants del mercat del dimecres, en la qual la majoria es van mostrar contraris a un nou mercat setmanal perquè podria perjudicar l’existent, i un 60% va manifestar que no hi acudiria.

En el torn de precs i preguntes, el regidor de JpT-ERC, Jordi Casals, va demanar a l’equip de govern que convoqui els grups municipals per tal d’acordar que l’Ajuntament s’adhereixi a l’Associació de Municipis per la Independència, impulsada per l’Ajuntament de Vic. L’alcalde, Santi Vivet, es va mostrar disposat a parlar-ne. I finalment, també es va fer una referència a la liquidació del pressupost de l’Ajuntament de l’exercici 2010. El regidor del PSC, Pere Galobardes, i el regidor d’Hisenda, Albert Portús, van coincidir a mostrar la seva satisfacció per les dades de la liquidació, exemplificades amb un romanent de tresoreria positiu de més de 2 milions d’euros i un endeutament del 51%, “gràcies a la bona gestió econòmica dels últims anys”.

Nota de premsa d’ERC-JpT

L’abastament de l’aigua, tema centra del Ple de Torelló

En el Ple de setembre de Torelló, es van aprovar un seguit d’actuacions referents a l’aigua, com la connexió a masies, per l’habastiment als horts socials i actuacions d’urgència per garantir l’abastiment d’aigua a Torelló, amb un muntant total de 97.000€.

Jordi Casals, portaveu d’ERC-Junts per Torelló (ERC-JpT) ha aprofitat per demanar a l’equip de govern pel projecte de la potabilitzadora, que havia d’abastir la Vall del Ges, el Voltreganès i el Lluçanès, cofinançat per l’ACA, el Consell Comarcal i els municipis. D’aquest projecte “se’n va parlar molt però al final, res de res. Algú no va espavilar quan tocava”, va afirmar Casals.

Des de l’equip de govern es va respondre que s’han obert converses per recuperar el projecte de la potabilitzadora, però redimensionada, tenint en compte que les dificultats financeres de l’ACA.

Tots els grups, menys PxC, subscriuen unes mocions d’ERC-Jpt en defensa de la llengua i en contra la retallada en educació

Dues mocions proposades per ERC-JpT van ser subscrites per CiU, PSC i ICV-EUiA, en relació al rebuig a la sentència del TSJC contra la immersió lingüística a l’escola catalana i en contra la retallada retroactiva per les aportacions de la Generalitat per alumne a l’escola de música i a les escoles bressol, que passen de 600€ a 460€ i de 1800€ a 1600€ respectivament.

Jordi Casals, d’ERC-JpT, va voler reconèixer la generositat de la resta de grups per assumir la moció del grup republicà amb els matisos pertinents de cada grup.

En quan a la de la immersió del català, Casals va afirmar que “el català és el pilar bàsic de la nació catalana i un atac contra el català és un atac contra Catalunya”, a més, “el model d’immersió lingüística ha suposat incorporar a tots els nens durant tres anys, fent del català el punt de trobada en un país on es parlen desenes de llengües”.

Tots els partits hi van donar suport, a excepció de PxC.

En el cas de la moció contra la retallada en els ensenyaments artístics i de les escoles bressols, que suposa un reajust pressupostari per l’ajuntament, que suposa un esforç econòmic per les famílies i un esforç pel mateix ajuntament, Casals va afirmar que “segurament que és legal, però segur que no és lleial per part de la Generalitat”, per afegir que aquesta moció és de mínims, perquè “ERC-JpT també estem en contra de la retallada pel curs 2011-12, però és bo poder aprovar una moció per unanimitat en contra la injustícia d’una retallada retroactiva, pel curs 2010-11”.

S’aprova una de cinc mocions de PxC, amb el suport del PSC

PxC va presentar cinc mocions al Ple de Torelló, una de les quals va prosperar amb el vota afirmatiu del PSC i l’abstenció de CiU, sobre el tractament de residus. Les altres quatre van ser rebutjades.
La primera d’aquestes era en contra de la retallada en la Sanitat Pública, per part de la Generalitat, però ERC-JpT davant les referència indiscriminades als immigrats durant al Ple i, sobretot, en l’exposició de la moció en la Junta de Portaveus, hi va votar en contra perquè era una moció “amb mala llet”.

La segona proposava la creació d’un segon mercat setmanal, però va ser rebutjada per la manca de solidesa en els arguments per establir-lo i sense tenir en compte tots els condicionants a l’hora d’establir un segon mercat setmanal a Torelló. El PSC, s’hi va abstenir i la resta de grups hi van votar en contra.

La tercera moció demanava que l’Estat no signés l’acord bilateral amb el Marroc, pel qual els ciutadans espanyols podrien votar a les eleccions locals al Marroc i els marroquins a les municipals de l’Estat Espanyol.

El portaveu de PxC va lluir uns arguments excloents en un col·lectiu concret de Torelló, a més d’usar un discurs apocalíptic pel futur “d’Espanya”, fent referència a l’Alcorà. Casals va rebatre que “només els fanàtics o els malintencionats fan una lectura literal dels llibres de religió com l’Alcorà o la Bíblia, i no sé de quins és PxC” i va afegir que aquesta moció segurament no hauria d’haver arribat al Ple perquè era clarament excloent amb un determinat col·lectiu de Torelló, ja que no feia cap esment a cap altre conveni similar que ja afecta a altre col·lectius d’immigrats de Torelló.

La quarta moció rebutjada de PxC va ser la que plantejava concentrar en un cap de setmana múltiples activitats per a joves. Casals va dir que PxC demostrava un desconeixement sorprenent de la realitat de Torelló, on la majoria d’activitats proposades en la moció ja es realitzen a Torelló, “tot un menyspreu a les persones implicades en aquestes activitats”, a més el d’ERC-JpT va dir que la problemàtica dels joves no era només l’oci i el lleure, sinó també “l’accés a l’habitatge, l’ocupació, la salut i l’accés a la cultura”, “aspectes que PxC sembla ignorar”, va reblar Casals.

Per altra banda, es va aprovar una moció a favor de la sisena hora a les escoles, amb l’oposició de CiU, que va adduir “que hi ha causes pressupostàries, així com l’oposició de sindicats a la sisena hora”, cosa que Berta Faro, d’ERC-JpT, va rebatre recordant que la consellera ja va dir que suprimiria la sisena hora hi hagués pressupost o no i que a Torelló hi ha hagut escoles que “vam lluitar molt temps per tenir la sisena hora”. “Suprimir-la és una manca de respecte al Parlament de Catalunya, a la LEC i al Pacte Nacional per l’Educació”, va sentenciar Faro.

Finalment, no va prosperar, amb els vots en contra de CiU i PxC, una moció que criticava la gestió que ha fet la Generalitat del PIRMI que ha suposat que beneficiaris d’una renda mínima per a persones en risc d’exclusió social no hagin rebut el pagament. Des d’ERC-JpT es va demanar a ICV i PSC, que són qui la presentaven que incloguessin el fet que no es criminalitzés al col·lectiu de beneficiaris del PIRMI així com que la Generalitat presenti amb urgència dades reals sobre el frau en el PIRMI i sobre l’impacte de l’actuació del govern.

Bloc de Jordi Casals: Citant la Bíblia al Ple de Torelló

Casals: “Amb l’Associació de Municipis Independentistes, l’ajuntament té una segona oportunitat després del 13D”
A petició del portaveu republicà Jordi Casals, l’alcalde de Torelló convocarà als grups municipals per parlar de l’adhesió de l’Ajuntament de Torelló a l’Associació de Municipis per la Independència, que va iniciar l’ajuntament de Vic i que ha anat rebent diversos suports d’altres municipis.

Casals, va dir que el consistori de Torelló “té una segona oportunitat”, després de la primera fallida amb el rebuig a donar suport a la consulta del 13D a Torelló.

ERC-JpT reclama que es solucioni el semàfor del C/ Manlleu i s’obri l’aparcament del C/ Sant Antoni

Lluís Sabatés va reclamar en el darrer Ple que s’encari l’aprovació del Pla de Mobilitat, per tal de solucionar temes oberts en aquest àmbit com els semàfors del C/ Manlleu o l’aparcament del C/ Sant Antoni, així com el canvi del doble sentit de carrers al barri de Montserrat i a la Joanot Martorell. El regidor Portús (CiU) va dir que així ho faria properament.

Jordi Casals i Prat
Portaveu d’ERC-JpT

Nota de premsa d’ICV

Moció sobre la renda mínima d’inserció

En la votació de la moció sobre el PIRMI, impulsada per ICV, s’ha produït un empat (8 vots a favors del PSC, ERC i ICV i 8 vots en contra de CIU –faltava una regidora al Ple– i PXC) i l’Alcalde, amb el seu vot de qualitat, ha fet que la moció no comptés amb un suport majoritari.

En la seva intervenció, Roser Mas, ha carregat contra el Govern de la Generalitat, acusant-lo d’irresponsable i de tractar la pobresa amb frivolitat i simplicitat, ha defensat la bondat del programa i ha recordat que a Torelló permet donar suport a un centenar de famílies.

Mas ha recordat al Ple l’informe emès fa pocs dies per l’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) i l’advertència de la seva presidenta, la senyora Teresa Crespo, sobre el risc evident d’explosió social si no es prenen mesures correctores amb urgència i ha recordat el prec que la senyora Crespo va fer en l’exposició de l’informe: “encara que hi hagi retallades, hi ha prioritats. I les persones amb risc d’exclusió social han de ser prioritàries).

Les mocions de PXC

Roser Mas, regidora d’ICV, ha fet un únic posicionament davant de les cinc mocions presentades per PXC. Ha apel•lat als principis morals de llibertat, igualtat i fraternitat (especialment a aquest darrer, sense el qual la resta no tenen sentit) i a la Declaració Universal dels Drets Humans com a base de qualsevol actuació que es defineixi com a democràtica.

A partir d’aquesta premissa, Mas ha afirmat que “si es parteix, com fa PXC d’una posició de principis contrària a la fraternitat humana, és a dir, favorable a la discriminació per raons de raça, origen…, aleshores, es contamina tot.” Continuant amb el mateix argument, la regidora ha exposat que “des d’ICV consideren que no es pot ‘defensar’ el sistema sanitari ‘amb’ aquells que neguen o limiten el dret de l’assistència sanitària a una part de les persones de la nostra societat; i encara menys donar suport a una moció com la que reclama que no es deixin votar les persones d’origen marroquí a les municipals; ni tampoc propostes com la d’adhesió a la “Xarxa Retorna (i no creiem que per això ningú no dubti del nostre posicionament clarament ecologista)”. Sobre les mocions del mercat setmanal al Barri de Montserrat o els joves Pescallunes, Mas ha manifestat que tal com estaven formulades no podien ser discutides al Ple (sense dades ni informe preceptiu en el primer cas i sense proposta d’acords en el segon cas).

En defensa de l’escola catalana

Roser Mas, en nom d’ICV, ha defensat el model d’escola catalana, aquella que no segrega els infants i els joves en funció de la llengua materna, i els efectes positius que ha tingut per pal•liar el greu desequilibri que viu el català.

Alhora, ha reconegut la feina de somescolat.cat i ha aprofitat la campanya impulsada per aquesta plataforma amb motiu del Dia Europeu de les Llengües per dir que la paraula que més estima el grup d’ICV és “fraternitat”

També ha recordat la necessitat de continuar treballant des de tots els àmbits per millorar l’ús social de la nostra llengua.

ICV contra les retallades del Govern de la Generalitat a les escoles de música i les llars d’infants

La regidora d’ICV, Roser Mas, ha reclamat que el Govern compleixi els acords establerts pel que fa a les aportacions econòmiques de la Generalitat a l’Ajuntament de Torelló i, per extensió, a tots els ajuntaments, per continuar garantint el bon funcionament de les escoles de música i les llars d’infants.

Durant la seva intervenció, la regidora ha criticat “l’afany del Govern per retallar per tot arreu; sense tenir en compte que l’educació és un dels pilars bàsics per a una societat”.

Per la recuperació de la sisena hora a totes les escoles públiques

ICV ha donat suport a la moció presentada pel PSC per reclamar que es recuperi la sisena hora a tots els centres públics de Torelló.

Mas, regidora del grup, ha recordat els esforços que s’han fet per equiparar l’escola pública a l’escola concertada pel que fa a horaris i també ha retret al Govern que no es pot parlar d’excel•lència, de qualitat, de millora de l’educació, d’evitar el fracàs escolar… i dir als centres públics que “s’espavilin per oferir aquesta sisena hora”. Alhora, també ha destacat les dificultats dels centres d’una línia per trobar solucions a com oferir aquesta sisena hora i ha demanat a l’equip de govern que “estigui molt atent a les necessitats de les escoles públiques de Torelló per continuar garantint que totes siguin inclusives i per evitar que hi hagi alumnes de primera i alumnes de segona”.

Ús de la deixalleria i bonificació de la taxa de deixalles

En el torn de precs i preguntes, Manel Romans, (CIU) ha contestat a Roser Mas que l’equip de Govern no té intenció d’establir una bonificació en la taxa de recollida de deixalles als usuaris de la deixalleria, tot i que, tal com ha explicitat Mas, és una proposta feta no sols per ICV sinó també pel PAES (compromís signat per tots els grups per reduir un 20% les emissions de CO2 abans del 2020.

Ordre del dia del ple

1.- Aprovació de l’acta de la sessió anterior.
1.1.- Acta número 7/2011, de la sessió ordinària del dia 25 de juliol de 2011.
2.- Dictàmens de la comissió informativa d’economia i hisenda, règim interior i seguretat.
2.1.- HISENDA
2.1.1.- Modificació de crèdits, exp. 20/2011, dins del pressupost de l’Ajuntament.
2.1.2.- Donar acompte de l’aprovació de la liquidació del pressupost de l’exercici 2010 de l’Ajuntament de Torelló.
2.1.3.- Donar acompte de l’aprovació de la liquidació del pressupost de l’exercici 2010 del Patronat municipal del teatre Cirvianum.
2.1.4.- Donar acompte de l’aprovació de la liquidació del pressupost de l’exercici 2010 del Patronat de la Ràdio Municipal de Torelló.
2.2.- ALCALDIA
2.2.1.- Ratificació de les resolucions de l’Alcaldia de data 9 d’agost de 2011, aprovant les certificacions núm. 1 i 2 de l’obra ‘Projecte constructiu per a la defensa del marge esquerre del riu Ter a la zona industrial de Matabosch’.
2.2.2.- Revocació de competències delegades a la Junta de Govern Local i delegació a l’alcaldia en matèria de contractació.
2.3.- CONTRACTACIÓ
2.3.1.- Autorització per realitzar obres pels serveis de subministrament d’aigua potable a l’empresa SOREA, arrendatària del servei per a la gestió del servei municipal d’aigua potable.
2.3.2.- Modificació del contracte de serveis de neteja de locals i edificis de diversos serveis municipals formalitzat en data de 14 de març de 2011 amb l’empresa Unión Internacional de Limpieza, S.A.
2.4.- GRUPS MUNICIPALS DE CiU, DEL PSC-PM, DE JpT-ERC I D’ICV-EUiA-E
2.4.1.- Moció sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, referent a la immersió lingüística.
2.4.2.- Moció sobre la retallada en les aportacions econòmiques del Departament d’Ensenyament a les escoles de música i les escoles bressol.
2.5.- GRUP MUNICIPAL DEL PSC-PM
2.5.1.- Moció a favor del manteniment de la sisena hora als centres públics d’educació primària.
2.6.- GRUPS MUNICIPALS DEL PSC-PM I D’ICV-EUiA-E
2.6.1.- Moció sobre la renda mínima d’inserció.
2.7.- GRUP MUNICIPAL DE PxC
2.7.1.- Moció de resolució per instar la Generalitat a no retallar l’assignació pressupostària per al centre d’assistència primària (CAP) i per al Consorci Hospitalari de Vic.
2.7.2.- Realització d’un mercat setmanal al Barri de Montserrat.
2.7.3.- Moció per instar el govern de l’Estat que no signi el conveni bilateral amb el Marroc que atorgaria el vot a les eleccions locals als immigrants marroquins.
2.7.4.- Moció en relació al suport al sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) i l’adhesió a la xarxa ‘Retornar per al futur’.
2.7.5.- Moció sobre els joves Pescallunes.
3.- Control de l’acció de govern.
3.1.- Donar compte dels decrets de l’alcaldia.
3.2.- Donar compte de les actes de la Junta de Govern Local.
3.3.- Donar compte expressa de decrets de l’alcaldia.
4.- Mocions i propostes d’urgència.
5.- Precs i preguntes.
6.- Informacions.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.