EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Nova acció reivindicativa als terrenys del Graell de Vic

Una setantena de persones van ocupar els terrenys, ara abandonats, per reivindicar que se’ls torni a donar un ús social i agrícola. Hi van fer una passejada i una calçotada reivindicativa.

El 9 Nou
10/03/2014

Comunicat de la Plataforma Recuperem El Graell

Calçotada reivindicativa al Graell

Avui diumenge al matí ens hem trobat una setantena de persones per participar de la jornada de portes obertes al Graell, a Vic. El actes han consistit en un itinerari per l’entorn de la zona afectada on gent lligada al lloc ens han presentat el patrimoni del Graell avui dia molt malmès. Com per exemple el camp d’aviació de la guerra civil, l’ermita i el molí de Sant Llorenç, la sèquia o les restes d’un nucli d’habitatges medievals recentment descoberts. Al final de la passejada s’han dibuixat dos plànols, un del Graell actual amb els carrers a mig fer i un altre del Graell precedent. Seguidament s’ha fet una posta en comú de com es pot anar recuperant aquests espais i s’ha donat pas a la calçotada.

La Plataforma Recuperem el Graell ha recordat que el model de creixement en que es recolzava el projecte de l’ARE (Àrea Residencial Estratègica) del Graell ha canviat profundament; per tant actualment és inviable. Les entitats i els moviments socials del territori ja vàrem avisar en el seu inici que aquest projecte era insostenible, però malgrat la seva oposició es va posar en marxa i s’executaren les primeres obres destruint gran part del patrimoni històric, rural i natural de la zona, com avui hem pogut comprovar. La majoria d’AREs que s’havien iniciat a Catalunya aquests últims anys s’han retirat o han iniciat aquest procés; per exemple: Igualada, Balaguer, Valls, Manresa, Girona…

Amb la intenció de plantejar un ús públic al lloc, tant sigui parcialment com temporalment, la Plataforma Recuperem el Graell, via associacions de veins de Vic, hem demanat informació a l’Ajuntament de l’historial del conflicte. Aquest és complex i consta de molts replantejaments. L’Ajuntament no ens ha fet fàcil l’accés i no explica els detalls jurídics i econòmics de l’operació. Tenim la sensació que tant l’Ajuntament, com l’INCASOL i els propietaris es treuen les puces de sobre i prefereixen que no surti res a la llum pública.

Tot i la complexitat del tema podem dir que les obres fetes han estat pagades, i que tant l’Ajuntament com l’INCASOL i els propietaris hi han perdut la camisa. Part del terreny actualment és propietat de l’Ajuntament i fa poc han baixat excepcionalment les contribucions dels 22 propietaris de les finques afectades perquè els sigui més lleu de suportar. Sembla ser que la situació actual d’inoperància es pot allargar vuit anys mes.

Per tant des de la Plataforma demanen que s’iniciï la retirada de l’ARE i de forma immediata la part que afecta a la Bòbila (on no s’ha fet cap tipus d’actuació). Que l’Ajuntament faci un exercici de transparència i expliqui a la ciutadania les diferents fases per on ha passat aquest procés i el moment on es troba ara. Que es dignifiqui i recuperi el patrimoni de la zona del Graell i que es permeti a la ciutadania utilitzar els espais públics del Graell segons les seves demandes.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 62 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't