EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Núria Muñoz: “Per prevenir la violència on més s’ha de treballar és a l’arrel”

El passat 19 de desembre es va fer el lliurament de premis de la II edició del concus d’espots per la no-violència de gènere organitzat per VicDones-SIAD Osona per a joves de 18 a 25 anys. Núria Muñoz, tècnica d’Igualtat del servei, és una de les organitzadores d’aquest concurs.


El 9 Nou
10/02/2014

Com va sorgir la iniciativa de fer un concurs destinat als joves?

Amb les activitats que fem actualment, moltes vegades ens costa arribar a aquest públic. VicDones-SIAD Osona és un servei d’informació i assessorament de dones de l’Ajuntament de Vic i del Consell Comarcal. Formàvem part de l’Associació Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació. Aquesta associació tenia el projecte (Re)imagina’t que tracta en fer un espot no-sexista entre els alumnes de 3r i 4t d’ESO. Nosaltres, a l’hora de buscar altres activitats per apropar-nos més al joves, vam decidir seguir l’exemple del projecte (Re)imagina’t buscant un al•licient econòmic per incentivar la participació.

El concurs estava enfocat als joves de Vic o als de tota la comarca?

Encara que un concurs mai queda tancat a un únic territori, la primera edició estava enfocada més per Vic ja que en el camp audiovisual tenim contacte amb el Cineclub i amb la UVic. En aquesta segona edició vam decidir fer-ho més comarcal. La idea de fer aquest tipus d’espots és perquè els joves pensin sobre la violència masclista i, alhora, puguin documentar-se per crear el material audiovisual. Els curts guanyadors els utilitzem en els tallers i en les xarxes socials com un missatge d’atenció.

Va ser difícil triar el guanyador d’aquesta edició?

Al concurs hi ha dues modalitats de premis: Al millor contingut no sexista i el premi a la creativitat audiovisual. En aquest cas, es va deixar un premi desert, el del contingut no sexista. I es va resoldre que el premi a la creativitat audiovisual fos per Ferran Domènech Tona, de Manlleu.

El fet de deixar un premi desert va ser perquè trobàvem que enguany la qualitat de les gravacions no era l’esperada i, principalment, perquè el missatge amb la imatge de l’espot no s’acabava d’entendre i podia donar un missatge no gaire entenedor, ja que el que es buscava era poder donar un missatge o donar a conèixer indicadors de violència. Per això, és important documentar-se sobre el fenomen de la violència, buscar bibliografia, conèixer serveis d’atenció i, si hi havia dubtes, també es podia contactar amb nosaltres com a servei per a orientar.

En canvi, en l’edició anterior sí que es van lliurar els dos premis.

Tots els que es van presentar tenien molt bona qualitat, excepte un únic treball que tenia algun tipus de problema de so, però amb la resta va ser difícil. Estàvem entre quatre espots, però pensant quin donaria un missatge més impactant vam decidir els dos guanyadors: el projecte ArMat que va destacar per la creativitat i, d’altra banda, el premi pel millor contingut no-sexista al projecte Canviant el destí. Tots dos eren estudiants d’últim curs de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Vic. Van ser els més valorats per promocionar i donar eines per tal d’evitar l’abús i la violència.

Es preveu una propera edició del concurs degut a no entregar un premi?

D’entrada, sí que es preveu una propera edició, que seria la tercera. En aquest cas, segurament hi haurà algun canvi en l’estructura del concurs, que va sorgir del debat amb el jurat i propostes noves que es van parlar, però sobre això cal anar-ne parlant al llarg d’aquests mesos.

Qui formava el jurat?

En el jurat de l’any passat hi van participar diferents perfils: dues professores de la UVic, una psicòloga i dues professionals de Vic SIAD-Osona. Tots, d’una manera o d’una altra, relacionats amb el gènere o en el món audiovisual.

En aquesta edició hem fet una millora i el jurat va estar format per la tècnica del SIAD de Manlleu, Belén Herrero, la tècnica responsable del VicDones-SIAD Osona, Glòria Cunill, la responsable d’igualtat de la UVic i professora de la Universitat, Montse Casas, el president de Cine Club Vic, Quim Crusselles, i jo mateixa.

Entenem que entre 20 i 30 segons és difícil però es poden utilitzar alguns dels items que ens donin un toc d’alerta o que transmetin que no és un tema privat sinó públic. El debat que fem entre el jurat és molt enriquidor perquè d’entrada també et permet fer com una mena de pedagogia amb segons quins perfils convidem.

L’entrega de premis es va fer a l’espai ETC de Vic. Per què?

L’associació Drac Màgic organitza la Mostra Internacional de Films de Dona. Aquesta any es celebra la XXI edició i, per descentralitzar-ho de Barcelona, ens van facilitar dues pel•lícules per pasar-les a l’ETC. Estaven dintre del cicle També a Casa amb l’objectiu de donar a conèixer les directores de cinema. El 12 i el 19 de desembre es van projectar aquets films i, alhora, vam aprofitar per donar el premi al guanyador ja que tot tracta del mateix tema.

Quines coses heu decidit canviar de l’edició anterior a aquesta?

Nosaltres estem canviant a millor les coses. La idea era que aquests curts es difonguessin a través de les xarxes socials que tenim i a la Universitat, però no va reeixir com estava previst. Una de les idees que va sortir, doncs, és fer la presentació i parlar amb els mitjans de comunicació comarcals però, a dia d’avui, encara està pendent. De totes maneres, per a les properes edicions ho intentarem fer ja que val la pena difondre els projectes. Nosaltres, de moment, els utilitzem i ens ha sigut molt útil pel Taller de Prevenció a les escoles.

Heu organitzat altres concursos destinats a un públic més ampli?

Al mes de maig fem el concurs de cartells. Surten les bases al març i es tria la imatge d’encapçalament per a les activitats del 25 de novembre (Dia Internacional Contra la Violència de Gènere). L’al•licient d’aquest concurs és que en el llibret en el qual es recullen totes les activitats que es fan al municipi s’hi veu el cartell guanyador. Aquest any va guanyar una companya de la Universitat, una alumna d’Educació Social. A l’hora de triar el jurat intentem que les persones convidades siguin relacionades amb les dones però de diferents perfils.

Arrel d’aquest concurs de cartells ens van oferir a l’Escola d’Art la proposta d’un taller de la importància d’igualtat.

Per tant, també és una manera de donar-vos a conèixer?

Nosaltres fem difusió, però quan parlem de VicDones-SIAD Osona també veiem molt la vessant d’atenció directa que engloba molt més. Tractem la sensibilització, la prevenció per a la no-violència. Quan presentem el servei si que expliquem les dues línies de treball que tenim. Per nosaltres l’atenció directa és la prioritària, però també hem de prevenir la violència, és a dir, a l’arrel és on més s’ha de treballar. La idea és canviar una sèrie d’actituds. Per tant, som un servei de l’Ajuntament de Vic i del Consell Comarcal d’informació i assessorament de dones que tractem tant l’atenció directa com el pla d’igualtat i de sensibilització.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 857 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't