EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Nuria Vilà: “A la Generalitat li va bé mantenir els convenis amb les escoles de l’Opus Dei per no haver de tenir més places a l’escola pública”

Nuria Vilà, estudiant de 4t de Periodisme de la UVic col·labora en l’última edició de l’Anuari Mèdia.cat del grup de Periodistes Ramon Barnils. En el seu reportatge treu a la llum les subvencions de la Generalitat a escoles de L’Opus Dei, 25 milions d’euros anuals a col·legis que segreguen per sexes.

El 9 Nou
23/05/2014

Com va sorgir la iniciativa de col·laborar amb l’Anuari Mèdia.Cat?

Una part del finançament de l’Anuari es fa a gràcies a les persones que col·laboren lliurament i el conveni que tenen amb 6 universitats catalanes. La universitat de Vic és una d’aquestes que col·laboren. Jo em vaig oferir voluntària per participar en la recerca d’un silenci mediàtic i es va fer el conveni de la Universitat de Vic amb el Grup Ramon Barnils.

Et va influenciar algun professor de la Universitat?
El professor Jordi Serrat és qui porta el tema i qui va gestionar els processos amb el Grup Barnils. Ell mateix també em va assessorar en tot moment, encara que també tenia un coordinador de l’Anuari del meu reportatge. Però des de la universitat em van ajudar a solucionar els problemes que em van anar sorgint quan feia la investigació.

Amb quins problemes et vas topar al fer la recerca?

Principalment que el Departament d’Ensenyament no van facilitar-me les xifres que es destinaven a aquestes escoles amb l’excusa que no les tenien i que no es podien saber. Aixi doncs, vaig haver de fer la investigació pel meu compte amb fons de l’oposició i sindicats per poder tirar endavant. A més, la Consellera d’Ensenyament no va acceptar parlar amb mi sobre aquestes dades, però el seu assessor sí que em va atendre encara que no em va revelar les xifres.

Per tant, vas poder comprovar l’eficiència de la Llei de Transparència de dades d’aquest país.

Avui en dia, que està sortint tot el tema de la Llei de Transparència de l’Estat i que la Generalitat se suposa que també ha aplicat, segueixen sense ser transparents. Pel que fa al tema del meu reportatge, per exemple, ha sigut una cosa que sempre s’ha sapigut sobre aquests convenis però mai s’han aclarit les dades perquè cada cas és diferent. La feina d’aquest reportatge ha sigut que fer públic el que els polítics i institucions no fan sortir a la llum.

Com vas aconseguir saber aquesta aproximació?

A través de fonts de l’oposició del govern, del DOGC, que diu les unitats concertades que té cada escola, per sindicats que havien investigat una mica. Però bàsicament una feina matemàtica a través de la unitats concertades, els pressupostos de la Generalitat i el salaris del personal, encara que no es poden saber de manera exacte pels complements de coordinació i direcció. La feina de corroborar totes aquestes dades, contrastar-les i fer el càlcul matemàtic va ser meva. No ha sigut que una font m’ho hagi dit i ho hagi publicat, sinó que està basat en una investigació.

Com va sorgir investigar sobre aquestes subvencions?

A L’Anuari cada any plantegen molt temes i justament aquest reportatge està al dia perquè la Generalitat ha de renovar al setembre aquests convenis per sis anys més per les escoles d’educació primària i secundaria i, per quatre anys més per educació infantil. Han de decidir si renovar-ho o no, ja que l’últim cop que es va fer va ser amb el govern del Tripartit i per això és quan torna a sortir el tema.

A què creus que es deu aquesta inversió de la Generalitat en les escoles de l’Opus Dei?

Jo em baso en el que diuen les persones entrevistades per la investigació. El president de la Fundació Ferrer i Guàrdia afirma que les complicitats entre l’Opus i el Govern s’accentuen en les èpoques que aquestes organitzacions tenen més militants, que són els partits del PP i CiU. Ja que una banda de CiU és Unió Democràtica de Catalunya i per tant no s’han amagat mai de la seva vessant religiosa i d’aquesta complicitat que tenen. A més, a la Generalitat també li interessa mantenir aquests convenis perquè sinó es necessitarien més places a l’escola pública i no estan disposats a pagar-les. Així, per una banda i per l’altra ja els interessa. S’ha de mencionar que en diferents ocasions van estar a punt de trencar aquests convenis, com durant el Tripartit, però finalment van creure que no era oportú.

T’ha sorprès la informació que has anat descobrint a mesura que vas avançar la investigació?

Si, perquè jo partia d’una base molt petita que eren els convenis que hi ha entre aquestes escoles i la Generalitat per trobar la xifra exacta. He pogut veure tot el rerefons dels motius que han portat a fer-se aquest tipus de convenis i per tota la complicitat que hi ha entre ells i el seu model d’ escola i de defensar interessos.

El que més m’ha fet pensar és la quantitat de retallades que hi ha les escoles públiques i que a les escoles concertades no han disminuït sinó que s’han augmentat. Jo creia que si hi ha retallades al sector públic també hi serien al sector privat o concertat. Aquest és el tema principal.

T’has proposat continuar amb una altra recerca per la pròxima edició de l’Anuari?

No depèn directament de mi, però ha sigut una bona experiència, així que tampoc ho descartaria. És una bona oportunitat pels estudiants ja que adquireixes coneixements ja sigui per l’Anuari o per un altre mitjà, però, descartar-ho segur que no.

Com t’ha influït en la teva carrera professional parlar sobre aquest silenci mediàtic?

Tot el periodisme diuen que hauria de ser d’investigació, però, quan has de posar un adjectiu darrera ja no és el mateix. El periodisme hauria de ser investigació, però en molts casos no ho és. El tema de la recerca no l’havia tractat massa, ja que només havia fet una assignatura on vaig fer un reportatge, així que m’ha fet obrir una branca professional que no coneixia gaire i aprendre. També he pogut aprendre gràcies als coordinadors de l’Anuari i a totes les persones a qui he entrevistat i sobretot a la gent que es mou en aquest món.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 858 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't