EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Olga Coll: “La intenció de la Coral Canigó ha estat sempre difondre la cultura i la música catalana”

La Coral Canigó va néixer a Vic el 1963 a partir d’una iniciativa d’amics aficionats a la música i al cant coral. Aquest cap de setmana la Coral del Canigó commemorarà el seu cinquantè aniversari. Parlem amb la cantaire, membre de la Comissió dels 50 anys i vocal de comunicació de la coral, Olga Coll.

El 9 Nou
21/12/2012

Com ha estat la seva trajectòria de l’entitat?

La trajectòria de la Coral ha estat de continuïtat. Des dels seus inicis amb l’Enriqueta Anglada com a fundadora i directora que va posar els fonaments d’aquesta coral fins a dia d’avui de la mà del nostre director Xavier Solà, sempre s’ha vetllat per a fer música d’autors poc coneguts, música catalana i sobretot de gent de casa nostra. La Coral Canigó al llarg d’aquests 50 anys ha estrenat moltes obres de compositors d’aquí i cantat per primera vegada a Catalunya obres d’autors estrangers, però al mateix temps evolucionat amb la societat.

Aquest dissabte farà 50 anys que la Coral va actuar per primer cop en un concert de Nadal celebrat a Vic. En qui ha canviat la Coral del Canigó després de 50 anys de trajectòria?

La Coral ha evolucionat amb el temps, amb la gent, amb la societat, però sempre amb una mateixa intenció de difondre la nostra cultura, la nostra música i gaudint del que estem fent i sempre atents al món coral i cultural.

Quin és l’objectiu proper després de celebrar els 50é aniversari?

De moment estem fixats amb aquest any que de per si ja és molt dens i a partir del 2014, ja en parlarem és una cosa que no ens preocupa.

Quins actes teniu previstos per celebrar aquest 50è aniversari?

L’hem començat amb un encàrrec de l’Auditori de Barcelona de cantar L’oratori del Pessebre de Pau Casals, una gran producció amb l’Orfeó Català i el Cor jove de l’Orfeó Català conjuntament amb l’OBC i sota la batuta d’Artur Post, una gran experiència. Per setmana Santa dins el cicle de concerts de Música Religiosa de Vic estrenarem un Stabat Mater que Jordi Domènech va escriure per a la Coral Canigó. Durant la Setmana Cantant que la Coral Canigó organitza conjuntament amb la Fundació l’Atlàntida estrenarem dues obres escrites expressament per el cinquantenari una de Josep Baucells i l’altre de Jordi Domènech. I de cara a finals d’any tenim una gran producció que encara està per determinar que ens la dirigirà el prestigiós director Edwin Ortner, la presentació d’un llibre i exposició recull dels nostres 50 anys i per acabar tal i com es va començar amb un concert de Nadal amb el Cor Cabirol. Durant tot l’any també organitzarem algunes trobades lúdiques amb cantaires i ex-cantaires.

Quins criteris segueixen a l’hora de dissenyar un acte?

Els criteris són molt senzills, la comissió plasmem en tots els actes el resum del que hem estat fent aquests 50 anys, el que ens bé de gust, cantar un repertori atraient i sense oblidar la gent que ha estat sempre al costat d’aquesta coral. Nosaltres cantem per què ens agrada, no som gent professional tots tenim altres feines fora de la música, el que si tenim són coneixements musicals i una gran afició, això ho plasmen al moment de buscar el repertori sempre amb la supervisió i assessorats per el nostre director.

La Coral del Canigó disposa d’un repertori de més de 700 obres de tots els estils: música clàssica, popular i tradicional, madrigals, polifònica religiosa, renaixentista, contemporània, etc. Com es treballen els diferents estils?

Aquí hi ha l’habilitat del director que és ell qui en cada repertori o concert ho treballa segons les necessitats. També és cert que com a coral hi estils musicals que ens hi trobem més a gust que d’altres.

En termes general, amb quin tipus de càntics us sentiu més identificats?

Bé per descomptat amb la música de la nostra terra, però sense desmerèixer els grans autors dels quals hem fet partitures d’una gran bellesa

Què teniu preparat d’especial per aquest Nadal?

Com ja t’he comentat hem estat preparant el Pessebre de Pau Casals que l’hem estat interpretant aquest cap de setmana passat a l’Auditori de Barcelona i a partir d’ara ens queda algun concert de Nadales com aquest dissabte al Casino d’Olot

Actualment la Coral està formada per 33 cantaires. De quina manera repercuteix la crisi a la Coral del Canigó?

Quan entres a un assaig desapareix tot el teu entorn, fas música. Nosaltres no cantem per a tenir uns ingressos cantem per un gaudi personal. Com ja he comentat nosaltres no som professionals.

Vostè és cantaire de la Coral Canigó de la Comissió dels 50 anys. Quin balanç fa d’aquest mig segle de vida?

Com podeu pensar el balanç és molt positiu, ja fa 18 anys que estic cantant amb aquesta coral i algun cantaire hi és des de l’inici, vol dir que fa 50 anys que hi canta. Si una activitat que no implica més que trobar-nos un cop per setmana per assajar, a part dels concerts i assaigs extres pot tenir una continuïtat de 50 anys sense interrupció i mantenint la seva qualitat i energia, crec que només aquests punts ja contesta la pregunta

Què pot aportar una Coral com La Canigó a la música en general?

A la música en general no ho sé, ara a la nostra, a la més propera, dóna vida, preserva tota la nostra riquesa cultural i musical que no és poca.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't