EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema “Generem consciència social!”

Les visites de persones adultes amb problemes de salut mental a consulta externa al CHV han passat de 23.428 el 2009 a 24.415 el 2010, mentre que les visites d’infants i joves a aquest recurs han passat de 7.633 a 9.063 el 2010.

El 9 Nou
11/10/2011

Nota de premsa de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògica d’Osona

Osona celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema “Generem consciència social!”

Els actes commemoratius, que van començar amb “Hamlet, en una nit d’estiu”, s’allargaran tot el mes d’octubre

Augmentar la consciència social i canviar algunes actituds respecte les malalties mentals és clau per aconseguir millores assistencials i millor qualitat de vida de les persones afectades. El Dia Mundial de la Salut Mental, que es celebra el 10 d’octubre, aspira a fer créixer la consciència del públic en aquest àmbit. També promou un debat més franc entorn els trastorns mentals i les inversions en prevenció i tractament.

Des de la comarca d’Osona una comissió formada per Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona (AFMMO), Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i Universitat de Vic (UVic), promou un programa d’actes per acostar aquesta problemàtica a la població, considerant que ningú no està immune als problemes de la ment i que, per tant, és molt important que hi hagi una bona informació al respecte. Al lema d’enguany és “Generem consciència social”. A banda de la comissió, hi ha més entitats que s’impliquen en la organització, difusió i acollida d’aquests actes, els quals han acabat formant part de la seva programació estable.

La programació es va encetar el passat 30 de setembre amb l’estrena a l’Atlàntida de Vic de “Hamlet, en una nit d’estiu”, una obra de teatre d’Oriol Broggi que va tenir com a principals protagonistes persones usuàries dels serveis de salut mental de la FCMPPO. El passat 6 d’octubre, els actes van continuar amb la conferència “Passejada pel món quotidià, literari i teatral dels misteris de la ment”, a càrrec de Dolors Collell, presidenta de l’Associació Cultural teatre Centre de Manlleu. Collell va parlar de les malalties socials cada cop més freqüents a les escoles per motius diversos com “les dificultats educatives en l’àmbit familiar” o la “banalització de la violència”; també va abordar “La bogeria” de Narcís Oller, un clàssic de la literatura catalana que aporta una visió molt humanista del tema i per acabar va interpretar el monòleg de Santiago Rusiñol, “L’escudellòmetro”.

Propers actes

La conferència “Problemes actuals de la salut mental”, a càrrec de la psiquiatra i psicoanalista Clara Bardon, es realitzarà el pròxim divendres 14 d’octubre a la Sala d’Actes Mercè Torrents de la Universitat de Vic.
La setmana següent hi ha previstos quatre actes més: el passi del film “Maria y yo”, sobre l’autisme, a l’espai de teatre i cinema ETC de Cine Club Vic (dimarts 18 d’octubre, a les 22h); la Taula Rodona “Estudis de salut mental a Osona”, que es realitzarà a l’Aula Magna de la UVic (19 d’octubre a les 11.30h); la conferència de Fòrum de Debats “L’ansietat i les seves repercussions”, a càrrec del Dr. Antoni Bulbena, catedràtic de psiquiatria de la UAB (21 d’octubre, a les 22h), que es portarà a terme a l’Auditori Unnim de Vic i, per últim, la construcció d’un trencaclosques per la salut mental a la Plaça Major de Vic (22 d’octubre a partir de les 16.30h).

El darrer acte es celebrarà el dimarts 25 d’octubre al teatre Eliseu de Roda de Ter, a les 19.30h: Trobada de Clubs de lectura de les biblioteques d’Osona, que parlaran del llibre “Biografia de la fam”, d’Amélie Nothomb.

A més, durant tot el mes d’octubre, la rondallaire Marta Esmarats explicarà un conte relacionat amb la salut mental a diferents biblioteques d’Osona en el marc del cicle “L’hora del conte”.

La salut mental a Osona

A Osona, els recursos socials i de salut s’integren en un únic projecte denominat Osona Salut Mental, amb dues entitats proveïdores que gestionen el 100% dels recursos: CHV i FCMPPO. Aquest projecte respon Al Pla Estratègic de Salut Mental i Addiccions elaborat el 2003 per atendre amb més rigor i continuïtat les persones amb problemes de salut mental i addiccions.

Des del CHV, les dades del 2010 reflecteixen un augment de l’activitat respecte l’any anterior tant de les visites realitzades a consulta externa, com a hospital de dia i de les hospitalitzacions psiquiàtriques. En aquest sentit, les visites de persones adultes a consulta externa han passat de 23.428 el 2009 a 24.415 el 2010, mentre que les visites d’infants i joves a aquest recurs han passat de 7.633 a 9.063 el 2010. L’Hospital de dia va tenir 2.988 visites d’adults el 2010 (746 més que l’any anterior) i 1.871 d’infants (725 més que l’any anterior). Finalment, el 2010 hi ha hagut 5.399 estades d’hospitalització mentre que l’any anterior la xifra va ser de 5.133.

Per la seva banda, la FCMPPO ha atès en el conjunt dels seus serveis implantats a la comunitat 478 persones, mentre que el 2009 en va atendre 457. A l’Àrea de Rehabilitació Comunitària – engloba el Servei de Rehabilitació Comunitària, el Centre de dia CADO i el Club Social El Pedrís- s’han atès 260 persones al llarg de 2010 (247 durant el 2009). Al conjunt de l’Àrea d’Habitatge –Llar Residència de Manlleu, pisos protegits i Programa de Suport a la pròpia Llar- s’han atès durant el 2010 a 73 persones (10 més que l’any anterior). Finalment, l’Àrea d’Inserció Laboral ha atès a 152 persones (132 l’any 2009).

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 86 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't