EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona recorda els 75 anys del final de la Guerra Civil coincidint amb l’aniversari dels bombardejos a la comarca

Torelló, Santa Eulàlia, Vic i Manlleu commemoren de manera diferent els 75 anys de l’ocupació franquista d’Osona. La CUP va acabar organitzant en solitari un acte a Vic vist que no ho feia l’Ajuntament.

El 9 Nou
03/02/2014

A Santa Eulàlia de Riuprimer, dissabte a la tarda, al casal d’avis, es van llegir textos del llibre “Santa Eulàlia de Riuprimer, la terra i la gent al llarg de la seva història” i es va fer un debat entre els usuaris del casal.

Ahir a Torelló, es va fer sonar una sirena des del campanar de l’església i els nens del Consistori Infantil van llegir un text històric sobre els bombardejos. Després es va fer una ofrena floral al punt del carrer Orís on va morir Maria Llorà, l’única víctima torellonenca a causa de les bombes.

També ahir, però a la tarda, i a Vic la CUP va organitzar un acte davant del Temple Romà, on hi ha un placa en record de les víctimes. Antoni Iborra va llegir un manifest sobre la vigència del feixisme a Vic i va assegurar que hi ha silenci intencionat sobre la Guerra Civil.

D’altra banda, les entitats Tilbo i Associació Pro Ateneu van fer un acte conjunt a Torelló i Manlleu on van dibuixar siluetes humanes a terra amb codis QR que remetien als seus webs on es pot trobar informació sobre el final de la guerra a la comarca.

Comunicat de Tilbo i l’Associació Pro-Ateneu de Manlleu

TILBO i l’Associació Pro-Ateneu de Manlleu
commemoren el 75è aniversari dels bombardejos

Tal com ja varen fer l’any 2004, aquest cap de setmana, l’entitat torellonenca Tilbo. Associació per a la Memòria Històrica i l’Associació Pro-Ateneu de Manlleu han organitzat conjuntament una activitat a per commemorar l’aniversari dels bombardejos que van patir Torelló i Manlleu al final de la Guerra Civil.

A Torelló, s’ha dibuixat amb guix quatre siluetes a les quatre cantonades del punt on hi ha la placa que recorda Maria Llorà Masó, víctima dels bombardejos que va patir el poble entre els dies 2 i 3 de febrer. Aquesta silueta va acompanyada d’un codi QR, que en llegir-lo, t’adreça a la placa commemorativa que es va instal·lar l’any 2004 al revolt de Les Serrasses i que explica els fets. A Manlleu, s’ha fet la mateixa acció per recordar els bombardejos produïts el 20 de gener de 1939. Com que l’únic lloc on els bombardejos van produir una mort totalment documentada (alguns testimonis orals parlen de més cinc morts) que és la zona dels horts del Molí no es de fàcil accés s’han pintat la silueta en 5 punts diferents del municipi. En aquests també hi havia un QR on donava informació dels fets, l’existència d’una placa de record a les víctimes al municipi i reflexions a l’entorn de la memòria històrica

Les dues entitats han promogut aquesta acció perquè consideren que no es poden oblidar aquests fets ni les seves víctimes. Tilbo i l’Associació Pro-Ateneu consideren que la memòria és un acte de justícia històrica i una exigència moral que cal fer, sense rancor, però que és imprescindible recuperar, conservar i difondre aquesta part de la memòria històrica.

Manifest que ha llegit la CUP a l’acte de Vic

D’OBLITS I DE RECANCES

Hi ha silencis molt eloqüents. Hi ha silencis que parlen sols.
Potser és per això que avui calia trencar el silenci, i parlar: per no deixar que el nostre silenci traís el compromís amb la nostra lluita. Perquè la traïció de la memòria no ens fes còmplices de la repressió i de la barbàrie.

Hi ha dies que cal parlar. Cal recordar que els que van sotmetre la ciutat de Vic i el poble català a la repressió més ferotge tenen successors que els reivindiquen i defensen: que volen repetir la jugada si els en donem l’ocasió. Cal dir-ho ben clar: el feixisme que alça avui la veu, amb les amenaces i els insults als plens de l’Ajuntament de Vic, és hereu i successor conscient d’aquesta gran barbàrie; de l’agressió salvatge a la democràcia.

Hi ha anys que cal parlar: en aquest any de dolorosa memòria fa 300 anys que van arribar les tropes borbòniques a sang i foc. Però també en fa 75 que van arribar les tropes franquistes, recolzades pel feixisme internacional en forma d’avions de guerra, i ajudades també pel nazisme més inhumà. Eren ajudats pels artífexs de la ideologia més inhumana que la història és capaç de recordar.
És per això que avui alcem la veu. Per honrar la memòria de tanta gent anònima que va pagar amb la vida, que va patir l’agressivitat irracional de la caverna feixista i espanyolista.

Avui els hereus d’aquesta mateixa caverna ens neguen sense vergonya els nostres drets democràtics, i nosaltres NO CALLAREM.
Perquè la memòria és una virtut.

Perquè el silenci intencionat és una deserció de la defensa dels valors democràtics.

Perquè el feixisme és el pitjor càncer que la història és capaç de recordar, Per això diem: feixisme mai més: ni aquí, ni enlloc.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 893 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't