EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona tindrà enllestida la nova delimitació municipal d’aquí a dos anys

Es tracta d’un procés tècnic impulsat des de la Generalitat per substituir els límits poc precisos fixats per l’exèrcit i l’Institut Geogràfic de l’Estat fa més de 100 anys.

El 9 Nou
20/11/2010

“El director general d’Administració Local del Departament de Governació i Administracions Públiques, Carles Bassaganya, ha afirmat aquest divendres a la seu del Consell Comarcal d’Osona que la comarca iniciarà el procés de delimitació municipal en les pròximes setmanes i finalitzarà en els propers dos anys. L’objectiu d’aquest projecte global, que ja han començat comarques com el Ripollès o la Garrotxa, és ‘tenir clars i reconeguts’ els límits municipals per poder oferir una millor prestació dels serveis municipals. El Govern, segons Bassaganya, vol tenir clares les 2800 línies que han de conformar els límits interns del País.
Una representació d’alcaldes i tècnics municipals osonencs han assistit a l’acte on s’han explicat els detalls d’aquest projecte territorial. Bassaganya ha destacat que en ple segle XXI ‘no pot ser que no tinguem clars els límits del territori’. ‘Serà una feina de xinesos’, ha afegit, i ha explicat que allò que es fa des de l’administració és impulsar l’elaboració del Mapa Municipal de Catalunya (Mapacat) amb l’objectiu d’establir les línies que delimiten els municipis del país.

Aquest procés culminarà en l’elaboració d’un mapa en format digital i a escala 1:5000 que substituirà els límits poc precisos que va fer l’exèrcit i l’Institut Geogràfic de l’Estat entre finals del segle XIX i principis del XX. Unes limitacions del segle passat que, a més, podien ser ‘acceptades o no’ pels ajuntaments, ha explicat Bassaganya.

Segons el director general d’Administració Local, els problemes sorgeixen quan cal planificar carreteres o fer passar una línia telefònica per un lloc o un altre. Des del Govern, s’ha encarregat a l’Institut Cartogràfic de Catalunya un treball de camp, ‘amb tecnologia del segle XXI’, per oferir una interpretació actual i poder col·locar els resultats en una cartografia ‘adequada’.

La informació que ha recollit l’Institut Cartogràfic de Catalunya arribarà en les properes setmanes als ajuntaments osonencs que, a través de la creació de Comissions Municipals de Delimitació, hauran d’analitzar-ne els detalls i donar-hi conformitat o no.

Bassaganya ha afirmat que en un percentatge ‘molt elevat’ hi ha conformitat i allò que farà Governació serà donar fe d’aquell acord i publicar-lo al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. A través d’aquests acords s’aniran fixant les línies i fites de delimitació a través de coordenades UMTS amb precisió submètrica -amb una precisió de menys d’un metre.

En casos de desacord entre municipis

La Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya, presidida pel conseller Ausàs, fa d’àrbitre en casos de desacord entre municipis. En aquesta comissió es dóna la raó a una o altra part després de discutir i analitzar els arguments presentats pels ajuntaments en litigi. Tot i que la resolució que en surt d’aquesta comissió es publica al DOGC, l’ajuntament disconforme encara tindria opció de recórrer per la via judicial.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't