EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Sèquia Molinar de Ripoll tornarà a portar aigua a partir de l’any que ve

La sèquia té més de 1.000 anys d’història


15/10/2017
Ripoll

El canal de la Sèquia Molinar que servia per portar aigua del riu Freser per alimentar els molins fariners tornarà a portar aigua cinc anys després d’haver-la perdut. El regidor cap d’àrea de Serveis al Territori de l’Ajuntament de Ripoll, Joaquim Colomer, va anunciar en el darrer ple municipal que l’any vinent es realitzarà una actuació per tal de recuperar una infraestructura que es considera com a potencial patrimoni turístic. De fet, la sèquia té més de mil anys d’història, ja que es va construir a cavall dels segles X i XI sota l’auspici de l’abat Arnulf.

El projecte de recuperació de la sèquia ja el va encarregar l’exregidor Xavier Cima, després de la demanda d’ERC i PSC, partits de l’oposició en l’anterior mandat. Aleshores la proposta va quedar en suspens fins que se solucionés la batalla jurídica amb l’Agència Catalana de l’Aigua per qui calia que es fes càrrec del cost de la seva gestió. La mateixa ACA n’havia ordenat el tancament el 2013 responent a la denúncia de l’entitat Rius amb Vida, que s’havia queixat que el pas d’aigua per la sèquia perjudicava el cabal d’aigua pel Freser entre Campdevànol i Ripoll. La recuperació de la Sèquia Molinar serà sobretot estètica. Colomer explica que hi haurà un volum “d’entre quinze i vint centímetres d’aigua en tota l’amplada del canal”. Paral·lelament, es canalitzarà un tub d’aigua per tal d’abastir els regants d’horts que hi ha en el decurs del pas de la sèquia, i que de fet en són els propietaris.
L’obra s’hauria de començar a executar a finals de la propera primavera, finançada per la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Ripoll i l’empresa d’aigües Somasrsa. Inicialment es preveia un pressupost de 120.000 euros, tot i que Colomer creu que serà “insuficient” per executar-lo. Reformar tota la sèquia suposaria una despesa molt més elevada. Per optimitzar econòmicament la reforma es farà simultàniament a l’adaptació de la via verda entre Ripoll i Campdevànol. Aquest darrer municipi té cedida a l’Ajuntament de Ripoll la gestió de la Sèquia Molinar.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 427 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't