EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Presentació al Brull del llibre ‘Els exèrcits de Catalunya 1713-1714’

L’acte, emmarcat dins la Marxa dels Vigatans, es farà a la Sala Mn. Josep Coma aquest divendres 3 de setembre a les 8 del vespre.


El 9 Nou
02/09/2010

NOTA DE PREMSA DE LA MARXA DELS VIGATANS

“Els miquelets del Brull acolliran la presentació del llibre “Els exèrcits de Catalunya 1713-1714″

El proper divendres 3 de setembre a les 8 del vespre, seran els Miquelets del Brull, els que acolliran la conferència i presentació del llibre “Els exèrcits de Catalunya (1713-1714)”, a la Sala Mn.Josep Coma. (Vegeu informació sobre el llibre i la presentació que se’n va fer a Vic durant la Marxa dels Vigatans 2008 en aquest enllaç http://www.osona.omnium.cat/ca/noticia/acte-previ-a-la-marxa-dels-vigatans-2008-presentacio-del-llibre-els-exercits-de-catalunya-dijous-4-de-setembre-a-les-20h-a-la-central-3109.html).

Primerament, l’historiador i editor Rafael Català farà la presentació del doctor en Història Contemporània i Catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials de la U.B, Francesc Xavier Hernàndez Cardona. I llavors Hernàndez Cardona ens parlarà del llibre, i sobretot de la història militar durant la Guerra de Successió.

L´autor principal:
Francesc Xavier Hernàndez Cardona (pàgina web personal):http://www.xavier-hernandez.com/
(Bloc personal: http://xavier-hernandez.com/blog/)

Francesc Xavier Hernàndez Cardona (Barcelona 1954) és doctor en Història Contemporània i Catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials, de la Universitat de Barcelona.

Va ser coordinador del projecte històrico-museogràfic del Museu d´Història de Catalunya i ha coordinat o participat en nombrosos projectes museològics, museogràfics i patrimonials entre els quals el primer Pla Director dels Espais Històrics de la Batalla de l´Ebre, la museïtzació de les fortificacions de Dalt Vila (Eivissa) i de les muralles de Ceuta. Va ser Director General de Recerca en el govern tripartit. Com historiador militar és autor de la ´Història Militar de Catalunya´ publicada en quatre volums per l´editorial Rafael Dalmau. Entre les seves aportacions científiques més rellevants cal assenyalar l´estudi, interpretació i reconstrucció de les batalles d´Empúries (195 aC) i Muret (1213). Actualment treballa en arqueologia i interpretació de camps de batalla, en tecnologia militar i uniformologia. Es co-director d´´EBRE-38. Revista internacional de la Guerra Civil´ i forma part del consell director de www.polemos.org , web especialitzada en el patrimoni bèl•lic.

El llibre:
Durant el segle XVII Catalunya esdevingué un escenari constant dels enfrontaments entre les monarquies francesa i hispànica. De grat o per força els catalans es van veure arrossegats als conflictes. Les ciutats catalanes convertides en places d´armes fàctiques i les potencialitats productives sovint es van posar al servei de la industria de guerra. De tot plegat l´ancestral i singular cultura bèl•lica dels catalans va sortir modernitzada. A finals del segle XVII la política de promoció d´assientos del darrer monarca austracista, per tal de mantenir i equipar els terços va generar a Catalunya una potent maquinària de producció militar en massa que esdevindria la primera manifestació de la revolució industrial. La confecció d´uniformes, producció d´armes i subministrament de pertrets a l´exèrcit va generar l´aparició precoç de burgesos manufacturers, l´acumulació de grans fortunes i la transformació del país. La Guerra de Succesió espanyola va esperonar i accelerar les dinàmiques manufactureres a l´entorn de les demandes bèl•liques.

Quan Catalunya va ser entregada a la barbàrie borbònica, l´estiu del 1713, el país, i sobretot Barcelona, amb les seves poderoses infraestructures del ram de guerra, i amb la seva experiència organitzativa va poder aixecar en pocs dies un imponent exèrcit regular que es va sumar a les organitzacions milicianes i de fusellers ja existents. Els exèrcits catalans, hàbilment dirigits per Villarroel van sostenir amb encert la campanya del 1713-1714, en defensa de la terra, falcats en tot moment per una poderosa industria de guerra i per unes institucions polítiques realistes que intentaven treure´n el màxim de partit de la situació conjuntural.

El present treball vol ser una aproximació tècnica i polièdrica a aquests exèrcits catalans i de manera molt singular a les unitats reglades. Es plantegen els problemes de composició, els mitjans tècnics , la cultura militar, la uniformologia, i lògicament les accions que van protagonitzar. De tot plegat se´n desprèn que, en poques setmanes i gràcies a l´experiència prèvia i estructures existents Catalunya va poder aixecar un exèrcit regular modern, eficaç i ben equipat homologable a qualsevol dels exèrcits professionals de l´Europa del moment.

En acabar l’acte, es farà un tast de productes del país i s’emplaçarà a tothom a formar part de la columna que participarà a la Marxa dels Vigatans del dia 10 de setembre.

Per a més informació sobre el llibre consulteu aquest enllaç: http://www.osona.omnium.cat/ca/noticia/acte-previ-a-la-marxa-dels-vigatans-2008-presentacio-del-llibre-els-exercits-de-catalunya-dijous-4-de-setembre-a-les-20h-a-la-central-3109.html

Us podeu descarregar el cartell de l’acte en pdf als recursos: http://www.osona.omnium.cat/docroot/omnium/includes/news/fitxers/4309/Miquelets-del-Brull.pdf”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 92 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't