Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

PxC vota indiscriminadament en contra de tots els punts del ple de Torelló

Durant el ple també va prendre possessió com a regidor Xavier Lozano, substitut de Berta Faro al grup d’ERC-JpT. El ple va donar suport a una moció reclamant que es deixi circular els tractors per la C-17.

  • El 9 Nou
  • 29/11/2011 | 9:25

Nota de premsa de l’Ajuntament de Torelló

Xavier Lozano, nou regidor de l’Ajuntament de Torelló

La sala de plens de la Casa de la Vila va acollir, aquest dilluns al vespre, la sessió plenària ordinària de l’Ajuntament de Torelló, corresponent al mes de novembre. Xavier Lozano va prendre possessió com a nou regidor de l’Ajuntament pel grup JpT-ERC-AM. D’altra banda, el grup municipal de PxC va votar sistemàticament en contra de tots els dictàmens i propostes de l’ordre del dia.

Xavier Lozano es va estrenar, en el ple de dilluns passat, com a regidor de l’Ajuntament de Torelló pel grup JpT-ERC-AM. Després de prometre el càrrec per imperatiu legal, Xevi Lozano va prendre el relleu de Berta Faro, que va renunciar al seu càrrec en la sessió del mes d’octubre.

Entre els punts que van passar pel ple, els més destacats eren els que feien referència a una moció de l’Alcaldia de suport a la circulació de vehicles agrícoles per la C-17; l’aprovació inicial de l’ordenança d’administració electrònica de l’Ajuntament de Torelló; o la ratificació del calendari fiscal per al 2012.

El ple també va donar llum verda a una moció, presentada pel grup municipal de JpT-ERC-AM, per a un finançament local català. Aquesta moció, amb el suport de tots els grups tret de PxC, insta la Generalitat a redactar una llei de finances locals que suposi una millora en el finançament dels governs locals, i dóna suport a la petició d’un pacte fiscal, en la línia del concert econòmic, que suposi una millora en el finançament de Catalunya i també dels governs local.

PxC va votar sistemàticament en contra de tots els punts de l’ordre del dia en desacord amb la decisió majoritària de la junta de portaveus de refusar la consideració al ple d’una moció del grup. L’alcalde, Santi Vivet, va intervenir per rebatre les acusacions del portaveu de PxC, i va aclarir que “a vostès mai no els hem menystingut. No es pot tolerar l’actitud de votar totes les propostes en contra i espero que els seus votants els ho tinguin en compte”.

Nota de premsa del PSC de Torelló

Comunicat del grup del PSC-PM sobre el Ple de l’Ajuntament de Torelló del 28 de novembre

El proppassat dilluns es va celebrar el Ple Ordinari corresponent al mes de novembre. En el Ple va ser de tràmit, i més si tenim en compte el mogut i important Ple del més d’octubre en el que es va aprovar l’augment dels impostos en contra del nostre parer.

El Ple va començar amb la protesta per part del grup de PxC per una suposada actitud antidemocràtica per part de l’equip de govern i de la resta de grups de l’oposició. El parer del grup del PSC-PM de Torelló, és que no hi va haver cap actitud antidemocràtica ja que de les 5 mocions que va presentar el grup de PxC pel Ple, en va retirar 4 una vegada debatudes en comissió. La 5 moció, repeteixo que era la única que no va retirar, es va votar tal i com marca el reglament de les comissions informatives, i el resultat va ser el de no posar-se a l’ordre del dia.

Entrant ja al contingut del Ple, dir que el grup del PSC-PM vam demanar el següent punts a l’equip de govern:

– Que l’ajuntament es posi al costat del Club Ciclista Torelló, així com d’altres clubs d’Osona i del Ripollès, en la seva “lluita” per recuperar el dret de pas per la C-17 de Vic fins a Ripoll. No hi va haver resposta per part del grup de CiU.

– També vam demanar s’introduís una esmena que complementava la moció que presentava el grup d’ERC per tal que es demanés a la Generalitat de Catalunya una tracte corresponsable amb els Ajuntaments del País. L’esmena, que tenia els següents punts, no va ser aprovada ni per ERC ni per CiU, tot i que en d’altres Plens i espais de debat, si que s’han mostrat d’acord amb aquestes demandes del mon local.

a) Demanar que la Generalitat pagui els deutes pendents, o almenys indiqui una data de pagament, amb l’objectiu de possibilitar una acurada programació de les tresoreries municipals.
b) Que l’ús dels recursos (diners) que durant el 2012 la Generalitat transferirà als ajuntaments sigui incondicionat. És a dir que els ajuntaments tinguin llibertat per destinar-los on siguin més necessaris.
c) Que la Generalitat garanteixi el manteniment de l’aportació econòmica derivat d’acords i convenis, que afecti al desenvolupament de competències municipals, i especialment, en matèria social i educativa.

En l’apartat de Precs i Preguntes, L’Irene Hernández va expressar la seva preocupació i incredulitat pel fet que l’empresa Bon Preu hagués congelat momentàniament la subvenció de 27.000 € al patronat del Teatre Cirvianum. No cal recordar que el grup Bon Preu va néixer a Torelló, i que la família propietària destaca per un arrelament i estimació a la població de Torelló que fa complicat d’entendre que no siguem capaços d’arribar a un acord. La regidora va demanar a l’ajuntament que es treballi en el sentit de poder arribar a un acord amb l’empresa, i que si aquest acord no és possible, començar a buscar patrocinis d’altres bandes.

En David Forcada va demanar, una vegada més, que es fes alguna cosa per evitar el deteriorament continu del camp de futbol del barri de Montserrat. La sorpresa va ser quan la regidora d’Esports va respondre que s’estava estudiant la forma d’optimitzar la instal·lació una vegada es descartava el seu ús com a camp de futbol de competició. Diem sorpresa, perquè el més abans, se’ns va dir populistes i demagògics (no des de l’equip de govern, sinó des del grup d’ERC) per fer aquesta mateixa proposta. Ens alegrem que l’equip de CiU treballi en el sentit que nosaltres creiem que és el correcte.

També va intervenir en Pere Galobardes va instar a treballar per “reflotar” l’escola de música municipal, ara que encara hi sóm a temps. Les dades d’inscripció han baixat molt per sota del que és normal en d’altres centres de la comarca i que podria ser atribuïble a la crisi. Però també les sensacions que hi ha entre usuaris, pares, … és que cal un canvi de timó que redreci el rumb.

Per acabar en Marc Fontserè va demanar a l’equip de govern que empenyi a la Generalitat per tal que la segona estació de tren sigui una realitat. Som conscients que la data del 2013 és complicada, però cal que no s’abandoni el projecte.

Nota de premsa d’ERC de Torelló

Comunitat de Premsa del Ple de Torelló del mes d’octubre de 2011

PxC intenta boicotejar el Ple de Torelló

Jordi Casals: “La democràcia no és sols una qüestió de formes, també ho és de contingut”

Els regidors de PxC de Torelló van intentar boicotejar el Ple Municipal de Torelló, després d’una fallida convocatòria a concentrar-se davant la Casa de la Vila. El motiu esgrimit va ser que la resta de grups municipals no els van deixar presentar les seves mocions en el Ple de novembre. És per això, que Soldevila i la resta de regidors de PxC van votar en contra de totes les propostes que hi havien a l’ordre del dia, fos quin fos el seu contingut.

En primera instància, l’alcalde Santi Vivet (CiU) va tallar al portaveu de PxC perquè en el torn de paraula per debatre una moció sobre la C17, Soldevila va començar a parlar d’immigració i “del joc antidemocràtic” de l’ajuntament de Torelló. Vivet li va dir que no era el moment i que tenia tot el torn de precs i preguntes per expressar-se de temes fora de l’ordre del dia. Després d’aquesta topada, els regidors van votar en contra de tot el que es proposava en el Ple.

En el torn de precs i preguntes, el portaveu de la força populista, Josep Maria Soldevila, va tornar a acusar la resta de grups municipals d’antidemòcrates i de no deixar-li presentar mocions. En aquest moment, el portaveu d’ERC-JpT va voler recordar a Soldevila que excepte una moció, totes les va retirar voluntàriament PxC en la Junta de Portaveus, ja que es va adonar que eren poc rigoroses i algunes incorrectes. En quan a la que la resta de portaveus van votar que no arribés al Ple, Casals va afirmar que “la democràcia no és sols una qüestió de formes, sinó sobretot de continguts” i la majoria del consistori “es va expressar democràticament en Junta de Portaveu que la moció que presentava PxC no era democràtica i que buscava trencar la cohesió social a Torelló”.

Per la seva banda el portaveu de CiU, Manel Romans, va recordar que ja s’havia advertit a PxC que no presentés mocions en què l’ajuntament no hi tenia competències i es va sumar a l’opinió de Casals en què la moció atacava la cohesió social de Torelló.

Finalment l’alcalde, va lamentar la manca de respecte de PxC al Ple de Torelló i als seus membres votant indiscriminadament qualsevol punt, fos una moció, una ordenança o declara una obra de Cals Avis d’interès públic. Vivet, va recordar que mai s’havia exclòs a PxC en el dia a dia de l’ajuntament i que l’actitud de PxC no estava l’alçada i que esperava que els electors d’aquest partit s’adonessin que no treballen pel poble.

Xavier Lozano, de Junts per Torelló, pren possessió com a regidor

Després de la renúncia de Berta Faro com a regidora, Xavier Lozano va prendre possessió com a regidor del consistori torellonenc. Lozano, que és membre de la plataforma ciutadana Junts per Torelló, que es va presentar en coalició amb ERC, va prometre el càrrec per imperatiu legal, en referència a la lleialtat al rei i a la constitució espanyola. Berta Faro, la seva predecessora, va ser present en el Ple de Torelló. Xavier Lozano serà el representant d’ERC-JpT a la comissió de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Torelló.

Torelló reclama sensibilitat amb els transports agrícoles i els ciclistes, en l’ús de la C17

El Ple de Torelló va aprovar una moció de les JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya) per tal que es permeti la circulació de tractors per la C-17 en el tram de Vinyoles i Torelló, que no hi via paral.lela per automòbils lents i que provoca que hagin de passar per dins del nucli urbà de Torelló. En Canvi, de Sant Quirze a Ripoll sí que és possible.

Jordi Casals, portaveu d’ERC-JpT, va dir que donaven suport a la moció i que les vies de comunicació han de servir per facilitar les coses a la gent i s’han d’adaptar al territori, i en “el nostre territori s’ha de donar resposta a la mobilitat dels transports agrícoles”. A més, Casals, així com PSC i ICV, van reclamar que també es tingui sensibilitat amb els ciclistes que s’han mobilitzat per les restriccions que pateixen, també, a la C-17.

Casals reclama que la regidora estigui amatent a les decisions de la Generalitat pel Teatre i Joventut

El portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, va reclamar a la regidora Núria Güell (CiU) que estigui amatent a les possibles propostes que puguin fer la Generalitat o la Diputació respecte les polítiques dels teatres municipals, que en el cas de Torelló, podria ser problemàtic, ja que no es tracta d’un petit teatre de poble menut ni tampoc és una gran teatre com el de Vic o Manresa. Pel republicà, el Teatre Cirvianum sap combinar la difusió cultura des d’iniciatives amateurs o innovadores i els formats d’èxit. Casals va posar com exemple el darrer cap de setmana, amb l’estrena exitosa d’un curtmetratge amateur del torellonenc Oleguer Homs i l’obra “Luces de Bohèmia”, amb un repartiment de primera línia de l’escena catalana.
El d’ERC-JpT va reclamar treballar amb lleialtat comarcal des dels teatres d’Osona, fet que la regidora va reafirmar la lleialtat des de Torelló.

Per altra banda, Jordi Casals, va demanar a la regidora, que també ho és de Joventut, que reclami que es prorroguin els Plans Locals de Joventut, que caduquen el proper 31 de desembre. Per Casals, el temps que quedaria per realitzar el Pla Local de Joventut i la presentació a les subvencions de la Generalitat, seria insuficient per realitzar un treball òptim, amb els joves i buscant el consens amb totes les formacions polítiques del consistori. La regidora Güell i l’alcalde van agafar el compromís de fer arribar a la Direcció General de Joventut aquesta petició.

Torelló es posiciona a favor d’un finançament local just

Tots els grups menys PxC, van votar la moció presentada per ERC-Junts per Torelló, perquè en les negociacions pel pacte fiscal, es segueixi la línia del concert econòmic i s’inclogui un sistema de finançament local just

Els grup municipal d’ERC-JpT va presentar en el Ple municipal una moció aprovada per l’ACM (Associació Catalana de Municipis i Comarques) en què s’insta a la Generalitat a redactar una llei de finançament local, a més de donar suport a la negociació de la Generalitat amb l’Estat per un pacte fiscal que segueixi els principis del concert econòmic i que inclogui una millora del finançament local.

Tots els grups, menys PxC, van donar suport a la moció, CiU a la totalitat del text, el PSC matisant que és necessari que a més es marqui un calendari pel pagament del deute que la Generalitat té amb els municipis i ICV va afirmar que ara seria impossible aconseguir aquest pacte fiscal i que s’havia de posar les bases pel futur.

El portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, va dir que amb aquesta moció el grup independentista volia “lligar el nou finançament català amb la millora del finançament local”, per Casals era evident que el pacte fiscal havia de tenir noms i cognoms: “concert econòmic”.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.