EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Res en ‘stand by’; tot tancat

20 escoles d’Osona enceten el programa “Desendolla’t” per reduir consums elèctrics. És un programa pioner que es proposa reduir la despesa energètica d’aquests equipaments fins a un 30%, a partir del seguiment a temps real i de proposar mesures correctores.

El 9 Nou
30/09/2012

La setmana passada es van fer a la seu del Consell Comarcal d’Osona, a Vic, els dos primers seminaris de formació per a les 20 escoles de la comarca participants al programa “Desendolla’t”.

Es tracta d’un projecte pioner, impulsat des del Consell, per seguir a temps real el consum elèctric dels centres i proposar mesures d’estalvi, “que poden tenir origen tant en l’estat de les instal·lacions com en els hàbits de la gent que hi passa”, segons Gil Salvans, de l’Agència de l’Energia d’Osona (AEO).

La setmana passada es van signar els convenis amb els 19 ajuntaments participants del projecte, en un acte on per part del Consell hi van ser el president, Joan Roca, i els consellers d’Ensenyament i Medi Ambient, Mercè Puntí i Manel Romans, respectivament.

Puntí va posar èmfasi en el doble valor pedagògic i pràctic del projecte i va destacar que el 50% de l’estalvi econòmic que es generi a cada centre “revertirà a la mateixa escola”.

Per la seva banda, Manel Romans va assenyalar que la reducció del consum elèctric “és una assignatura pendent” en relació, per exemple, amb el que ja s’ha aconseguit respecte a l’aigua.

A més, per als ajuntaments –que tenen al seu càrrec els manteniments de les escoles de Primària– representa al cap de l’any una despesa important. “Ho és ara i més que ho serà en el futur, si es confirmen aquests increments del 9% i el 10% que se’ns anuncien”, va dir.

L’impuls al programa “Desendolla’t” va néixer com a resposta a unes auditories que, en termes generals, van donar com a conclusió que, amb alguns matisos, les escoles de Primària de la xarxa pública consumien el doble que a la concertada.

Tant Gil Salvans com Jordi Valldeoriola, tècnic d’Ensenyament del Consell Comarcal, van assegurar que amb un bon seguiment del programa “hem calculat que es pot arribar, en alguns casos, a estalvis del 20% al 30%”.

Al marge de deficiències en les instal·lacions i que també s’intentaran esmenar, “els hàbits són molt importants”, segons Salvans.

Va citar el cas dels aparells que es deixen en stand by, ascensors activats permanentment i que no funcionen gairebé mai, llums de seguretat o un mal ús de termòstats, “a vegades perquè ni se sap com funcionen”.

Durant la presentació es van mostrar a temps real els consums d’una escola acollida al programa per dir, per exemple, que veient la corba de la gràfica “hauria de ser fàcil identificar quan comença i quan acaba l’activitat al centre”.

Les medicions es fan a través d’un aparell, l’Envi-R, que quedarà en propietat dels ajuntaments. El cost per centre serà de 490 euros.

Les escoles públiques de Primària acollides al programa són de Balenyà, Calldetenes, Centelles, Gurb, Lluçà, les Masies de Voltregà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Prats, Roda, Sant Boi, Sant Julià, Sant Vicenç, Seva (2), Taradell, Torelló, Viladrau i Vilanova de Sau.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 129 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't