EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Resseguint la petja de la Guerra Civil

La ruta sobre la història de Vic entre 1936 i 1939 es repeteix tots els diumenges de febrer


08/02/2018
Vic

El famós titular ¡¡Vich vuelve a ser de España!!, publicat a La Vanguardia el 2 de febrer de 1939, anunciava l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat enmig de la retirada republicana. Aquest diumenge, 79 anys després, Jordi Plans i Ricard Jiménez utilitzaven la mateixa frase per tancar la ruta amb què ressegueixen la història de la Guerra Civil a la capital d’Osona, un recorregut de dues hores que repetiran tots els diumenges de febrer i que comença amb un retrocés fins al 20 de juliol de 1936, el dia en què el govern municipal d’Unió Ciutadana va renunciar al càrrec per cedir l’Ajuntament a formacions polítiques afins al Front Popular. El combat era lluny de Vic, però la ciutat va viure tres anys de trasbals que Plans i Jiménez han documentat i lligat a indrets concrets. A la plaça Major hi recorden la foguera que el setembre de 1936 va servir per cremar símbols religiosos; al teatre Vigatà –“ara reconvertit en cinema tot i que gairebé no ha canviat”–, les assemblees per crear el comitè d’Enllaç Antifeixista, i al convent de Sant Domènec, seu d’una fàbrica de tabac a partir de l’abril de 1938, “la importància d’abastir els soldats de productes que els ajudessin a mantenir la moral”.

La ruta combina explicacions amb fotografies històriques, imatges com la que Francesc Xavier Bach i Puigrefagut va tirar a l’interior de la catedral després de l’incendi de 1936. Res a veure amb l’edifici actual: el sostre esfondrat i un munt de ruïnes que més tard van ser saquejades per reconvertir els objectes de metall en material de guerra. Reconvertir és una paraula que precisament es repeteix diverses vegades durant el recorregut, també per explicar com el Front Popular va decomissar tot tipus d’edificis, sobretot religiosos i de famílies properes a la ideologia nacional, per atorgar-los noves funcions: el convent de les Josefines va acollir un hospital per als ferits de guerra, o l’hotel Colón va funcionar com a seu de la comandància general del cos de carrabiners.

El 31 de gener de 1939, amb el bàndol republicà en retirada, l’exèrcit franquista flanquejava Vic des de la Talleda, Collsuspina, Sant Sebastià i la Creu de Gurb. L’entrada a la ciutat hauria d’haver estat dos dies més tard, però el general Maestrazgo no estava disposat a deixar escapar el botí. L’ofensiva va començar l’1 de febrer de 1939. L’endemà, La Vanguardia ho publicava: ¡¡Vich vuelve a ser de España!!.

El recorregut guiat es repetirà tots els diumenges de febrer.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't