EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Salut demana a l’hospital de Vic un esforç per reduir llistes d’espera d’aquí a final d’any

La supressió del programa específic contra les llistes d’espera va afectar especialment alguns hospitals com el de Vic

El 9 Nou
13/10/2014

L’Hospital Universitari de Vic (HUV), el nom amb què ara es coneix l’antic Hospital General de Vic, hauria de tendir a no depassar en la mesura del que sigui possible dels sis mesos de llista d’espera en 14 tipus d’intervencions quirúrgiques. És el que es coneix tècnicament com els procediments garantits. Ara per ara, però, s’està força lluny de poder assolir la fita, amb llistes d’espera que més que doblen aquest objectiu dels sis mesos, com la pròtesi de genoll, de gairebé 16 mesos, o la pròtesi de maluc o les cataractes, de 13 mesos.

Sigui com sigui, des del Departament de Salut s’ha demanat un especial esforç d’aquí a final d’any als centres concertats amb què treballa la Generalitat a la Catalunya Central. Ho va dir primer Oriol Morera, gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, el 4 de setembre passat en una compareixença a Manresa per fer balanç de com havia anat l’estiu als centres sanitaris, i ho ha reiterat aquesta setmana, en declaracions a EL 9 NOU, Teresa Sabater, directora del sector sanitari Osona de la regió sanitària de la Catalunya Central.

“Les llistes d’espera és un dels problemes que estem afrontant, però som conscients que fins ara no tots els centres estan complint el compromís de no superar els sis mesos en aquests 14 procediments garantits”, declara Sabater. Amb tot, ella mateixa també aporta llum a alguns dels motius del retard. Entre ells, un que afecta especialment l’hospital de Vic, que n’era un dels principals beneficiaris: la retallada del programa específic per reduir les llistes d’espera. “Això va fer que a Vic s’hagin hagut d’arremangar més que en altres llocs”, reconeix Sabater.

En el cas concret de Vic, explica Sabater, just abans de l’estiu es va renegociar el contracte i es va assumir el compromís de l’hospital de fer un esforç més per reduir les llistes d’espera, alhora que el Departament de Salut es comprometia a “donar un cop de mà” en forma d’una dotació suplementària. “Tot plegat representa un esforç gran per part del centre i dels professionals, i també més petit de Salut, però hem de ser realistes i en no tots els procediments ens podrem acostar als sis mesos de llista d’espera desitjats”, afegia la directora del sector sanitari d’Osona.

Els procediments en què es fa més difícil millorar són aquells que requereixen de més hores de quiròfan, com les pròtesis de genoll, la intervenció on la llista d’espera a l’hospital vigatà està més malament. Encara que s’hi posin més hores, no s’avança suficientment com per assolir els objectius en un curt període de temps. El cost de les pròtesis de genoll, per exemple, que poden valer entre 4.000 i 5.000 euros cadascuna, tampoc hi ajuda. “Històricament a Vic ja fan més pròtesis de les que marca el contracte, ja ha entrat en els seus costos habituals”, assenyala Sabater. L’aportació addicional, que Sabater no quantifica, és “més gran a Vic que en altres llocs”, sobretot per pal·liar l’efecte contrari que va representar la retallada en el programa específic de lluita contra les llistes d’espera que va fer-se entre els anys 2010 i 2011.

Sabater insisteix que els 14 procediments pels quals s’està intentant reduir la llista d’espera, tot i sent dolorosos per als pacients, “no els perilla la vida”. Casos de càncers o infarts es tracten “sempre d’urgència”, recorda.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 77 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't