EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sant Hipòlit porta el ‘cas Diemen’ al Congrés per buscar una escletxa legal per frenar-ne la degradació

El grup parlamentari socialista, a petició de l’Ajuntament, explorarà una modificació de la llei concursal.

El 9 Nou
10/04/2015

L’estat d’abandonament de les instal·lacions de l’antiga nau de Diemen, ubicada al centre de Sant Hipòlit de Voltregà, s’han convertit en un maldecap per l’Ajuntament. Durant els últims anys, s’hi han produït reiterats saquejos i fins i tot incendis. Davant d’això, el consistori ha imposat sancions i ha fet requeriments als propietaris, que majoritàriament són diverses entitats financeres, perquè hi posin mà. Però no se’n surten. Per aquest motiu, ara han iniciat una nova via: explorar una modificació de la llei concursal, que vehicularan a través del diputat socialista al Congrés Joan Rangel perquè els ajuntaments puguin actuar d’ofici i amb major celeritat.

“Els requeriments que fem es dilaten en el temps, les respostes són lentes i no tenim cap mitjà per actuar de forma subsidiària”, explica Vilamala. Si actuessin, ho farien sense cap garantia que la despesa que realitzessin, i que seria elevada per les dimensions de la nau, tingués un retorn immediat. Per aquest motiu, proposen una modificació legal que els permetés actuar no ja amb una ordre judicial, sinó amb un informe dels Mossos o dels Bombers i que la intervenció anés acompanyada de l’obligació dels bancs de rescabalar la despesa de forma immediata i no a anys vista. “Nosaltres tenim un problema –fa notar Vilamala–, però també existeix a les Masies, a Torelló, a Manlleu…”.

Per resoldre-ho, Rangel s’ha compromès a analitzar la llei concursal per buscar l’escletxa que permeti actuar als ajuntaments. La proliferació de lleis restrictives amb les competències municipals dificulta l’acció tot i que, com diu Rangel, “hauríem de parlar d’incumbències i no de competències” perquè “si hi ha riscos qui hauria d’actuar, encara que no sigui competència seva, és l’Ajuntament”. “Analitzarem les iniciatives que es poden fer per buscar-hi una sortida perquè els ajuntaments no es trobin amb la impotència d’estar en una situació així anys i panys”, conclou.

L’empresa Diemen, que fa una dècada tenia 400 treballadors, va iniciar un ràpid declivi que la va conduir a la desaparició. L’any 2008, després d’haver fet un pla de viabilitat fallit, va acabar tancant. Les instal·lacions, en mans d’entitats financeres, també han canviat de mans per les successives fusions bancàries. Hi ha hagut incendis i incidents.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 89 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't