EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sant Julià busca finançament a Europa per reformar el nucli antic

El projecte presentat al programa ‘Viure al poble Més’ puja a més d’un milió d’euros.

El 9 Nou
10/11/2011

L’Ajuntament de Sant Julià ha aprovat l’avantprojecte de reconversió del nucli històric. Ho ha fet per acollir-se al programa “Viure al poble Més”, destinat a projectes de regeneració urbana amb un cost superior als 600.000 euros. Bona part del finançament del programa és via fons europeus. El projecte de Sant Julià, de fet, supera el milió d’euros.

Es tracta d’una reforma en profunditat de diversos carrers del nucli antic que no es farà si no s’obté bona part del finançament extern. “Per molt interessant que sigui, sense el finançament no es podrà dur a terme”, assegura l’alcalde, Joan Carles Rodríguez (AVV-AM). La reforma afectaria, principalment, els carrers de la Mercè, del Pont, del Campanar, de la Creu del Tall, una part del Núria i les places Major i del Marquès de la Quadra. Bàsicament són els que hi ha a l’entorn de l’antiga sagrera que va donar origen al primer nucli de població.

No es tracta només de fer una repassada pels carrers, arranjant-ne calçades i voreres. La filosofia que ja s’expressa en el projecte presentat al programa “Viure al poble Més” gira entorn a donar una presència més important dels vianants en aquests carrers del nucli antic i, de passada i molt principalment, revitalitzar el comerç de la zona i facilitar-n’hi la implantació de nous.

Així, es pensa a convertir la majoria de carrers del nucli antic en prioritat invertida dels vianants per davant dels cotxes, o a deixar les voreres al mateix nivell del carrer. Així mateix, ja que el programa “Viure al poble Més” dóna molta importància al tema del patrimoni cultural, es proposa posar en valor tot allò relacionat amb la història de Sant Julià, com crear una ruta que resseguís algunes de les cases més importants del nucli; entre elles, les que són obra de Miquel Pallàs, com Ca l’Anglada o Can Valls. El recorregut es marcaria amb els anomenats codis QR, que permeten visualitzar a través de dispositius mòbils informació sobre l’indret que s’està visitant. Així mateix està previst marcar al terra el límit de l’antiga sagrera.

La idea de l’Ajuntament és aprofitar que l’obra serà complexa i generarà molèsties entre el veïnat per deixar preparats els carrers per passar-hi la fibra òptica. Així mateix, ja es proposa fer la separativa d’aigües, entre les que vénen de la pluja i les residuals.
Pel que fa al finançament, el 50% vindria via fons europeus –l’eix 4 del Feder– i un 15% de la Generalitat. La resta aniria a càrrec del finançament local, entre Ajuntament i veïns. L’extrem de com hi participarien els veïns no està concretat, ja que s’està pendent de saber si finalment s’obtindrà la resta de finançament extern i del tipus concret d’obra que s’acabarà fent. “Ara, més que el projecte en si, el que es concreta és una filosofia de projecte”, aclareix Rodríguez.

Un cop estigui assegurat el finançament extern la idea de l’equip de govern és parlar-ne amb els veïns i, molt especialment, amb els comerciants. Més enllà de parlar de contribucions especials, voldrien escoltar els veïns i comerciants i afegir les seves propostes al projecte final.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 172 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't