EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sant Julià fa memòria

S’ha editat un DVD per recuperar records del segle XX, a partir de testimonis de gent gran. La presentació, que es va fer dins dels actes de la festa major del poble, va omplir de gom a gom el Saló Catalunya. Entre els assistents hi havia els protagonistes del documental. S’han gravat 30 hores.

El 9 Nou
16/08/2011

“Preservar la memòria és preservar el que som”, diu Francesc Orenes, que ha estat l’encarregat de l’arxiu històric de Sant Julià de Vilatorta durant anys. És el mateix que pensa l’Ajuntament del poble, i la regidoria de Cultura, que “ha mostrat molt interès a recuperar la memòria històrica del poble a través de la gent gran”.

I és que el municipi ha editat un DVD sobre la història del poble amb entrevistes a gent gran, Sant Julià de Vilatorta. El record d’un poble, que es va presentar el passat 24 de juliol a la tarda al Saló de Catalunya de Sant Julià, dins els actes de la festa major, amb molt èxit d’assistència.

La idea va sorgir a finals d’estiu del 2008, quan es va crear una comissió de cinc persones de diferents edats, entre els quals hi ha Francesc Orenes, acompanyat de Santi Riera, que s’ha dedicat molt a les caramelles del poble; Joan Carles Rodríguez, actual alcalde; Cristina Sunyent, estudiant d’Història, i Mont-serrat Vila.

La comissió va perfilar el que seria el seu contingut i va fer un llistat de 25 persones grans, a les quals interessava rescatar la memòria del poble. “Es van fer entrevistes puntuals i curtes sobre aspectes com l’arribada de la llum o el telèfon, i entrevistes més llargues per a temes més complexos, com la Guerra Civil”. Les converses es van tenir durant la tardor del 2008.

D’aquestes entrevistes en van sortir més de 30 hores enregistrades, convertides en un DVD d’una hora i cinc minuts, de caràcter general. L’enregistrament ha estat feina de Sabem.com. La idea, però, és poder fer altres DVDs monogràfics sobre aspectes com les Caramelles del Roser, les més antigues de Catalunya; el patrimoni arquitectònic del poble; la ceràmica, “hi van arribar a haver 32 terrissers al poble. És una feina que s’ha perdut, i és una llàstima”; el col·legi del Roser o dels orfes, o la Guerra Civil, “tot i que és un tema delicat i és possible que s’obrin ferides”.

El documental ha tingut un cost de 12.000 euros, que ha pagat l’Ajuntament, la Generalitat i “algun mecenatge”, diu Orenes. L’avantatge és que ja hi ha molt material enregistrat per als possibles DVDs monogràfics.

A finals de 2010 es va acabar el projecte. “El 80% del DVD és la veu i la imatge, molt agraïda, dels entrevistats, i l’altre 20% són imatges antigues de Sant Julià, foses amb imatges actuals, “és visualment molt agradable”.

“El resultat està molt bé perquè es veu com era el poble, i com ha anat evolucionant amb canvis tecnològics, de valors humans, i professionals”, diu Orenes, “s’ha fet un tomb impressionant en 40 anys, i això, si no queda escrit, es perd. Llàstima no haver-ho fet 15 anys abans”, afegeix Orenes. S’han fet un miler de còpies, que es poden comprar a l’Ajuntament per 5 euros.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't