Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Santa Eugènia fa un pla per acollir els estrangers que treballen a Le Porc Gourmet

L’alcaldessa Anna Franquesa impulsa, amb agents socials, un canvi en la contractació

  • El 9 Nou
  • 19/04/2016 | 10:18
  • 0

Amb l’ànim de posar la cura abans de la ferida, l’alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa, fa mesos que treballa en un pla amb tres potes: l’acollida, fixar una ordenança de civisme i mantenir un front comú amb escola, CAP i entitats per millorar les relacions ciutadanes. En el rerefons hi ha també aconseguir millorar les condicions laborals dels treballadors de l’escorxador i sala de desfer de Le Porc Gourmet, l’empresa més gran que hi ha al municipi. Ella i el responsable del pla, Francesc Torras, parteixen de la base que “les condicions que tenen els treballadors de l’escorxador, sent autònoms en falses cooperatives i amb uns horaris extrems, tenen un impacte social al poble”.
L’exemple és que el 2012 i 2013 van començar a arribar a viure al poble treballadors provinents d’una zona de Romania que anaven substituint treballadors polonesos que fins aleshores treballaven a l’escorxador. “Cada persona que ve d’un país diferent ve amb costums diferents”, diu Franquesa, que assegura “que no hem tingut ni tenim cap problema, però ens calen eines per fer efectiva la millora de la convivència”. Actualment, al poble hi ha 231 persones d’altres països, un 10,56% del total d’habitants. D’aquests, 111 són de Romania, 57 de Polònia, 12 de l’Índia i 10 de Nigèria, els que són més nombrosos. L’Ajuntament ha fet un estudi previ poblacional i ha vist que la majoria dels ciutadans romanesos, un 56% del total provenen del municipi d’Oltenita, situat al comtat de Calarasi, Muntènia. Allà, juntament amb el municipi d’Ulmeni, a la mateixa zona, hi havia hagut una economia basada en el bestiar i els escorxadors durant els anys 90 i els arribats a Santa Eugènia hi treballaven.
“No són persones que necessitin ajuda social, no en reben”, explica Torras, “perquè tenen un sou. Però treballen moltes hores i hem detectat que els fills sovint queden desatesos”. Aquesta situació ha millorat el darrer mig any perquè l’empresa va començar a fer dos torns de feina, ja que abans en feia només un i podia passar que els dos progenitors treballessin la mateixa estona i amb la mateixa intensitat. Per això des de l’u d’abril ja funciona de forma completa un circuit d’acollida i l’ordenança de civisme “és a punt pel tràmit administratiu”. El què s’anirà fent són reunions conjuntes amb “escola, el CAP, l’Ajuntament, el centre cívic” per detectar problemàtiques, “no volem que hi hagi nens que faltin a escola o que acabin tenint alguna mancança sanitària. Trobarem l’encaix”.
Més aliances empresarials
Le Porc Gourmet ha arribat a un acord per sumar esforços amb Baucells Alimentació semblant al que va fer fa un mes amb Cárnicas Solà, de Gurb. No se n’han explicat els detalls.
Tot i que no han transcendit detalls, sembla que Le Porc Gourmet hauria arribat a un acord de col·laboració per sumar esforços semblant al que va fer fa un mes amb Cárnicas Solà [Veure EL 9 NOU del 18 de març] amb el grup Baucells Alimentació S.L. En el cas de Solà, es tractava d’un acord per treballar conjuntament a nivell comercial, de producció i amb projectes futurs, però es va voler deixar clar que no hi havia hagut intercanvi d’accions entre les dues empreses. Tant en aquell cas com en el de Baucells s’ha especulat amb la compra d’aquestes empreses per part del grup Jorge, però es va especificar que “cada societat continua mercantilment de la mateixa manera”. Aquestes novetats han creat neguit entre els treballadors, tot i que en el cas de Solà, el responsable de l’empresa Josep Solà va assegurar a EL 9 NOU “que aquest acord comportarà més creixement i la contractació de més personal”.
Baucells Alimentació és una empresa que va facturar l’any 2014 poc més de 117 milions d’euros i va tornar a tenir beneficis després d’uns anys de pèrdues ininterrompudes. Un 55% de la seva facturació prové de l’exportació i tenen la sala de desfer i la d’elaboració de productes procedents del porc. L’empresa és una de les sòcies de l’escorxador Esfosa –de l’accionariat del qual ha marxat Especialitats Vic Carn [veure pàgina 31 d’aquesta edició].
D’altra banda, Le Porc Gourmet compta amb unes instal·lacions de 30.000 m2 situats en una parcel·la de 50.000 m2. L’empresa ha demanat permís a l’Ajuntament per foradar el subsòl i fer cambres frigorífiques per guardar carn, però l’Ajuntament funciona amb “les normes subsidiàries de l’any 1989 i el subsòl no hi està regulat”, segons ha explicat Franquesa. En aquella parcel·la no poden créixer més, tot i que han comprat alguna nau veïna.
“Tenim no un tercer, sinó un quart món molt miserable”
Anna Franquesa fa temps que demana al Departament de Treball alguna acció sobre el tipus de contractació d’aquestes empreses. Ho fa de la mà de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, perquè considera que “tal com ells contracten acaba afectant l’economia i la societat de cada poble”. Defineix les condicions laborals d’aquest sector “no d’un tercer sinó d’un quart món molt miserable” i per això, diu, “també hem encetat unes reunions amb els sindicats per trobar la manera de millorar aquestes condicions”, explica.
Les conseqüències d’aquest tipus de relacions laborals són alhora, com diu Torras, molt poc beneficioses per a la resta de la societat. “Es deixa de cotitzar a la Seguretat Social i per tant les seves pensions seran minses, perquè cotitzen com a autònoms i el mínim”, explica “a part que treballen tantes hores que al cap d’un temps estan fosos”. Afegeix que la desigualtat social s’ha anat eixamplant a la mateixa comarca”. Alhora, per Franquesa, els impostos que paga l’empresa no “acaben compensant la despesa afegida que paga la societat sencera”.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.